Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2017. nov 23.

„Ne vásárolj semmit!” nap kontra „fekete péntek”, avagy a neuromarketing fogásai

írta: SzabóElvira
„Ne vásárolj semmit!” nap kontra „fekete péntek”, avagy a neuromarketing fogásai

November utolsó péntekét, amikor az Egyesült Államokban óriási leárazáshullám veszi kezdetét, és a vásárlók egymást tapossák, hogy minél olcsóbban jussanak a termékekhez, néhány éve nemzetközi "Ne vásárolj semmit!" nappá nyilvánították. Mivel közeleg a „fekete péntek”, e jeles napról megemlékezve ezt az írást annak szentelem, hogy bemutassam, hogyan válhatunk megfontolt, a valódi szükségleteink, nem pedig a pillanatnyi kívánalmaink által vezérelt tudatos vásárlóvá.

...

Tovább Szólj hozzá

karácsony életmód pszichológia gyökerek és szárnyak

2017. nov 22.

Öt konflikuskezelési stílus - Rád melyik jellemző?

írta: kreatív pszichológia
Öt konflikuskezelési stílus - Rád melyik jellemző?

divorce-908743_1920.pngKorábbi bejegyzésemben arról írtam, milyen tulajdonságok jellemzik a profi konfliktuskezelőket. Ezen tulajdonságok egyike a flexibilitás, konfliktuskezelési stílusok változatos alkalmazása. Alapvetően öt konfliktuskezelési stílus létezik, melyek közül egyik sem jó, vagy rossz, eredményességük az adott helyzet függvénye. Lássuk, melyek ezek és mikor lehet/érdemes alkalmazni őket!

...

Tovább Szólj hozzá

megoldás konfliktus kreativpszicho

2017. nov 21.

7 érv a videojátékok mellett

írta: Czecz Fruzsina
7 érv a videojátékok mellett

A szülők nagyrésze nem ápol jó barátságot a gyerekek kezébe kerülő számítógépes játékokkal... Ezek a kütyük ugyanis bezárják a gyerekeket a sötét szobába ahelyett, hogy fára másznának, hógolyóznának, vagy a kutyával labdáznának. Nem mellékes az sem, hogy a közösségi oldalak, a chatprogramok, a videojátékok és társaik valódi függőséget képesek okozni. Ha a gyerekek nem jutnak hozzá a napi adagjukhoz, elvonási tüneteket produkálnak.

A megoldás azonban nem a tiltásban rejlik - hiszen a tiltott gyümölcs sokkal édesebb -,inkább a  mértéktartásban . Abban, hogy a  kontroll  ne csússzon ki a szülő kezéből, ha a számítógépes játékokkal töltött időről van szó. Legyen olyan  offline program , ami ellensúlyozza a ...

Tovább Szólj hozzá

játék online gyermek számítógép Alfa generáció Z generáció

2017. nov 20.

Harcolhattam volna a jogaiért

írta: SzEGy
Harcolhattam volna a jogaiért


child-2054256_640.jpg

 „Harcolhattam volna a jogaiért, elmehettem volna akármeddig, de utólag már biztosan tudom, mind sokkal jobban jártunk, hogy nem ezt tettem.” – mondja visszanézve a fiatal nevelőanya, aki egy cseppet sem tűnik könnyen feladó vagy megalkuvó típusnak, sokkal inkább aktív, energikus és lelkes.

Jó néhány hónapja, tavasz elején került az első nevelt gyermek a családjukba. A saját kisebb gyermekével szinte egyidős, nyár végén töltötte be a hármat. 

A kisfiú kiemelése a családjából és beilleszkedése hozzájuk egyáltalán nem ment olyan simán. Az egész napirend, maga a rend volt nagyon szokatlan neki.

Az is eltartott egy ideig - és még most sem egészen zökkenőmentes, hogy a kicsi megbízzon abban, marad étel az asztalon, mire ő ...

Tovább Szólj hozzá

gyermekvédelem felelősség nevelőszülő gyermeki jogok óvoda kezdés

2017. nov 18.

Mi tart vissza? Miért nem kezded el? Miért nem mered meglépni, mire vársz?

írta: Éva28
Mi tart vissza? Miért nem kezded el? Miért nem mered meglépni, mire vársz?

woman-2915271_960_720.jpg

Kellemetlen kérdések, nehéz őszinte választ adni, még ha csak magunknak szeretnénk megválaszolni őket, akkor is. De az is gyakran előfordul, hogy nem is tudjuk, mit szeretnénk elkezdeni, máshogy csinálni, csak azt érezzük, ez így, ahogy most van, nem jó.

