2018. dec 27.

Így enyhítheted a másnaposságot

írta: SzabóElvira
Így enyhítheted a másnaposságot

Részegség, macskajaj és ami mögötte van

Az év utolsó napján már-már kötelező kirúgni a hámból, kótyagos fejjel és újabb, az életünket és a világot jobbító  fogadalmakkal köszönteni az eljövendő tizenkét hónapot. Ám a dorbézolásnak könnyen megjön a böjtje… az alábbiakban néhány hasznos információ következik ahhoz, hogy ez a böjt ne nyúljon túl hosszúra.

happy_new_year.jpeg

Az alkohol útja a szervezetben

A hétköznapi értelemben vett szesz az etil-alkohol, vagy más néven etanol fejezeténél került terítékre a kémiaórán. Az etil-alkohol a nyelőcsövet elhagyva a gyomor, majd a vékonybél felé halad, ahonnan felszívódik a véráramba. A vérrel aztán eljut a májig, ahol lebontásra kerül. Csakhogy a máj sokkal lassabban képes lebontani az etanolt, mint amilyen sebességgel egy átlagos italozó utántölti.

A lebontásra váró alkohol továbbra is a véráramban kering, mindenhova beférkőzik, többek között az agyba is, ahol módosítja bizonyos ingerületátvivő anyagok kibocsátását, gátolva az idegsejtek közti kommunikációt. Az etanol a központi idegrendszer működésének megváltoztatásával éri el azt a hatást, amiért fogyasztják: a részegséget. Többek között befolyással van:

  • a kisagyra, ami a mozgáskoordinációért felelős – ennek következtében mintha nehezebbén tudnánk irányítani a végtagjainkat;
  • a hipotalamuszra;
  • a limbikus rendszerre, amely szerepet játszik például a viselkedésgátlásban, az emlékezeti és az érzelmi folyamatokban – ez vezethet a gátlások felszabadulásához, emlékezetkieséshez, szélsőséges érzelmi állapotokhoz, vidámsághoz vagy épp levertséghez.

Ezért vonzó a részegség

Az alkohol jutalmazó értékét – amiért fogyasztjuk – az alábbiak jelentik:

  • feloldódás
  • kötetlen viselkedés
  • eufória
  • vakmerőbbé válás

A részegség csillogó szemekkel, derűs hangulattal, szokatlan közlékenységgel kezdődik, és lassú reflexekkel, mozgásproblémákkal, egyensúlyzavarokkal folytatódik.

Majd kihagy a memória, romlik az artikuláció, problémák adódnak a térbeli, esetleg időbeli tájékozódással, a társadalmi normák betartásával. A reakcióidők nagyon megnyúlnak, fokozott aluszékonyság tapasztalható.

bottle_party.jpeg

Mikor kell mentőt hívni?

Mentőt akkor kell hívni, ha az illető nem a kedves, vihogó részeg többé, hanem képtelen reagálni a külső ingerekre, elvesztette a kapcsolatot a külvilággal. Ekkor már tudatzavar és anyagcserezavar lépett fel, gyógyszeres kezelésre van szükség, meg kell szüntetni az életveszélyes állapotot, megakadályozni a kómát.

Macskajaaaaj!

Habár vannak, akik részegen jobban érzik magukat a bőrükben, mint józanul, a másnaposság tünetei általában averzívak, vagyis kellemetlenek, és eltántorítanak attól, hogy mértéktelenül felöntsünk a garatra. Ezek a következők:

  • émelygés és hányás (oka: az alkohol gyulladást idéz elő a gyomornyálkahártyában);
  • kiszáradás (oka: az alkohol hatására a hipotalamusz csökkenti a vízvisszaszívásért felelős hormon termelését, emiatt fokozódik a kiválasztás);
  • a kiszáradás fejfájást, szájszárazságot, makacs szomjúságérzést vált ki;
  • az alkohollebontás során csökken a máj cukorkibocsátása, leeshet a vércukorszint.

A tüneteket nagymértékben súlyosbítják az adalékanyagok, színezékek, ízfokozók. Az édes likőrök, a konyak és a többi színezett, cukrozott alkohol kegyetlenebb kínzó, mint a tiszta szesz, a vodka, a fehérbor.

