Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2018. ápr 19.

Csak semmi pánik! – A 7 leggyakoribb félelem repülés közben

írta: SzabóElvira
Csak semmi pánik! – A 7 leggyakoribb félelem repülés közben

Tippek a repülőútra, hogy ne legyen rémálom az álomnyaralásból – vendégposzt

Lassan kopogtat az ajtón a nyár és a z o ptimistábbak már elkezdték tervezgetni az idei álomnyaralást. Hogy ez ne változzon rémálommá, jöjjön most néhány tanács azoknak, akik (talán életükben először) repülővel vágnak neki az útnak. A. Bernadette légiutas-kísérő a Lelkizóna blog számára írt vendégposztjában összeszedte, melyek a repülés közben átélt leggyakoribb félelmek, és hogyan küzdhetünk meg velük.

watermarked-lz_landolas.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

utazás félelem életmód vendégposzt

2018. ápr 16.

Engedjenek ki!

írta: SzEGy
Engedjenek ki!

graffiti-1559161_640.jpg

  • Mi a helyzet veled?
  • Semmi különös.

Ez jó, gyors, fájdalommentes és kellően felületes válasz.  Csak ennyit kell szépen kipréselni a számon, ügyesen felrakni a korán reggel szokásosan fényesre glancolt szociális mosolyt. Nem hagyni kétséget a felől, hogy bizony futni kell a sürgetős dolgaim után. A személyes találkozások úgyis egyre ritkábbak, így aztán legtöbbször nem is kell túl sokat erőlködni a felszín, a látszat csinosításán, egyben tartásán. A napi rohanásban magukba temetkezve körülöttünk zsongó tömegben alig is érdekel bárkit a másik egyéni sorsa, pláne az egyéni nyavalyája, kínja, boldogtalansága. Szeretnél boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus, teljes életet? Húzz egy sorszámot, hiszen mi mind erre vágyunk, ...

Tovább Szólj hozzá

család agresszió kapcsolat feszültség düh önbecsülés

2018. ápr 12.

Így járul hozzá a természet a gyerekek fejlődéséhez

írta: SzabóElvira
Így járul hozzá a természet a gyerekek fejlődéséhez

A természetben jobban fejlődnek az élethez szükséges alapképességek

Egyre többen írnak arról, hogy „természethiány okozta zavarban” szenvedünk, ami a gyerekeket a felnőtteknél is súlyosabban érinti. Ugyanis a természet a gyerekek veleszületett fejlődési tere, itt fejlődnek legjobban az élethez szükséges alapképességeik. Vajon mit tud a természet, amit a tantermek nem, és milyen alapkészségek bontakoznak ki a szabad ég alatt? Hogyan fér össze a modern kor életstílusa a természettel?

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés gyökerek és szárnyak Szabó Elvira

2018. ápr 09.

Varázserő a szóban, a képben

írta: SzEGy
Varázserő a szóban, a képben

  kids-2208930_640.jpg

Van-e varázsereje a szavaknak? Úgy, mint akárki, bármelyik szavának?

Ugyan már! De némelyek egyes szavainak, vagy különleges (értsd: érzékeny, sebezhető , kiszolgáltatott) helyzetekben elhangzott bizonyos szavaknak mindenképpen lehet józan, fizikai megfontolásokkal megmagyarázhatatlanul nagy ereje, elsöprő hatása az életünk további alakulására nézve. 

„Mert minden szó új korlátot teremt,

a végtelen testének szabva formát.

S e korlátok közt kígyózik a rend lépcseje,

Melyen addig járjuk ormát

Új meg új látásnak,

Amíg messze lenn, köddé

Mosódik minden régi korlát,

S képekből összeáll a képtelen,

Korlátokból korlátlan végtelen.” [i]

Egyes mondatok, sok évvel később is egészen tisztán, ...

Tovább Szólj hozzá

művészet gyermekvédelem örökbefogadás testvérek szakellátás szülővé válás

2018. ápr 05.

Így hatnak a háziállatok a gyerekek személyiségfejlődésére

írta: SzabóElvira
Így hatnak a háziállatok a gyerekek személyiségfejlődésére

Kölcsönös kapcsolatban élünk a háziállatainkkal

Háziállatot tartani nemcsak örömforrást jelent az egész családnak, hanem a gyerekek számára is számos olyan tapasztalattal szolgál, amelyek pozitív irányba terelhetik személyiségfejlődésüket. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ember és állat együttélése ne csak a gazdi, de a házi kedvenc számára is élvezetes és gyümölcsöző legyen, fontos szem előtt tartani bizonyos alapelveket – hiszen ezt a kapcsolatot is két fél alkotja.

...

Tovább Szólj hozzá

család gyereknevelés gyermek életmód Szabó Elvira

2018. ápr 01.

A víz a szent, az áldott és átkozott

írta: SzEGy
A víz a szent, az áldott és átkozott

well-2767886_640.jpg

A tiszta víz, az ivóvíz létszükségletünk. A mindennapjaink része, messzire nem távolodhatunk el tőle, mivel sokáig nem nélkülözhetjük.

Az évszakváltást, a tavaszt köszöntő ünnepkör szerves részeként (még itt ) éppen időben, hajoljunk most kicsit közelebb hozzá.

Rengeteget tudunk a vízről és valószínűleg még legalább annyi minden rejtve maradt eddig kereső tekintetünk előtt erről a hatalmas őselemtől, melyhez tudományosan is az élet keletkezését kötjük.

Vajon tényleg a felolvadó, földbe szivárgó hólé, a tavaszi víz a hírvivő, ami tudatja a magokkal, hogy ideje lenne felébredni és a vizek állapota irányítja a nagy állati (és az őket követő emberi) vándorlásokat? A legelésző állatok az esőzések nyomán ...

Tovább Szólj hozzá

ünnep félelem természet hit víz Húsvét

2018. már 26.

Tényleg traumatikus élmény érte?

írta: SzEGy
Tényleg traumatikus élmény érte?

cyclone-2100663_640.jpg

A sajtóban, médiában gyakorta használt „gyermekként traumatizálódott” szófordulat időnként az aktuális szövegkörnyezetből visszakövetkeztetve is alaposan felhígult jelentéstartományt foglal magába. Mivel nem kedvelem ezt a különben divatos, homályos fogalmak közötti úszkálást, és a kifejezés értelmezése „szakszerű” használatában is elég sokszínű, jöjjön most némi tisztázó elemzés.

A görög eredetű trauma szó károsodást okozó behatást, sérülést, sebesülést jelent. A szóból képzett változatok közül talán a legkelendőbb a traumatizált (sebesülésen esett át, sérült). Manapság viszont sokkal gyakrabban használják ezt a kifejezést az átvitt értelmében, ahol legtöbbször egyáltalán nem testi ...

Tovább Szólj hozzá

agresszió erőszak halálfélelem katasztrófák pszichotrauma bántalmazó család extrém stressz természeti erők

2018. már 19.

Én csak haza akarok menni!

írta: SzEGy
Én csak haza akarok menni!

constant-63613_640.jpg

Nem hiszem, hogy ezt a vágyat bárkinek is külön be kéne mutatni. Sóvárgásunk az otthon csendje, melege, békéje, megnyugtató körbeölelése után általános és alapvető vágy. Sokszor olyankor is erősen él és munkál bennünk a hazamenekülés vágya, amikor az az otthon, amivel éppen rendelkezünk, ahová aktuálisan esetleg elrejtőzhetnénk a világ támadásai vagy saját gondjaink elől, a felsorolt, oltalmat ígérő tulajdonságok közül egyetlen egyet sem bír magáénak mondani.

Különösen gyakran tapasztaljuk ezt a menekülési, hazafutási szándékot gyenge, és sérült pillanatainkban. Amikor egy friss, vagy nem is annyira friss sebtől szenvedünk (legyen bár alig látható, felszínes, elvakart, mély, betokosodott, folyamatosan vérző, ...

