2018. feb 14.

Utáljuk a Valentin napot..valamire azért mégis jó!

írta: kreatív pszichológia
Utáljuk a Valentin napot..valamire azért mégis jó!

love-1702613_1920.jpgSokan nem szeretjük a Valentin napot, és vélhetően azzal a kínos élményemmel sem vagyok egyedül, hogy nemes egyszerűséggel teljesen megfeledkeztem róla.  Na de miért is lehet kínos megfeledkezni egy olyan „ünnepről”, ami azért a mi kultúránknak közel sem szerves része, amolyan nyugatról importált ajándék? Itt kezdődik a manipuláció!

Nem lehet rá nemet mondani!

A Valentin nappal az a legnagyobb baj(om), hogy nem lehet,-vagy nagyon nehéz - rá nemet mondani. Egy mesteri manipulációval a Valentin napot egyenlővé tették a szerelem, szeretet érzésével, ráadásul még azt is meghatározták, hogy mikor és milyen formában kell kinyilvánítanunk ezt az érzést. A nehézséget az okozza, hogy úgy kellene visszautasítani a Valentin napot, hogy közben ne utasítsuk vissza a szerelem érzését, leegyszerűsítve ne bántsuk meg vele párunkat, aki maga is – talán hasonlóan ambivalens érzésekkel – készül erre az alkalomra. Számomra azért az is zavarba ejtő, hogy ha egy mély érzést, egy csupán két emberre tartozó intimitás anyagias és felszínes eszközökkel, megközelítéssel akarnak megerőszakolni.  Meg egyetemi éveim alatt kaptunk egy emlékezetes „házi feladatot” Réz András tanár úrtól. A feladat arról szólt, hogy találjunk ki egy ünnepet, legyen célcsoportja, helyezzük el az év egy adott szakában, alkossunk hozzá marketingtervet. Tanulságos feladat, vagy inkább játék volt és azóta kiváltképp nehéz úgy tekinteni a Valentin napra, hogy ne egy profin felépített marketing ünnepet lássak benne!
engagement-1718244_1920.jpg

…valamire azért mégis jó!

Cinikus énem persze erre egyből rávágná, hogy a virágárusoknak és a lufikereskedőknek bizonyosan jó ez az ünnep, de mivel egyik üzletágban sem vagyok érintett, így egy más szempontot szeretnék megmutatni. A párkapcsolatok és házasságok amortizálódásának egyik jellemző oka a megoldatlan, vagy éppen az elhazudott konfliktusok sora. A másik, ennél talán alattomosabb ok a monotónia. A monotóniát még egy valóban harmonikus kapcsolatban is nehéz elkerülni, mert hát hiába szeretem én a somlói galuskát, annyira már lesz kívánatos, ha éveken – vagy évtizedeken át – mindennap azt eszem.  Biztosan sok kiváló ötletet lehet találni monotónia ellen, de aki hosszú kapcsolatban él az talán tudja, hogy ezeket az ötleteket nem olyan egyszerű a mindennapok szintjére hozni. A kapcsolati kreativitás és innovációra való hajlam ráadásul bizonyos tényezők hatására (pl. életkor, együtt töltött évek száma, fáradtság, stressz) jellemzően csökken. Ne és hogy jön ide a Valentin nap? Nem állítanám, hogy  a Valentin nap a kapcsolati monotónia legjobb ellenszere, de az ünnepeknek talán mégis van jelentőségük. A sok hétköznap után bármi, ami pozitív irányú másságot jelent, akár csak egy kicsi gesztus, akár egy gyertyafényes vacsora otthon,  egy kicsit több egymásra figyelés  megtöri egy pillanatra a megszokások unalmát. Ehhez persze nem kell virágcsokor, vagy szivecskés lufi, még február 14.-e sem kell hozzá, de minden alkalom jó alkalom lehet egy kis ünneplésre,  egy különleges estére, egy kis romantikára. Aki pedig továbbra is zsigerből utálja a Valentin napot, az bármikor, spontán ünnepnappá nevezheti ki a hétfőt, vagy a  csütörtök délutánt!

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

A szerző további írásai a Kreatív pszichológia blogon olvashatóak. Tudjon meg többet a kreatív pszichológiáról a linkre karrintva!

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről!

Szólj hozzá

életmód