Lelkizóna

Pozitív pszichológia - szubjektíven

2016. okt 22.

Nincs jövőkép a múltunk nélkül!

írta: ur.anita
Nincs jövőkép a múltunk nélkül!

girl-918706_1280.jpg

Sokszor hallom a coaching-ügyfeleimtől egy aktuális téma kapcsán: Én lezártam a múltat, ami elmúlt elmúlt, nem akarok többet foglalkozni vele. Nézzük, mi lesz a jövőben, azért vagyok itt, hogy továbblépjek! Egyrészt nagyon dicséretes a szándék és a tudatos lépések annak érdekében, hogy pozitív, jövő-orientált hozzáállással, lendületet és ötleteket gyűjtve vágjunk egy új életszakaszba - másrészt biztos vagyok abban, hogy a múlt értékeit érdemes felismerni és elismerni, aztán pedig továbbvinni a saját tervezett jövőnkbe. Hogyan? Erre mutatok egy jól használható, egyénileg is alkalmazható modellt!

...

Tovább Szólj hozzá

jövőkép coaching oromterv

2016. okt 20.

Ezért érdemes kutatnunk életünk értelmét és mélyebb összefüggéseit

írta: SzabóElvira
Ezért érdemes kutatnunk életünk értelmét és mélyebb összefüggéseit

„The purpose of life is a life of purpose.” /Robert Byrne/

Nem emlékszem olyasmire, hogy a felmenőim közül bárkivel beszélgettem volna arról fiatalabb koromban, van-e értelme az életünknek, vagy úgy általában „a dolgoknak”, amik velünk történnek. A felmenőim felkeltek reggel, és tették a dolguk, ahogy kell – a miérteken nem töprengtek sokat. Azt hiszem, nem volt szokás az ilyesmi. Aztán teltek az évek, felnőttem, és egyszer csak feltűnt valami: körülöttem egyre többen gondolkodtak el azon, és beszéltek nekem arról, hogy miért történt velük ez vagy az, és mi minden fontos számukra, ami löketet ad ahhoz, hogy továbbcsinálják. Valami megváltozott.

Nem is olyan régen eltöprengtem azon, hasznos-e egyáltalán a miérteken ...

Tovább Szólj hozzá

stressz pszichológia gyökerek és szárnyak

2016. okt 19.

Tudom, hogy hazudik!

írta: kreatív pszichológia
Tudom, hogy hazudik!

refreshment-438399_1920.jpg Előző írásomban a hazugság lélektanáról írtam, most lássuk a másik oldalt! Kevés ember van, aki nem hazudott életében, még ennél is kevesebb, akinek nem hazudtak soha. Bosszantó, ha be akarnak csapni, rossz érzés, ha hazudnak nekünk, de az igazi "hidegzuhany", ha ezt a szeretteink teszik meg.  Bizalomvesztés, örök harag, szakítás, vagy mást is tehetünk? Hogyan kezeljük, ha egy számunkra fontos ember hazudik nekünk?

  1. Érzem, hogy hazudik!

Tudni és érezni nem ugyanaz, akkor sem, ha a hazugságról van szó. Sőt, amikor „biztosan” tudjuk, hogy hazudnak nekünk, akkor is érdemes fenntartani a félreértés, a tévedés lehetőségét. Az elhamarkodott ítéletalkotás gyakran olyan konfliktushoz és bizalmi válsághoz vezethet, ami akkor sem ...

Tovább Szólj hozzá

kreativpszicho

2016. okt 18.

Kamasz-káosz

írta: Czecz Fruzsina
Kamasz-káosz

Melyik az a szó, ami K-val kezdődik, SZ-re végződik, és zűrzavart fejez ki? A kérdésnek két megoldása is van, amik elég közel állnak egymáshoz: a kamasz  és a káosz .

A gyerek-és felnőttkor közötti átmenetet testi-lelki összevisszaság jellemzi, gyakran tele van vitákkal, hullámzó érzelmekkel. Hol rockzenétől, hol veszekedésektől zeng a ház (vagy a kettőtől együtt: "Kapcsold már ki azt a rettenetet! Ez neked zene?"). 
A szülők és a gyerekek mintha nem egy nyelvet beszélnének ebben az időszakban, nehezen veszik át egymás nézőpontját.
A kamasz lusta, nem tanul, figyelmetlen, csúnyán beszél, csajozik/pasizik, chat-el éjjel-nappal - legalábbis ennyi látszik a felszínen. Pedig az álarc alatt egy szeretetre és elismerésre éhes, ...

Tovább Szólj hozzá

szülő gyereknevelés öngyilkosság kamasz gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok

2016. okt 15.

