2017. dec 06.

Nincs idő a szerelemre?

írta: kreatív pszichológia
Nincs idő a szerelemre?

model-2614569_1920.jpgIsmert tény, hogy Magyarországon a válások száma folyamatosan nő, de már a fiatal generációban is egyre gyakoribb a párkapcsolati probléma, vagy éppen a kapcsolat hiánya. Vélhetően számos ok húzódik ennek a jelenségnek a hátterében, de amivel pszichológusként egyre gyakrabban találkozom az a fáradtság, túlterheltség és az időhiány.  Nincs idő a szerelemre és már nincs idő a szerelmünkre? De vajon kialakulhat és életben maradhat-e a szerelem, ha nem szánunk rá időt?

Mi jut eszedbe az ágyról?

„Megismerkedtem egy nagyon helyes fiúval. Hetente csak egyszer tudunk találkozni, mert egyszerűen nincs rá időnk. Jó vele, de néha csak ülünk csendben, olyan fáradtak vagyunk. Azt érzem, hogy a legszívesebben hazamennék, ágyba bújnék…egyedül persze!” – meséli egy fiatal nő.

A szerelemről mindenkinek saját és egyéni elképzelése lehet, nem érdemes rá elméleteket gyártani. Az azonban leírható, hogy milyen feltételek szükségesek egy szerelem, egy kapcsolat kialakulásához és tartós fennmaradásához. Nem biztos, hogy mindenkinek pont ugyanannyi és ugyanúgy kell belőle, de akárcsak egy növény esetében egy bimbózó szerelemnél is vannak feltételei a növekedésnek és az életben maradásnak.

person-2782139_1920.jpg

Minőségi idő

A kapcsolatok nagy része az együtt töltött minőségi idő hiánya miatt vérzik el. Mit jelent a minőségi idő? Minőségi idő az, amikor két ember valóban egymásra figyel, amikor egyre jobban megismerik egymás gondolatait, érzéseit, személyiségét, amikor közös élményeket szereznek, vagy egyszerűen csak összebújnak és megélik az együttlét örömét. A minőségi idő megszűnik minőségi időnek lenni, amikor egyik – vagy mindkét fél – figyelmét a mobiltelefonja köti le. Egy romantikus vacsora kettesben romantikus, ha harmadik, negyedik esetleg sokadik szereplő is jelen van – virtuálisan, akkor az egymásra fordított figyelem óhatatlanul zavart szenved!

Figyelmességek, gesztusok

Sokan szeretik hallani, hogy kedvesük szereti őket. A romantikus szavak ugyan fontosak, de hitelességük kérdésessé válik, ha a mindennapokban ennek ellenkezője valósul meg. A legtöbb ember onnan érzi, hogy szeretik, hogy figyelnek rá, és ez a figyelem gesztusok, meghallgatás, segítségnyújtás formájában is megjelenik. Ráadásul nem a nagy horderejű, vagy drága dolgok mutatják a szeretetet, hanem a mindennapos, kicsi figyelmességek: egy kedves üzenet, egy elrejtett csoki a kabátzsebbe, egy terített asztal.

Intimitás

Az együtt töltött minőségi idő és a figyelmesség mellett az intimitás szerepe kimagasló. Intimitás lehet a csendes összebújástól a szeretkezésig sok minden, ami valós jelenlétet, összehangolódást, testkontaktust jelent. A legtöbb ember azonban nem mindig és nem minden fizikai, lelki állapotban képes intimitásra. A fáradtság, a frusztráció, a stressz és a túlterheltség okozta testi-lelki fáradtságból nehéz egy perc alatt átváltani romantikus üzemmódba. Sőt, ilyenkor már a másik fél ilyen irányú vágyai is zavaróak! Pedig az intimitás, a meghitt percek erős kapcsot jelentenek két ember között, növelik a bizalmat, a kötődést, pozitív érzéseket mozgósítanak (még hormonális szinten is mérhető változást okoznak),mely segít a mindennapos konfliktusok és nehézségek elviselésében. Nem véletlen, hogy a házassággal való elégedettség a statisztikák szerint gyermek születését követően sok pár esetében jelentősen csökken, hisz a növekvő fáradtság az intimitás csökkenésével társul.

room-2587252_1920.jpg

Hagyjon már békén mindenki!

„Munkahely, gyerekek, háztartás, kötelességek, konfliktusok…ha végre mindennel végeztem, akkor már tényleg mindenki hagyjon békén, semmire nincs már erőm, energiám.” – hallom gyakran.  Érthető. Sokszor valóban úgy tűnik nincs idő a szerelemre, de akkor mi marad egy kapcsolatból, egy házasságból? Vita a befizetésre váró csekkekről, vagy arról, ki vigye edzésre a gyereket?

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Beszéljünk róla! Kreatív pszichológiai tanácsadás. A szerző további írásait az Kreatív  pszichológia blogon olvashatod. 

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

Szólj hozzá

boldogság életmód