Lelkizóna

Pozitív pszichológia - szubjektíven

2016. aug 25.

Mindset – mentális alapfelszerelés az élethez

írta: SzabóElvira
Mindset – mentális alapfelszerelés az élethez

Alaphiedelmeink határozzák meg a döntéseinket és a tetteinket

Talán tapasztaltuk már, hogy hiába gyakoroljuk a pozitív gondolkodást, hiába ismétlünk ahhoz hasonló mondatokat, szinte mantraként, mint „jól fog sikerülni”, „fő az optimizmus, minden rendben lesz” stb., újra és újra becsúsznak negatív pillanatok az életünkbe. Nemcsak becsúsznak – továbbra is jelen vannak. Ennek oka, hogy az, miként tekintünk az életünkre és benne önmagunkra, mélyebben gyökerezik, mint gondolnánk, és nem olyan könnyű felülírni. Ha szeretnénk máshogy állni a dolgokhoz, máshogy reagálni adott helyzetekben, először meg kell ismernünk a fontos kérdésekkel kapcsolatos gondolkodási beállítódásainkat.

...

Tovább Szólj hozzá

stressz gyereknevelés gyökerek és szárnyak

2016. aug 24.

Manipulált érzelmek

írta: kreatív pszichológia
Manipulált érzelmek

girl-1548865_1920.jpgHallgass a szívedre! – ismerős üzenet a könnyűzenéből és a politikából, reklámokból és önsegítő könyvekből! Valóban, mire is hallgassunk, ha nem a saját érzéseinkre?! Az érzelmeknek fontos szerepe van, de vajon mindig helytállóak és hitelesek az érzelmeink, vagy olykor tévutakra visznek? Felismerjük, ha manipulálják az érzéseinket? És mi van akkor, ha mi magunk tesszük mindezt?

...

Tovább Szólj hozzá

kreativpszicho

2016. aug 21.

Apróságok, szívderítő semmiségek

írta: M. Révész Zsuzsa
Apróságok, szívderítő semmiségek

Egy utazásról csipetnyi pszichológiával

Olyan sokszor halljuk mostanában azt a kifejezést, hogy tudatos jelenlét, (mindfulness). „Legyünk teljességgel a jelenben!”-  mintha az olyan egyszerű lenne! Észre sem vesszük, ahogy a gondolataink már rég más vágányon száguldanak egy-egy elmúlt vagy elképzelt jövőbeli helyzeten rágódva. A jelenben levés elsajátítását gyakorolni kell, s ez bizony rendszeres odafigyelést, tudatos meditációs gyakorlatokat igényel. Vagy… - és erről szól ez az írás – vagy olyan inspiráló környezetet, ahol lépten-nyomon (de legalábbis elég gyakran) apró meglepetések érnek.

...

Tovább Szólj hozzá

utazás élmény kreativitás jelenlét mindfulness lelekmorzsak

2016. aug 16.

"Most, hogy van saját gyereketek, a másikat is megtartjátok?"

írta: Czecz Fruzsina
"Most, hogy van saját gyereketek, a másikat is megtartjátok?"

A gyerekkelvagyok.net postaládájában landolt ez az olvasói levél. Egy erős házaspárról, szeretetről, küzdelemről és összetartásról. Meg egy dühítő kérdésről, ami előtt én is, és a levél írója is értetlenül áll. Kíváncsi vagyok, Ti mit szóltok a történethez. Petráé a szó. 

Nyolc év. Ennyi ideig próbálkoztunk, hogy kisbabánk szülessen. Végül született is, csak nem az én hasamból bújt ki, hanem örökbefogadtuk. Nem tudom, ki az édesanyja, édesapja. Nem tudom, miért mondtak le róla. De azt tudom, hogy Pannit nekünk szánta az Ég.

Hiába készültünk a szülői szerepre éveken át, mikor megtudtuk, hogy valósággá válhat az álom, azt sem tudtuk, hova kapjunk. Pár nap alatt átrendeztük a lakást, beszereztünk minden ...

Tovább Szólj hozzá

baba testvér örökbefogadás gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok

2016. aug 14.

Amikor a sorscsapás erősebbé tesz

írta: M. Révész Zsuzsa
Amikor a sorscsapás erősebbé tesz

ptntree-8810_1280.jpg

„Ami nem öl meg, az megerősít” – tudjuk a jól ismert szólásból. Ebben az írásban utánajárunk néhány faktoroknak, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy a traumák átélése a személyiség éréséhez, jobb megküzdéshez, s ezáltal teljesebb élethez vezessenek.

...

Tovább Szólj hozzá

terápia trauma remény megküzdés növekedés sérülékenység társas támogatás lelekmorzsak pszichológiai immunitás

2016. aug 13.

Itt a nyár: legyen heti 3 tudatos napod magadért!