Már megint az örökzöld téma, az önismeret

Mondhatnám, hogy én már biztos vagyok abban, mindenkiben ott van az a bizonyos faktor, ami kell a sikerhez. De túlzottan hatásvadásznak tűnne. Inkább azt látom, hogy sok esetben nem úgy van, hogy valaki okos és ügyes (és szép?), tehát jó eséllyel meg is tudja valósítani a terveit, eléri a céljait. Nem ilyen egyszerű a képlet. Lehet valaki elégedett egy egyszerű, semmi különös karriert nem tartalmazó élettel is, ha van egy pozitív ...

Tovább Szólj hozzá

boldogság önismeret coaching coach co

2017. nov 16.

5 szociálpszichológiai torzítás a hétköznapokban

írta: SzabóElvira
5 szociálpszichológiai torzítás a hétköznapokban

A torzítások beleszólnak abba, ahogy a világot és önmagunkat látjuk

Egy mondás szerint Kopernikusz megadta az első kegyelemdöfést az emberiség egójának azzal, hogy kijelentette, nem a Nap mozog a Föld körül, hanem fordítva; Darwin megadta a második kegyelemdöfést azzal, hogy feltárta, nem Istentől, hanem a majmoktól származunk; Freud pedig a harmadikat, azzal, hogy kijelentette, nem a ráció, hanem az ösztöneink és a tudatalattink irányítanak minket. A negyedik kegyelemdöfést alighanem a szociálpszichológusok adták meg… A legtöbb ember azt feltételezi, hogy helyesen értelmezi és látja a világot, átgondoltan mérlegel, és úgy általában véve jó ember. A szociálpszichológusok azonban már vagy 50 éve írtak egy-két fontos kitételt ezekhez a feltételezésekhez…

young_people_meeting2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

önfejlesztés gyökerek és szárnyak

2017. nov 15.

A profi konfliktuskezelők 5 tulajdonsága

írta: kreatív pszichológia
A profi konfliktuskezelők 5 tulajdonsága

 

men-1979261_1920.jpgA konfliktushelyzetek részei mindennapjainknak, de jelentős egyéni különbségek lehetnek abban, ki hogyan boldogul ezekkel a helyzetekkel. Konfliktusaink kimenete nem a véletlenen múlik és nem is szerencse kérdése. Sőt, maga a konfliktuskezelés képessége sem egy egytényezős képesség, hanem több alapkészségünk eredménye. Íme az 5 legfontosabb tényező, amely meghatározza, mennyire kezeljük profin a konfliktusainkat!

...

Tovább Szólj hozzá

stressz stresszkezelés kreativpszicho

2017. nov 13.

A tökéletességét próbálta bizonyítani

írta: SzEGy
A tökéletességét próbálta bizonyítani

  people-2591187_640.jpg

Kellemes, jól szituált megjelenésű, konvencionális viselkedésű, fiatal házaspár érkezett örökbefogadás előtti pszichológiai tanácsadásra és alkalmassági vizsgálatra. Rendezett anyagi körülmények között élnek, viszonylag régi, stabil házastársi kapcsolat áll mögöttük, a gyermekért vállalt közös megpróbáltatások, és a környezet eleinte nem túl lelkes támogatása ellenére, eddig nagyobb mélypontoktól mentesen. Magas szakirányú végzettséget szereztek, elég jól fizető állással és nagy vonalakban ők maguk is elégedettek az elért eredményeikkel. Egy viszonylag kiterjedt, aktív és összetartó család veszi körül őket, több oldalirányú rokoni kötődéssel, közeli ismerősökkel és barátokkal. Hagyományos nevelési ...

Tovább Szólj hozzá

szorongás örökbefogadás alkalmasság hiúság tökéletesség

2017. nov 12.

Egy hullámhosszon

írta: Éva28
Egy hullámhosszon

A társas kapcsolatok mellékhatásai

personal-2923048_340.jpg

Mit tanulhatunk másoktól, másokból? Miért annyira fontosak a társas kapcsolataink: a családi, baráti viszonyainktól kezdve a munkahelyi, iskolai és egyéb kevésbé mély, netán időlegesen működő laza kapcsolatokig (akár egy tanfolyam, önfejlesztő csoport, vagy egy közös jógacsoport, stb., vagy az egyszeri, ad hoc találkozások, élethelyzetek)?

