2017. júl 22.

A tripla boldogság (nem titkos) receptje

írta: ur.anita
A tripla boldogság (nem titkos) receptje

coffee-791045_1280_1.jpg Hányféle boldogság létezik? Evidens a válasz: ahány ember, annyiféle. Mégis jól megkülönböztethető három út, amely boldogsághoz vezet: a kellemes, az aktív és az értelemkereső élet. Ez nem légbőlkapott bölcsesség, hanem a boldogságkutatás tudományának nagy öregje, Martin Seligman állítja, márpedig ő igazán tudja, mi fán terem a boldogság.

Seligman a pozitív pszichológia vezető szaktekintélye. A pszichológiának ez a modern területe nem a lélek betegségeire és azok kezelésére koncentrál, hanem azt kutatja, mitől vagyunk elégedettek, mi okoz boldogságot, mitől lehetnénk még boldogabbak. Figyelemreméltó eredményei vannak, amelyek nem hasraütéssel megállapított kijelentések, hanem tudományos vizsgálatokon alapuló eredmények. Seligman egyik TED videóját (magyar felirattal is!) a témában itt találod, érdemes megnézni, remek kis előadás.

A kellemes

A kellemes élet leginkább a köztudatban élő hedonisztikus boldogság: élvezetet, pozitív érzelmet, kellemes élményt, vidámságot jelent. Ezt látjuk a szirupos hollywoodi filmekben, egy átlagos reklám csokit kóstoló hedonizmusában és ezzel kényeztetjük magunkat egy húzós hét után elmerülve egy kádnyi habfürdőben. A mindennapok kellemes, kedves, érzéki örömei.

cupcake-340173_640.jpg

Az aktív

Az aktív élet nem csupán a fizikai aktivitást, a sportot jelenti - bár az is ide tartozik-, hanem minden olyan tevékenységet, amikor megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból, akár erőfeszítések árán is, és kibontakoztatni képességeinket. A flow-élmény szorosan kapcsolódik ehhez a témához, olyanfajta belemerülést, belefeledkezést, áramlat-élményt jelent az éppen végzett tevékenységgel kapcsolatban, amikor szinte úgy érezzük, megállt az idő. Ezt érezhetjük akár főzés, kertészkedés közben, sziklamászáskor, de szerencsés esetben a munkánk során is. Tanulságos lehet végiggondolni, miféle tevékenységek váltják ki belőlünk ezt a fajta "aktív boldogság-érzést", hiszen ez mindenkinél más és más dologban valósul meg - a lényeg az, hogy a saját preferenciáinkkal legyünk tisztában.

uss-nimitz-108622_640.jpg

Az értelemkereső

Az értelemkereső élet azt jelenti, hogy értelmesnek érezzük az életünket, olyan életet élünk, amelynek van valami célja. Ez lehet egy vallás vagy spirituális tanítás szerint élt élet, de szimplán a másokért végzett hasznos munka, önkéntesség is ide tartozik - vagy egész egyszerűen az olyan élet, amit tartalmasnak érzünk. Nem véletlenül -keresés a kifejezés utótagja, hiszen ez egy folyamat, ami végigkísérheti egész életünket és időnként változhat a fókusza, intenzitása: más lehet a látóterünkben a harmincas éveinkben és más nyugdíjas korunkban.

puzzle-318110_640.jpg

Hogyan tegyük teljesebbé az életünket?

Vajon melyik a legcélravezetőbb út? Nem meglepő a válasz: mindhárom szükséges ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat. Ezek triumvirátusa hozza meg a legteljesebb elégedettség érzését. Kevés olyan ember van, aki tökéletesen meg tudja valósítani mindhármat, de végül is rengeteg időnk van arra, hogy "megtanuljunk" boldogok lenni.

Neked melyik szelet hiányzik leginkább jelenleg az életedből? Érdemes középtávra (1-2 év) előretekinteni és reálisan kitűzni egy területet a háromból, ehhez pedig egy-két olyan célt hozzáadni, ami segíthet abban, hogy teljesebbé tegyük az életünket. A célhoz mindig rendeljünk konkrét tevékenységet is, amit szeretnénk megvalósítani, mert az még önmagában édeskevés, hogy "szeretnék több örömet megélni a mindennapokban" (=kellemes élet), de ettől a célmeghatározástól még nem lesz varázsütésre más az életünk. Ha viszont naponta vagy hetente rendszeresen végzett, számunkra örömet hozó szokásokat, tevékenységeket is tudatosan beépítünk az életünkbe (rendszeres társasági összejövetelek, minőségi kikapcsolódás, feltöltődés, masszázs, könyvolvasás stb.), a várt hatás nem marad el.

A boldogság nem érkezik rendelésre, de nap mint nap tehetünk azért, hogy minőségi, nekünk való, teljesség felé vivő, elégedett életet éljünk. Figyelem önmagunkra, tudatosság, tervezés, megvalósítás, rendszeresség. Ha úgy döntünk, erre az útra lépünk - máris nagyon sokat tettünk a saját boldogságunkért!

Ur Anita, coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod, még több információt a Coaching neked honlapon találsz!

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

boldogság