Legkésőbb 24 óra múltán, egyénre jellemző tempóban, az összes alkohol kiürül a szervezetünkből, a kínzó fáradtsággal, ingerlékenységgel, izzadással és a többi szenvedéssel együtt.

alcohol-hangover-event-death-52507.jpeg

Tippek a másnaposság kezeléséhez

A másnaposság valójában 24 órás egyéni túlélőpróbát jelent, amelynek sikeres teljesítéséhez egyvalami kell: türelem. Azért bevethetünk néhány trükköt, hogy gyorsabban túl legyünk rajta, illetve hogy enyhítsük a tüneteket.

  • Igyunk sok vizet – de ne szénsavasat –, pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget.
  • Ha leesett a vércukorszintünk, fogyasszunk valamilyen édességet.
  • Lefekvés előtt vegyünk be C-vitamint, így csökkenthetjük vagy akár teljesen elkerülhetjük a másnaposság tüneteit (a cikk szerzőjének ez vált be legjobban).
  • Elmehetünk futni, sétálni, vagy épp megpróbálhatjuk „kifeküdni”; kinek a mozgás, kinek a mozdulatlanság jön be.
  • Esetleg próbálkozhatunk fájdalomcsillapítóval, de ne paracetamolt tartalmazó készítményt válasszunk, mert az alkohollal kölcsönhatásban károsíthatja a májat; másnaposság elleni gyógyszer nem létezik.
  • Kávét semmiképp se fogyasszunk, mert irritálja az amúgy is gyulladt gyomornyálkahártyát.
  • A kutyaharapást pedig végképp ne gyógyítsuk szőrével, semmi értelme újabb adag alkoholt zúdítani amúgy is megterhelt, lassan dolgozó májunk nyakába.

Ha inkább elejét vennénk a gyötrelmeknek, mint hogy eső után húzzunk köpönyeget:

  • fogyasszunk zsíros ételt italozás előtt és közben,
  • minden pohár alkoholt kísérjünk egy pohár vízzel,
  • vedelés helyett lassan, mértékletesen igyunk, időt hagyva a tisztulásra.

Egy gondolat az alkoholizálásról

Mint írtam, vannak, akik részegen jobban érzik magukat a bőrükben, mint józanul. Az, ha valaki rendszeresen K.O.-ra issza magát, jelzésértékű (itt most nem elsősorban arra célzok, amikor már kialakult az alkoholfüggőség). Igaz, a közép-európai kultúrában bizonyos alkalmakkor szinte szokás részegen mulatni, és nagy az erre irányuló társas nyomás – de ezzel együtt is érdemes mögé nézni annak, ha valakinél gyakori a K.O.-val végződő szeszfürdő (talán erre a kulturális szokásra is rá kéne nézni, hogy mi rejlik mögötte?). Ez nemcsak azt jelzi, hogy az illető nem ismeri a saját határait, hanem azt is, hogy valamiért keresi a bódult, öntudatvesztett állapotot. Könnyen lehet, hogy a túlzásba vitt alkoholizálás arra szolgál, hogy bizonyos dolgokat ne kelljen éreznie, eltompítson nyomasztó emlékeket, gondolatokat. Ám az alkohol nem szabadít meg tartósan semmilyen szenvedéstől, legfeljebb „elaltat”. S a lelki értelemben vett másnaposság is kínzó – hosszú távon jobb felébredni, és ráébredni a belső valóságunkra, s azzal kezdeni valamit.

Szabó Elvira

A szerző további írásait – külső és belső utazásokról szóló történeteit, valamint publikált szépirodalmi szövegeit – az ElviraSzabo.com weboldalon találod. Iratkozz fel a weboldal hírlevelére, hogy értesülj a friss megjelenésekről!

Kövesd a szerzőt a közösségi médiában:
Facebook: Vargabetűk – egy oldal azoknak, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra
Instagram: elvira_szabo_


Szólj hozzá

buli életmód szilveszter újév Szabó Elvira