2017. sze 19.

Így beszélgess a gyerekkel a szépségről

írta: Czecz Fruzsina
Így beszélgess a gyerekkel a szépségről

"Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék... "

"Már közhírré szétdoboltatik,
Minden kislány férjhez adatik,
Szőkék legelébb, aztán feketék, 

Végül barnák és a maradék."

A szőke haj, kék szem a nyerő, legalábbis a dalocskák szerint. 
De mit szólnak ehhez a barna szemű gyerekek? 
Mit éreznek a vörös lányok, hogy ők már csak "a maradék" kategóriába esnek? 

Egyáltalán, mitől szép valami, mit jelent a szépség? 
És hogyan érdemes beszélgetni ezekről a kérdésekről a gyerekkel?  

boy-covering-face-2133291_960_720.jpg
Olyan egyszerű és kedves kis témának tűnik! Elsőre. Hiszen a szépségről, szép dolgokról közösen gondolkodni jó. De a gyerekek őszinte (és őszinteséget követelő) kérdései kapcsán nehézségekbe is botolhatunk. 
Kezdjük például azzal, hogy:

KI A SZÉP? MI A SZÉP?

Az iskolai szünetekben, vagy a tornaóra előtti öltözéskor a gyerekek sokat méregetik egymást. Kinek milyen a frizurája, elég koptatott-e a farmerja, márkás-e a sportcipője? A lányok meglepően korán kreppelővel vagy hajvasalóval (!), smink készlettel és zsebtükörrel járnak iskolába. Hogy szépek legyenek.
A fiúk táskájában nem ritka a hajzselé, de szemceruza is előfordul. Ők egyenesen megsértődnek a "szép" szótól, jobban szeretik, ha helyesnek, vagánynak, sármosnak nevezik őket.
A társak elismerése ugyanolyan fontos része egy iskolai napnak, mint hogy jól sikerüljön az irodalom témazáró. 

A kisebb gyerekek életében még nincs jelen ennyire erősen az ideálok kergetése, és úgy általában a szépség témája. Ők még csak azzal találkoznak, hogy a nagymama és a szomszéd Ilonka néni rengetegszer gyűrkéli az arcukat, "Szerbusz kis gyönyörűségem!" felkiáltással. 
Aztán egyszer ők is elkezdenek gondolkozni rajta, hogy ki a szép, mi a szép, mitől szép valami? 

grandparents-1969824_960_720.jpg
SOKSZÍNŰ PALETTA

Szülőként erre érdemes olyan választ adni, amibe a gyerek könnyen behelyettesíti a saját példáit. Ami neki tetszik, ami neki örömet okoz, az mind szép. Felhívhatjuk a figyelmét arra, hogy mennyi minden lehet szép: egy arc, egy táj, egy dallam, egy fotó, egy emberi gesztus, stb. Ebből érzékelheti, hogy a szépség mennyire sokrétű fogalom. Egy fogalom, ami sokkal többet jelent annál, hogy valakinek derékig érő, fénylő haja és tengerkék szeme van... 

De ha már a külső tulajdonságoknál tartunk, egy tükör előtti beszélgetéskor a lányunk, fiunk felsorolhatja, mi tetszik saját magán. Nagyobbakkal azt is végigvehetjük, hogy milyen belső tulajdonságait szereti, és van-e, amin változtatni szeretne. 
Egy tinivel ez lehet, hogy nem lesz könnyű.
A tizenévesek örök gondja, hogy mindenük túl kicsi, túl nagy, túl hosszú, túl rövid, túl sötét, túl világos, túl sűrű, túl ritka, túl szeplős, túl... Szóval egyik testrészük sem olyan, mint amilyennek szeretnék. És amilyennek a magazinokban látják a modelleket. A kamaszlányok szívesen olvasnak olyan lapokat, amik hivatalosan még nem nekik szólnak, de vitathatatlanul különleges életérzés, ha ott lapul például egy Cosmo a hónuk alatt. 

Fontos, hogy megmutassuk nekik (akár az interneten megjelenő, "leleplező" cikkek, videók segítségével), hogy a valóságban hogyan készülnek a címlapfotók, milyen a modellek életmódja és milyen varázslatokra képes a Photoshop. Hiszen ha egy elérhetetlen, valóságtól teljesen távoli képhez mérik magukat, nem csoda, hogy kétségbeesnek: ők nem olyanok. 

A felső tagozatosok már érdeklődnek a történelem és a régi korok iránt. Használjuk ki, és meséljünk a különböző szépségideálokról! 

beauty-history.jpg                                                                 Kép forrása:
littlethings.com 

Időben ugyanúgy utazhatunk, mint a különböző országok és kultúrák között. A lényeg itt is a sokszínűség. Hadd fedezze fel a csemete, hogy a szépség nem egy konkrét dolgot jelent, amitől ha eltérünk, rögtön valami csúnya születik. 

A tartalmas beszélgetések mellett pedig ne feledkezzünk el a saját példánk fontosságáról sem! Mit hall és mit lát tőlünk a gyerekünk? Hogyan állunk a tükör előtt (mikor azt hisszük, hogy senki nem lát)? Hogyan viszonyulunk a saját testünkhöz? Mi a véleményünk a belső értékeinkről? Mire, mikor, milyen gyakran mondjuk, hogy szép? 

Izgalmas kérdések, amikre olyan jó felfedezni a bennünk rejlő válaszokat! 

Czecz Fruzsina
pszichológus

Ha szívesen olvasol gyereknevelésről, vár a gyerekkelvagyok.net oldal és a facebook közösségünk is! 

Szólj hozzá

gyerek szépség szép gyermek