írta: ur.anita
Itt a nyár: legyen heti 3 tudatos napod magadért!

relax-1137240_960_720.jpg

A nyár rendkívül jó alkalom arra, hogy néhány reformot végigvigyünk a saját életünkön. Ilyenkor talán kicsit több időnk van magunkra, a saját egészségünkre, lelkiállapotunkra figyelni, szemléletünk némi átalakítására fókuszálni, és arra, hogy a vágyott állapot felé billentsük magunkat. A dolgok soha nem történnek meg maguktól, vagy csak nagyon ritkán... Mit tehetsz, hogy a nyarad ne csak pihentető és kikapcsoló, hanem önfejlesztő is legyen?

...

Tovább Szólj hozzá

nyár energia oromterv

2016. aug 09.

Szánom-bánom, gyerekkel vagyok!

írta: Czecz Fruzsina
Szánom-bánom, gyerekkel vagyok!

babies_on_plane.jpg

"Először egy facebook posztban láttam egy kis zacskót, tele édességgel, füldugóval és egy rövid üzenettel. Mindezt két szülő adta utastársainak, az ikreikkel tett első repülőúton. Az üzenet így szólt - mintha a babák írták volna:  Előre is szeretnénk elnézést kérni, ha esetleg elveszítjük a türelmünket, megijedünk, vagy esetleg megfájdul a fülünk .

Milyen aranyos! - gondoltam. Viszont azt már nyugtalanítónak találom, hogy ebből trend lett, és szülők tucatjai kezdtek ajándékcsomagot osztogatni, hogy ezzel is szabadkozzanak a síró gyerekük miatt" - osztja meg Madeleine Somerville a The Guardian  oldalán.

Pedig egy szülőnek sem kéne "megvesztegetnie" másokat, hogy elfogadják a gyerek jelenlétét nyilvános helyen.
Ezek a ...

Tovább Szólj hozzá

utazás gyereknevelés tolerancia nevelés empátia gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok

2016. aug 08.

A konyha és a házasélet örömei

írta: Éva28
A konyha és a házasélet örömei

pancakes-1265878_180.jpg

Az élet sok öröme között az egyik legkézenfekvőbb és talán leginkább rajtunk múló fajtája az evés. Persze ha valaki csak a homárt szereti (mint barátnőm kisfia közölte az iskolai menzán a konyhás nénikkel) akkor adódhatnak problémái, de többségünk talán ennél nyitottabb és kevésbé igényes.

...

Tovább Szólj hozzá

élmény coaching coach co

2016. aug 07.

Csendkúra

írta: M. Révész Zsuzsa
Csendkúra

high-grass-1504280_640.jpg

Közhely, de igaz, hogy eltűnt a csend az életünkből. Ha valaki nem hiszi, akkor csak egyetlen percig maradjon csendben és figyeljen egy átlagos hétköznap délután egy átlagos méretű város zajaira, akár a lakásában, akár a munkahelyén. Elképesztő mennyiségű hang, zaj jut el hozzánk. Pedig a csend épp olyan nélkülözhetetlen, mint az alvás. Hiányában túlterhelődik, kimerül az idegrendszer.

...

Tovább Szólj hozzá

természet csend relaxáció stresszkezelés lelekmorzsak

2016. aug 06.

Evési vágy és pszichológiai éhség

írta: ur.anita
Evési vágy és pszichológiai éhség

Interjú dr. Lukács Liza szakpszichológussal

fotoll_2.JPG

Az elmúlt pár hónapban drasztikus életmódváltásra kényszerültem. Orvosi javaslatra egy egész életen át tartandó szigorú szénhidrát-diétát kell követnem, mivel a vizsgálatok alapján a cukorbetegség előszobájában vagyok. Meglehetősen felborította az életemet ez a tény, olyan étkezési szokásokat kellett magamévá tennem, amelyek fegyelmet, lemondást és tudatosságot igényelnek. Tudom, hogy másoknak is, nagyon sok nőnek és férfinak okoz problémát a diagnosztizált betegség miatti kényszerű tartós diétázás vagy az önként vállalt fogyókúrázás például a túlsúly vagy az egészségügyi kockázatok miatt. Mindkettőben közös, hogy saját magunknak kell végigjárni egy olyan utat, ami nagyfokú kitartást, változási ...

Tovább Szólj hozzá

interjú evés fogyókúra pszichológiai éhség

2016. aug 03.

Pozitív gyereknevelés

írta: kreatív pszichológia
Pozitív gyereknevelés

mother-429158_1920.jpgManapság sokszor van az az érzésem, mintha a mai szülőknek túl nagy nyűg lenne a gyereknevelés. Így volt ez vajon 50 éve is? A világ modernizálódik, a dolgok egyszerűbbé válnak, a gyerekekkel viszont mintha épp ellenkezőleg, egyre nehezebben bírnának a szüleik… Utolért minket a liberális nevelés csapdája? Vagy a felgyorsult világ tesz minket ilyen türelmetlenné? Esetleg a sok információ, a „mit hogyan kéne” rak túl nagy terhet a gyereknevelésre? Talán egyik sem, talán mindegyik egy kicsit hozzátesz ahhoz, hogy frusztráltak vagyunk, folyton problémázunk, állandóan rohanunk, és nehezen tudunk megállni és megélni azt az örömöt és boldogságot, amelyet egy gyerek jelent az ember életében. Néhány tipp arra, hogy hogyan tudsz kilépni ...