Tovább Szólj hozzá

család döntés felelősség rehabilitáció ápolás időskor

2018. már 14.

Kell-e büntetni a gyerekeket?

írta: kreatív pszichológia
Kell-e büntetni a gyerekeket?

herman_n_-.jpgA jutalmazás és büntetés lépten-nyomon megtalálható a gyereknevelésben, még ha sok esetben nem is gondolnánk, hogy arról van szó. Mintha ez maradna a szülői tekintély gyakorlásának egyetlen eszköze. Pedig sajnos az a tapasztalat, hogy a jutalmazás és büntetés módszere, ha túl nagy szerepet kap egy gyerek életében, előbb-utóbb hatástalanná válik és hosszú távú motivációs problémákhoz vezet.

...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 12.

Ficánka pedig elengedett kézzel szétzilálja

írta: SzEGy
Ficánka pedig elengedett kézzel szétzilálja

water-3112350_640.jpg

Kiscsoportos helyzet a gyermekvédelmi szakellátásban, a nevelőszülő tágas nappalijában, a családjukból átmeneti időre kiemelt gyermekek körében, nem tanítási rend szerinti, hanem művészeti jellegű foglalkozáson. Egy majdnem válogatatlan gyermekcsoport, ami főként a gondozási helyük földrajzi közelsége alapján összeverbuvált, mivel így nagyobb logisztikai bravúrok (és gépkocsi igénylés) nélkül terelhetők össze, nagyon nagy életkori (7-14 év) és elég jelentős értelmi különbségeket mutató iskolásokból (1-7 osztály).

Ha az eddigi tagmondatok valaki számára nem jelezték volna a helyzet extrém bonyolultságát legalább pedagógiai szempontból, a szervezők és lebonyolítók mindenképpen észlelték ezt, és bőven ott volt a ...

Tovább Szólj hozzá

gyermek művészet fejlesztés figyelem kreativitás csoportos élmény

2018. már 08.

Párkapcsolat a távkapcsolat?

írta: SzabóElvira
Párkapcsolat a távkapcsolat?

11 túlélési tipp (nem csak) távkapcsolatban élőknek – vendégposzt

„Ezredszer néztem meg a postaládát, vajon miért nem ír?”… „Folyamatosan azt tervezgetem, hogy milyen lesz újra találkozni”… „Mit csinál, hol lehet most?” – ezek nem egy első világháborús háttérországi katonafeleség gondolatai, hanem egy távkapcsolatban élő kortársunk dilemmái. Az Egyesült Államokban 100 emberből 4 távkapcsolatban él, és ha ez akár csak megközelítőleg hasonlít is a magyar arányokra, akkor neked is van olyan ismerősöd, aki átmenetileg vagy életvitelszerűen távol él a párjától.

...

Tovább Szólj hozzá

életmód párkapcsolat vendégposzt

2018. már 05.

Mi a jó a tavaszi fáradtságban?

írta: SzEGy
Mi a jó a tavaszi fáradtságban?

hazel-3163262_640.jpg

Még mielőtt a kedves olvasó arra kezdene gyanakodni, hogy most aztán tényleg túlzásba vittem a pozitívkodást, vagy megkérdőjelezné elmém épségét, gyorsan előre bocsátom, hogy ennek a manapság ránk nehezedő tünetegyüttesnek igazán nincsen sok jó tulajdonsága, egyetlen jó viszont mindenképpen van benne: a neve. Az nagyon - nagyon jó.

Sokkal, kaliberekkel szebb, mint mondjuk a téli vagy szezonális depresszió ( itt ), de talán most ne menjünk ilyen messzire. Összehasonlításnak bőven elég nekünk egy alaposan elhúzódó, szimplán szürke fásultság, némi meglassultság csipetnyi beletörődő, sodródó indítékszegénységgel, gyengébb általános terhelhetőséggel, aluszékonysággal, a megszokottnál nagyobb érzékenységgel, ...

Tovább Szólj hozzá

depresszió egészség természet energia tavaszi fáradtság évszak váltás