2016. feb 23.

Kincset érő apák

írta: Czecz Fruzsina
Kincset érő apák

-videógyűjteménnyel!-

Apa-fia, apa-lánya: különleges kapcsolatok ezek. Apa a példakép, az erő, az ellenfél,
a minta, a szigor, a férfiideál, az első szerelem, a cinkos, a haver, a legjobb barát, a legfőbb mérce egy személyben. Különböző életkorokban más és más oldala mutatkozik meg az apa-gyerek közötti köteléknek.

Az anya-gyerek kapcsolat szorossága semmihez nem hasonlítható, hiszen kilenc hónapig fizikailag is egyek voltak, egymás minden rezdülését követték. A szimbiózis azután is sokáig megmarad, hogy már nem egy testben élnek ketten. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy az anyák már azelőtt felkelnek éjszaka, hogy a baba jelezné, éhes. Hatodik-hetedik-sokadik érzéket fejlesztenek ki, hogy mindent megadhassanak a gyermeküknek. A róluk való gondoskodás és az értük való aggodalom a terhesség első jeleitől kezdve egy életen át megmarad. Az anyák inkább a biztonságra törekszenek. "Lassabban!", "Óvatosan!", "Vigyázz magadra!" „Nehogy baj legyen belőle!” - mondogatják.  

apa_medence_2.jpgAz apa-gyerek kötődés teljesen más. A kapcsolatban csecsemőkortól a felnőtt évekig több a játékosság, a vagányság. Apa viccesebb, sokszor bohóckodik, varázsol. Lazábban fogja fel a életet. Nem mossa el folyton a cumit, nem öltözteti öt rétegbe a gyereket, nyugodt szívvel ad neki fagyit vacsorára és megengedi, hogy sziklát másszon, motorozzon, búvárkodjon... És milyen jól teszi! Mert a merészség mellett benne is ott van a féltés, de nem ez kerül előtérbe. Hanem a bátorság, a világ felfedezése, a küzdés, a versengés, az erő, az önbizalom fejlesztése. A gyerek védett közegben próbálhat ki kicsit veszélyes dolgokat. Tudja, hogy miután apa magasra dobta, el is fogja kapni. Tudja, hogy átmászhat a patak fölötti farönkön, apa ott van és segít, ha kell.

Az apák kreativitása és problémamegoldó képessége is lenyűgöző. Kényelmessé teszik az életet és praktikusan gondolkoznak. Tessék, itt a bizonyíték:

Ötvözik a kellemest a hasznossal, házimunka közben szórakoztatnak. Így kell ezt: 

Gyakrabban ösztönzik a gyereket mozgásos játékokra, sportolásra. Ez a fizikai erőnléten kívül szociális készségeit is fejleszti, és egyre ügyesebbé, kitartóbbá válik. Megtapasztalhatja, hogy milyen, ha átlépi a saját korlátait, és szárnyakat ad neki, ha az apukája drukkol a pálya széléről.

Az apák többsége nem mozog olyan otthonosan a konyhában és a mosógép gombjaival is háziasszonyok ápolnak szorosabb viszonyt. Lehet, hogy nem tudnak annyi dalocskát, mondókát, mint az anyák. 
Időbe telik, mire a pelenkázáshoz tartozó szagokat és látványt is megszokják... De ez nem gond, belejönnek mindenbe. 


Kevesebb időt töltenek otthon, ezért úgy gondolhatják, hátrányban vannak, esetlennek érezhetik magukat.
Sokan komoly stresszt élnek át, mikor először maradnak kettesben a gyerekükkel. Biztos nem ugyanúgy telik az idő, mint amikor anyával zajlik a szokásos, „szabályos” napi rutin. De pont ez a rutintalanság eredményezi a legkreatívabb megoldásokat. Mert ők friss szemmel tekintenek a helyzetekre. Az anyák hajlamosak túlbonyolítani mindazt, amire az apák racionális gondolkodása rögtön egyszerű választ ad.

Apukák, kincset értek! Köszönjük, hogy egyensúlyt, vidámságot, lazaságot hoztok a családi életbe! 
És amellett, hogy vagányak vagytok, tudjuk, hogy mindent megtesztek a gyerekeitek épségéért: 



Czecz Fruzsina
pszichológus

Ha szívesen olvasnál még szülőségről, gyereknevelésről, csatlakozz a blog facebook oldalához

Szólj hozzá

anyaság kötődés apaság gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok