2018. feb 21.

Egy nő, aki ismeri a férfiak lelkét

írta: kreatív pszichológia
Egy nő, aki ismeri a férfiak lelkét

tie-690084_1920.jpgDr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta. Klienseinek 80%-a férfi, döntően 30-50 év közötti, magas beosztású, művelt, intelligens és sikeres. De vajon mi van a sikeres felszín mögött? Férfi titkokról beszélgettünk!

  • Mit gondol, miért küzd egyre több férfi alvászavarral?
  • A civilizált életforma megzavarja az alvás természetes folyamatát. Az alvás kulcsingereit – pl. alkonyati szürkület – nem éljük meg, mert mesterséges fények közt létezünk, a televízió és a számítógép ontja ránk a biológiai óránkat működtető kékfényt. A fáradtság testi tüneteit ugyan érezzük, de az agyunk olyan jelzéseket kap, mintha nappal lenne. Hiányzik a lelassulás időszaka is, alvás előtt 1-1,5 órával már ingerszegény környezetre, nyugalomra lenne szükségünk.
  • Mivel töltik a férfiak a lefekvést megelőző órákat? Miért nem tudnak ellazulni, pihenni?
  • Sokak számára este, éjszaka jön el az „énidő”. Az egész napos munka és megfeszített figyelem után lazítani szeretnének és ezt is teszik a kütyük előtt ülve. Azonban ez nem jelent valódi pihenést. Újabb ingerek érik az egyébként is fáradt, információval túltöltött agyat.
  • Vannak-e mélyebb okok, vagy olyan hasonlóságok, amelyeket sok kliensénél tapasztal?
  • Igen, egyértelműen a maximalizmus. A klienseim 80%-a nagyon magasan teljesítő, önmagával kíméletlen maximalista. A megfelelés kényszer persze a mai világban sajnos valóban létezik, ha valaki meg szeretné tartani az állását, akkor folyamatosan teljesítenie kell. Ez rendkívül erős és tartós stresszt jelenthet. Ráadásul egyre többen érzik úgy, hogy önmegvalósítás helyett csupán szellemi rabszolgák. Beleragadtak egy jól fizető állásba, de eltűnt az értelem, a kihívás az életükből. Nehéz ezzel a hiányérzettel együtt élni.
  • Csak akkor lehet tudni, hogy baj van, amikor kifejlődik és tartósság válik az alvászavar, vagy már korábban is vannak figyelmeztető jelek?
  • Az alvászavart megelőző állapotokban sokan küzdenek koncentrációs zavarral. Úgy érzik, túl sok inger szakad rájuk, egyre nehezebben tudják fókuszálni a figyelmüket. Sajnos előfordul, hogy ilyenkor megjelenik különféle anyaghasználat: van, aki a teljesítményét akarja fokozni, mások az ellazuláshoz használják, előbb-utóbb pedig már egyik állapot sem megy spontán módon.eva-rendel1.jpg
  • Feltételezem, nem csak a munkahelyi, de magánéleti problémák is jelen vannak a férfiak életében? Vannak jellegzetességek ezen a vonalon?
  • A családi szerepek egyértelműen megváltoztak mióta a nőknek is be kellett lépni a munkaerő piacra. Az elvárásaik már nem korlátozódnak arra, hogy a férfi az anyagi biztonságot teremtse meg, ennél nagyobbak az elvárások. Nem az a baj, hogy a férfiaknak is szerepet kell vállalniuk az otthoni munkában, hanem az, ha nem találják meg a helyes arányt és nem tudják megbeszélni a problémákat. A férfiakat az igazságtalanság érzése zavarja talán a legjobban. Ráadásul ez gyakran csak egy ködös érzés, amit a férfiak nehezen tudnak megfogalmazni, ellenben ha tartósan fennáll ez az érzés, akkor az konfliktusokhoz, erős indulatokhoz vezet. Jellemző konfliktusforrás még a rend fogalmának értelmezése. Az egyébként is maximalista férfiak sokszor ezen a téren is nagyon magas – szinte teljesíthetetlen – követelményeket állítanak.
  • Van esetleg olyan bevált gyakorlat, ami ilyen esetekben a megoldás felé vezet?
  • Egyértelmű: beszélni kell róla. Itt válik fontossá a pszichológus szerepe is. Ha sikerül megfogalmazni, hogy mi a valódi probléma, akkor gyakran már a megoldás is láthatóvá válik. Fontos, hogy a családi kommunikációt ne az indulatok uralják. A szó veszélyes fegyver! Gyakran jobb hallgatni és másnap – vagy 3 nap múlva – kulturált formában megbeszélni a problémákat. A családon belüli kommunikáció másik fontos szabálya a Losada hányados megvalósítása. Ez azt jelenti, hogy egy negatív visszajelzésre öt pozitívnak kell jutnia. Szisztematikus – nagy létszámú - vizsgálatokban megállapították, hogy azokban a családokban, ahol egy negatívra 5-nél kevesebb pozitív kommunikáció jut, ott a feszültség egyre fokozódik és előbb-utóbb az ilyen családból mindenki menekülni szeretne.
  • Tapasztal-e olyan változásokat a családi életben, a férfiak otthoni magatartásában, ami örömteli?
  • Igen! Az apaság terén a férfiak egyre jobbak és egyre jobban élvezik is a gyermekükkel töltött időt. A szigorú, korlátozó és büntető szerepet egy szeretetteljesebb, dicsérő apai attitűd váltotta fel. A Ranschburg hatás – szerencsére - egyértelműen látszik a családok működésén!

Az intrjút készítette:Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

A szerző további írásai a Kreatív pszichológia blogon olvashatóak. Tudjon meg többet a kreatív pszichológiáról a linkre karrintva!

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről!

Szólj hozzá

életmód