2017. feb 15.

Elegendő a pszichés energiád? Válaszolj 3 kérdésre és megtudod!

írta: kreatív pszichológia
Elegendő a pszichés energiád? Válaszolj 3 kérdésre és megtudod!

hustle-and-bustle-1738072_1920.jpg
A laborleletektől a vérnyomásig, az állóképességet vizsgáló mérésektől a műszeres vizsgálatokig rengeteg mutatója van annak, milyen jól működik a testünk. Nehezebb helyzetben vagyunk, ha a mentális állapotunkról, a pszichés energiánkról szeretnénk információt kapni. Objektív vizsgálat ugyan kevesebb van, mint a testi állapot mérésére, de bizonyos jelekből, saját viselkedési-, gondolkodási és érzelmi mintázatunkból erre a kérdésre is választ kaphatunk.

Eric Berne a tranzakcióanalízis elméletének megalkotója írta le azt a három én-állapotot, amely minden felnőtt emberre jellemző. Ez a három – Szülői, a Felnőtt és a Gyermeki - énállapot  dinamikusan változik, olykor hosszabb ideig is egy-egy énállapotban vagyunk, de akár egy beszélgetésen belül többször is válthatunk ezen énállapotok között.  Ha pszichés energiánk rendben van, akkor mindhárom énállapotot megfelelően tudjuk használni és képesek vagyunk dinamikus váltásokra is.

  1. Képes vagy-e gondoskodni másokról?

A Szülői énállapot egyik jellemzője a gondoskodás mások jóllététől. Ez nemcsak szülői minőségünkben a gyermekünkről való gondoskodást jelenti. Szülői énállapotban vagyunk, amikor empátiával fordulunk mások felé, segítséget, támogatást nyújtunk, vigasztalunk. A Szülői énállapotnak azonban nem csak gondoskodó része van, ahogyan egy szülőnek sem csupán a gondoskodás, hanem a nevelés is a feladata. A Szülői énállapot másik oldala az irányító Szülő. Irányító Szülő állapotában vagyunk, amikor erkölcsi ítéleteket hozunk, dicsérünk, vagy megszidunk valakit, utasítunk, vagy tiltunk.

Akinek fogyóban a pszichés energiája, az nehezen tud támogatást nyújtani másoknak, csökken az empátiás készsége, és ritkán dicsér.

  1. Képes vagy-e hatékony problémamegoldásra?

Felnőtt énállapotunk feladata a racionális működés, az információ feldolgozás, a pillanatnyi helyzetek hatékony kezelése. A Felnőtt énállapotban nem az érzelmek dominálnak, hanem a tények. Az emberi kapcsolatok helyett inkább a feladatokra fókuszáljuk a figyelmünket.  A pszichés energia csökkenésével azonban racionális helyzetekben is hajlamosak lehetünk irracionálisan viselkedni, a hatékony megoldás helyett lebénulunk, vagy impulzív módon döntünk, a tények helyett az érzelmek szerepe erősödik fel a döntéshozatal során, azaz a Felnőtt énállapotból könnyen átcsúszunk a Gyermek énállapotba. Ebben az esetben információ feldolgozási képességünk csökken, döntéseinkbe több hiba csúszik, nehezen kezeljük a problémákat, esetleg heves érzelmi reakciókat adunk, akár érzelmileg semleges helyzetekre is.

  1. Tudsz-e önfeledten nevetni?

Tudsz-e nevetni, önfeledten játszani, szabadon, kreatívan alkotni? Képes vagy-e elengedett, örömteli intim együttlétre? Ez mind a Gyermek énállapot jellemzője.  A Szabad Gyermeki énállapotban az érzelmeké a főszerep, a szabadság és spontaneitás jellemzi ezt az állapotot – pont, mint gyermekkorunkban. A legtöbb örömet, boldogságot is a Szabad Gyermeki énállapotban éljük meg. A pszichés energia csökkenésével először ez az énállapot szorul háttérbe. Ez nemcsak azért baj, mert eltűnik kreativitásunk, egyre kevésbé érezzük szabadnak önmagunkat, de szép lassan eltűnhet az öröm és a nevetés is a mindennapokból.

+1 kérdés: Én OK vagyok, Te OK vagy?

Szintén Berne nevéhez köthet az életpozíciók leírása, ami az önmagunkhoz és a világhoz való viszony lecsupaszított, de nagyon sokat mondó leírása. Az életpozíciónk bár általában viszonylag stabil, pszichés energiánk csökkenésével szintén a negatív tartományba tolódhat akár önmagunk, akár a világ megítélésével kapcsolatban.

Ha egy orvosi vizsgálat problémát mutat testünk, szervezetünk működésében, akkor teljesen természetes, hogy keressük a gyógyulás módját, bármit megteszünk az egészséges állapot helyreállításáért. Ugyanez igaz pszichés állapotunk esetében is?

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

A szerző további írásait az Kreatív pszichológia blogon olvashatod. Még több információt a Kreatív pszichológia honlapon találsz.

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

Felhasznált szakirodalom: Vera F. Birkenbihl: Kommunikációs gyakorlatok (Trivium Kiadó, 2007) 

Szólj hozzá

önfejlesztés kreativpszicho