Az érzelmi intelligencia és fejlesztési lehetőségei

írta: ur.anita
Az érzelmi intelligencia és fejlesztési lehetőségei

kep.jpg

Az értelmi képesség, az intelligencia mérésére használt IQ a 90-es években és a 2000-es évek elején még nagy sztárfogalom volt. Mindenki kíváncsi volt rá, hogy mennyi az övé (biztos több, mint a szomszédé), egyetemisták versenyeztek nemzetközi IQ-versenyeken és mindenható mérőszámként volt számon tartva a szakmai sikeresség előrejelzésére. Aztán az utóbbi 15–20 évben mintha megingott volna az IQ egyeduralma a személyes képességek mérésében. Berobbant a köztudatba az érzelmi intelligencia ( EI ) fogalma és a vezetői tréningek egyik kedvenc fejlesztési területe lett. De mi is valójában az érzelmi intelligencia és hogyan fejleszthető? A téma hazai szaktekintélyét, Dr. Balázs Lászlót , a Dunaújvárosi Egyetem tanszékvezető ...

Tovább Szólj hozzá

érzelmi intelligencia

2016. okt 14.

Krónikus betegség gyermekkorban - mit él át a család?

írta: Jantek Gyöngyvér
Krónikus betegség gyermekkorban - mit él át a család?

3588937523_ba1a3fe4f6_z.jpg

A mind fejlettebb orvosi technológiának és kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több gyermek él valamilyen krónikus testi betegséggel. Kb. 15%-ra tehető azoknak a gyermekeknek és 18 év alatti fiataloknak az aránya, akik kezelhető, de gyógyíthatatlan betegséggel élnek együtt  

Az, hogy a gyermek hogyan éli meg a betegséget, hogyan tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez nagyban függ a családtól is.  A szülők jólléte, pszichés egészsége, megküzdési erőforrásai szoros kapcsolatban állnak a gyermek állapotával, beleértve a fizikai egészséget és az orvosi kezelésekkel való együttműködést is.

A hatás kétirányú: a gyermek állapota befolyásolja a szülő állapotát, és viszont. A szülő mentális ...

Tovább Szólj hozzá

stressz megküzdés anyaság gyerekkor krónikus betegség szeretem a ferjem

2016. okt 13.

A külföldi élmények új embert faragnak belőlünk

írta: SzabóElvira
A külföldi élmények új embert faragnak belőlünk

A lebomlott határok és határtalan lehetőségek korát éljük... Egyre többen keressük és találjuk meg annak lehetőségét, hogy hosszabb időszakot külföldön töltsünk, például egy ösztöndíj, hosszabb utazás, kiküldetés, külföldi munkavállalás révén. Van, aki néhány hónapra indul el, más évekig marad, és van, aki mint a föl-földobott kő, visszatér Magyarországra, aztán bizonyos idő elteltével újra nekivág. Ahány ember, annyiféle történet, ám egyvalami mindenkiben közös: a külföldön töltött hónapok, a más kultúrákkal való találkozás megrengeti és új alapokra helyezi a személyiséget.

...

Tovább Szólj hozzá

utazás gyökerek és szárnyak

2016. okt 12.

Ügyes kis hazugságok

írta: kreatív pszichológia
Ügyes kis hazugságok

Ön hazudott már valaha a párjának?

lying-1562272_1920.jpgÖn hazudott már valaha a párjának? Jól gondolja meg a választ, mert az ember legalább önmagának ne hazudjon, ha nem muszáj! Még egyszer kérdem a hátul ülők kedvéért, Ön még soha sem hazudott, beleértve azokat a helyzeteket is, amikor nem mondta el az igazságot? Na de miért is hazudunk, és hogyan lehet az, hogy néha a hazugság kegyes, míg az igazság kegyetlen?

...

Tovább Szólj hozzá

kreativpszicho

2016. okt 10.

RÁM FIGYELJETEK, ÉN IS ITT VAGYOK! A hatásgyakorlás csatornái és eszközei

írta: Éva28
RÁM FIGYELJETEK, ÉN IS ITT VAGYOK! A hatásgyakorlás csatornái és eszközei

kahl-68145_180.jpgIsmeritek azt a típust, aki belép valahová és megtelik vele a helyiség. Aztán van a másik, aki hiába szeretné az üzeneteit eljuttatni másokhoz, valahogy mégsem sikerül, nem tud kapcsolódni, nem tudja jól kifejezni magát, nem figyelnek rá. Vajon min múlnak ezek a dolgok és mennyire fejleszthetőek?

...

Tovább Szólj hozzá

változás önismeret coaching coach co

2016. okt 08.

"Nem tartom jónak a tiltást"

írta: ur.anita
"Nem tartom jónak a tiltást"

Interjú dr. Lukács Liza szakpszichológussal a gyermekkori táplálkozási szokásokról

imgp2514.JPG

A mit egyen a gyerek kérdésre számos szakszerű táplálkozási tanácsot olvashatunk-hallhatunk és mi is fújjuk kívülről: sok friss zöldség-gyümölcs, kevés feldolgozott és cukros "műkaja", sok természetes íz és értékes tápanyagok. A hogyan egyen a gyerek és a hogyan segítsünk neki testileg-lelkileg egészséges étkezési szemléletű felnőtté válni kérdésről viszont annál kevesebb szó esik. 2 és 4 évesek a gyerekeim. Engem egyre inkább foglalkoztat, hogyan tudom szülőként támogatni őket abban, hogy az evés természetes öröm és ne tiltások sorozata legyen . Dr. Lukács Liza szakpszichológust kérdeztem erről, akivel már korábban is készítettem egy nagy sikerű interjút a Lelkizóna blogra életmódváltás-fogyókúra témában. ...