Néha elég egy pillanat, egy mondat

Sokszor egy egyszeri találkozás óriási jelentőségűvé válik életünkben, néha egy távoli ismerős mondhat nekünk egy olyan mondatot, amely hosszú időre mellénk szegődhet, netán segíthet egy problémánk megoldásában. Akik már sokat láttunk és tapasztaltunk az életben, sokszor voltunk tanúi olyannak, amikor egy-egy kudarc, betegség, de akár egy másik ...

Tovább Szólj hozzá

boldogság coaching coach co

2017. nov 09.

Egy bőröndben a karrierem – a digitális nomádok

írta: SzabóElvira
Egy bőröndben a karrierem – a digitális nomádok

A 21. század vándorai

Sehol sem laknak, és mégis mindenhol… Utaznak és dolgoznak egyszerre… Az irodájuk nem több a laptopjuknál… Ők az úgynevezett digitális nomádok. Vajon milyen ez az életforma, és hogyan befolyásolja majd az emberek karrierképét, illetve a munkaerőpiacot? Néhány bekezdés erejéig ezekről esik szó.

...

Tovább Szólj hozzá

életmód gyökerek és szárnyak digitális nomád

2017. nov 08.

Citromból limonádé – Hogyan lehet megpróbáltatásból sikert kovácsolni?

írta: kreatív pszichológia
Citromból limonádé – Hogyan lehet megpróbáltatásból sikert kovácsolni?

food-2822022_1920.jpgEgyre több sikeres nőt ismerünk a médiából és szerencsére még több sikeres nő él ma Magyarországon, akik ugyan nem válnak ismertté széles körben, de szakmájukban, vagy a munkájuk eredményei iránt érdeklődők közt komoly elismertségre tettek szert. Persze kérdés, hogy mit jelent a sikeresség! Számomra az a sikeres nő, aki ki tudja bontakoztatni a tehetségét, a saját tudása és kitartása révén válik a „legjobbá”, ezáltal elismertté. Külön bónusz, ha egy sikeres nő emellett nem felejt el nő lenni, képes feleségként, anyaként is kiteljesedni. A sikerről és az odavezető útról, kihívásokról és családról beszélgettem Rácz Judittal, a Krémmánia alapítójával.

...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2017. nov 06.

Hiába nem akarom ezt érezni

írta: SzEGy
Hiába nem akarom ezt érezni

  cave-2604672_640.jpg

Nyár elején tűnt fel újra a környéken. Magas, széles vállú, középkorú férfi, koszos, csapzott, őszes bozontja a válláig ér. Legtöbbször a kis vasúti aluljáró mellett, a patak beton támfalának pillérein üldögélt a napsütésben, elmélyülten szemlélve pucér lábujjait, amikor éppen arra loholtam a hőségben, a dolgom után.

...

Tovább Szólj hozzá

halál előítélet hajléktalan felelősség düh ambivalencia

2017. nov 02.

Minden sírnál voltunk

írta: SzEGy
Minden sírnál voltunk

cemetery-974326_640.jpg

Feladat végrehajtva, letudtuk a kört.

Az idő szokványosan a kifejezetten utálatos formáját hozta. Hideg, hevesen szeles, gonoszul szurkáló, vékony farkú esővel, olyannal, ami minden kabát összes apró nyílását megtalálja.

Senkit nem irigyeltem odakint, magamat is beleértve.

...

Tovább Szólj hozzá

hangulat elmúlás veszteség Halottak napja

2017. nov 01.

A halál és a lányka

írta: kreatív pszichológia
A halál és a lányka

cherub-968811_1920.jpgA halál és a lányka Schubert csodálatosan szívbemarkoló zeneműve, de mai történet nem a zenéről szól, egyszerűen csak a halálról és a lánykáról. 3 perc, 3 kérdés egy 3 éves gyermek szájából.

- Anya, a nagyiék meg fognak halni?

- Anya, te is meg fogsz halni?

- Anya, és akkor én is meg fogok halni?

...

Tovább Szólj hozzá

halál hazugság félelem gyermek anoketszer kreativpszicho

2017. okt 31.

"A nagyapa teste már nem él." Miért és hogyan beszélgess a gyerekkel a halálról?

írta: Czecz Fruzsina
"A nagyapa teste már nem él." Miért és hogyan beszélgess a gyerekkel a halálról?