Tovább Szólj hozzá

kreativpszicho

2016. aug 02.

Mit jelent szülőnek lenni? 50 gondolat

írta: Czecz Fruzsina
Mit jelent szülőnek lenni? 50 gondolat

holding-hands-918990_960_720.jpg

 1. Szülőnek lenni: ajándék.
 2. Szülőnek lenni: kaland.
 3. Szülőnek lenni: felelősség. 
 4. Szülőnek lenni: öröm. 
 5. Szülőnek lenni: embertpróbáló feladat. 
 6. Szülőnek lenni: egy új időszámítás kezdete. 
 7. Szülőnek lenni: egy nagy csapathoz tartozni. 
 8. Szülőnek lenni: lemondás.
 9. Szülőnek lenni: vicces. 
 10. Szülőnek lenni: békét találni. 
 11. Szülőnek lenni: határozottság.
 12. Szülőnek lenni: folyamatos kétely. 
 13. Szülőnek lenni: félelmetes. 
 14. Szülőnek lenni: büszkeség. 
 15. Szülőnek lenni: csoda. 
 16. Szülőnek lenni: megismerni a "káosz" nevű lakberendezési stílust.
 17. Szülőnek lenni: nevetés. 
 18. Szülőnek lenni: sok telesírt zsebkendő. 
 19. Szülőnek lenni: játék. 
 20. Szülőnek lenni: gyereknek ...
Tovább Szólj hozzá

gyerek szülő gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok

2016. júl 31.

Magadat hozod – Egyedül külföldön

írta: M. Révész Zsuzsa
Magadat hozod – Egyedül külföldön

anett_airplane-1209752_960_720.jpg

Nemrég egy közeli ismerősöm úgy döntött, hogy külföldre költözik. Merthogy „ott minden jobb” - ahogy ő mondta -  tehát bizonyára boldogságból is több jut mindenkinek. Néhány héttel a kiutazása után beszélgettünk skype-on, s én megkérdeztem, hogy mi a helyzet vele, hogy érzi magát. „Nincs semmi” – hangzott a lehangoló válasz – „ma is csak egész nap feküdtem. Meg az eső is esik.” Egy hétre rá már itthon volt, összesen másfél hónapot töltött odakint.

De vajon a hőn áhított külföld miért nem hozta meg a várt áttörést? Miért nem lett egy fikarcnyit sem boldogabb? A választ saját kiköltözésem második napján tudtam meg. Az ágyban feküdtem és éppen teljesen magával ragadott a magány érzése. Egyedül ...

Tovább Szólj hozzá

utazás külföld önismeret lelekmorzsak

2016. júl 30.

5 egyszerű gyakorlat a pozitívabb szemléletért

írta: ur.anita
5 egyszerű gyakorlat a pozitívabb szemléletért

cat-877108_1280_2.jpg

Válts nézőpontot, szemléld másként magadat és a veled történt eseményeket! Könnyű ezt mondani... de hogyan hangoljuk magunkat a mindennapokban is pozitívabb szemléletre? 5 mindennapokban is használható (és rendszeresen alkalmazva eredményt hozó) gyakorlati ötlet következik.

...

Tovább Szólj hozzá

coaching oromterv

2016. júl 28.

Így bocsáthatjuk meg magunknak, hogy nem vagyunk tökéletesek

írta: SzabóElvira
Így bocsáthatjuk meg magunknak, hogy nem vagyunk tökéletesek

A legtöbben ismerjük azokat a lelombozó helyzeteket, amikor több hétig tartó diéta után elcsábulunk egy kiadós nassolásra, majd szégyenkezve azt mondjuk, „most már megette a fene az egészet”. Függőségben szenvedők egy-egy hasonló botlás után szélsebesen adják fel az absztinenciát és esnek vissza, semmivé téve rengeteg erőfeszítést. Azok a diákok, akik az utolsó pillanatban kezdik el nagy sebbel-lobbal a felkészülést a vizsgákra, felmérésekre, azok a szülők, akiknek gyakran nem sikerül tartani a megtervezett napi rutint a családban, szintén jól ismerhetik a szégyenérzetet és talán gyakran mondogatnak magukban olyasmiket, hogy „fú, de gáz vagyok”.

Egyikünk sem tökéletes és hiba nélkül való; a valódi gond nem is ez, hanem ...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia önbecsülés gyökerek és szárnyak