Tovább Szólj hozzá

interjú evés gyereknevelés oromterv

2016. okt 06.

Találj rá az önazonos cselekvés útjára!

írta: SzabóElvira
Találj rá az önazonos cselekvés útjára!

Amióta Abraham Maslow az 1950-es években zászlajára tűzte a kiteljesítő élet és önmegvalósító személyiség eszméit, nyugati kultúránkban egyre fontosabbá vált, hogy a lehetőségeinket kibontakoztatva éljünk, és kihozzuk magunkból a maximumot. Ám miközben az utcákon sok-sok potenciális önmegvalósító futkározik, mégis gyakran hallom emberektől, hogy méltatlan helyzetekben vergődnek, és nem tudják olyan irányba kormányozni az életüket, amilyenbe szeretnék.

...

Tovább Szólj hozzá

önbizalom gyökerek és szárnyak

2016. okt 01.

A nemet mondás nyerő technikája

írta: ur.anita
A nemet mondás nyerő technikája

girl-850117_1280.jpg

Vajon miért nehéz nemet mondani? Mindenkinek és minden helyzetben másért - de a nemet nem mondás hátterében gyakran egyszerűen csak az áll, hogy nem tudjuk, hogyan mondjunk nemet. Így aztán túlvállaljuk magunkat, olyan feladatot is elvégzünk, ami más dolga lenne vagy azért mondunk igent, mert tartunk a nemet mondás következményétől és kínosan éreznénk magunkat. 10 gyakorlati tipp, hogyan mondj nemet úgy, hogy nyertes pozícióban maradj és képviseld a saját érdekedet!

...

Tovább Szólj hozzá

asszertivitás oromterv

2016. sze 27.

"Nem akarok gyereket. Űrlény vagyok?"

írta: Czecz Fruzsina
"Nem akarok gyereket. Űrlény vagyok?"

A "Gyerekkel vagyok" blogot sokszor maguk az olvasók írják. Most ezt a kérdésekkel teli levelet osztom meg Veletek Kingától, aki egyelőre nagynéniként remekel, és várja, hogy "rátörjön" az a bizonyos anyai ösztön. Vagy nem... 

Sziasztok!

Élvezettel olvasom a gyerekkelvagyok.net-et, annak ellenére, hogy saját gyerekem nincs, csak a bátyám lányaira szoktam vigyázni. Imádunk együtt bohóckodni, kirándulni, filmezni, csajos shopping túrára menni. 
Bármennyire is rajongok értük, nem tudom elképzelni, hogy saját gyerekem legyen. Aki mindig ott van velem, nem viszik el este 7-kor.  

35 éves vagyok. Nem egyedül élek és nem leszek megkeseredett vénlány – ahogy már néhány ismerősöm nevezett. 2 éve volt az esküvőnk a férjemmel. Már a ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok

2016. sze 24.

Egy tripla boldogság rendel!

írta: ur.anita
Egy tripla boldogság rendel!

coffee-791045_1280_1.jpgHányféle boldogság létezik? Evidens a válasz: ahány ember, annyiféle. Mégis jól megkülönböztethető három út , amely boldogsághoz vezet: a kellemes, az aktív és az értelemkereső élet. Ez nem légbőlkapott bölcsesség, hanem a boldogságkutatás tudományának nagy öregje, Martin Seligman állítja, márpedig ő igazán tudja, mi fán terem a boldogság.

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság oromterv

2016. sze 22.

Az önbecsülés szárnyakat ad?

írta: SzabóElvira
Az önbecsülés szárnyakat ad?

Az önbecsülés fontos erőforrás, de a jóból is megárt a sok

Vajon mitől függ, hogy az egyik ember magabiztosan és hittel telve halad a céljai felé, emberi kapcsolataiban képes adni és kapni, a másik pedig tétovázva, lehangoltsággal és negatív visszajelzésekkel küszködve botorkál? Az önbecsülésünk alapvető hatással van arra, miként reagálunk a kihívást jelentő helyzetekre. De vajon mit is jelent pontosan, és miért fontos az önbecsülés? Kristin Neff pszichológus kutató és önegyüttérzés-tréner  Együttérzés önmagunkkal című könyvében tisztába teszi ezt a kérdést, egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az életproblémáinkra nem csak az önbecsülésünk rendbehozatala jelentheti a megoldást…

sky_clouds_parachutes.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia önbecsülés gyökerek és szárnyak