Egy ismerősöm fiai kisállatért könyörögtek - melyik gyereknél nem kerül elő ez a kérdés?
Évi igent mondott, de csak hörcsögöt volt hajlandó beszerezni. Az ok egyszerű: cuki, szőrös és (ami a legfontosabb szempont volt!) nagyon rövid ideig él. Másfél, maximum két év.

...

Tovább Szólj hozzá

halál gyász gyermek őszinteség elmúlás Mindenszentek Halottak napja

2017. okt 30.

Csak öt percet adj nekik

írta: SzEGy
Csak öt percet adj nekik

time-2798567_640.jpg

A lakásotthon vezetője volt fent, nagyon panaszkodott. Csak annyit kért, ha úgyis bent leszek az épületben, szaladjak le hozzájuk öt percre. Ő csak öt percet kért, nem is ígértek neki többet, sok a munka fenn is, tudja mindenki.

Ismét elképedtem. Nem először és nyilván nem is utoljára. Már megint rangrejtve közlekedő varázslónak néznek, holott „csak” pszichológus vagyok. A szakmámmal kapcsolatos közkeletű és még mindig népszerű tévhitekről már írtam korábban – itt .

Mire jó az öt perc? – Természetesen most eltekintünk attól az apróságtól, ami már az elején tudható, hogy ez csak laza képmutatás, csendes, de cseppet sem szokatlan bagatellizálás, az öt perc soha nem annyi lesz nekem, sőt fölöttébb valószínű, ...

Tovább Szólj hozzá

gyermekvédelem gyermeknevelés serdülő bekerülés pszichológiai munka

2017. okt 26.

A kudarc a legnagyobb tanítómester

írta: SzabóElvira
A kudarc a legnagyobb tanítómester

Cikinek számít beszámolni arról, ha megbuktunk egy vizsgán, vagy ha nem váltunk be egy munkahelyen, netán nem hozta meg a nagy áttörést a legutóbbi üzleti ötletünk. Az ilyesmikről inkább hallgatunk – mert még azt hiszik, hogy kudarcot vallottunk. Pedig életünk eme epizódjai nem katasztrófák, hanem – leckék.

chess.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

stressz önfejlesztés stresszkezelés gyökerek és szárnyak

2017. okt 25.

A pozitív kommunikáció ereje

írta: kreatív pszichológia
A pozitív kommunikáció ereje

father-1633655_1920.jpgMinél nagyobb egy gyermek, annál inkább válik a beszéd a vezető kommunikációs eszközzé a szülő-gyermek kapcsolatban. Míg egy kisbabát felveszünk, ringatunk, babusgatunk, később ez a fajta nonverbális kapocs egyre markánsabban válik verbálissá. Azáltal formálódnak a gyerekeink, amiket és amilyen módon beszélünk hozzájuk. Jó lenne ezt a folyamatot minél inkább lelassítani, és a sok utasítgatás, érvelés, hegyi beszéd helyett gyakrabban alkalmazni az ösztönösebb, természetesebb kommunikációs eszközöket, mint például a mosoly, a nevetés, a szemkontaktus, vagy éppen az ölelés.

Ne csak beszélj hozzá, figyelj rá!

Egy gyerekhez a legközelebbi út a személyes figyelmen keresztül vezet. Gondoljunk csak egy hétköznapi szituációra, ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés gyermek gyerekkor

2017. okt 23.

Megyünk az őszbe…

írta: SzEGy
Megyünk az őszbe…

watch-1893395_640.jpg

Már nem lehet nem látni, ahogy a főút platánjai, mint eleven tűz ringatják a szélben a lángok ezer színére változott leveleiket. Nem lehet nem észrevenni, ahogy az aranyvessző nyáron sűrűvé vált zöld lombja kívül sötétvörösbe hajlik. Sem azt, ahogyan a várost ölelő dombok vegyes erdejében felszikráznak az aranysárga és a vérvörös színek, és napról napra sokasodva jelennek meg a hegyoldalon a meleg barna árnyalatok.

A támfalakon és tűzfalakon tündökölnek a vadszőlők, a kiskertekben a narancs és a piros összes tónusát magukra öltötték a japánakácok. A belső utcácskák gömbakácai sem tudják már elrejteni a koronájuk közepében megsárgult leveleiket. 

Kétségtelen, hogy a fények és színek őszi kavalkádja ...

Tovább Szólj hozzá

halál félelem érzések elmúlás ambivalencia Mindenszentek