Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2017. okt 18.

Aki mindent megeszik a tányérról, az garantáltan elhízik!

írta: kreatív pszichológia
Aki mindent megeszik a tányérról, az garantáltan elhízik!

girl-466135_1920.jpgEgyre elfogadottabbá válik – de talán mégsem eléggé – hogy nem csak az anorexia nervosa és a bulimia nervosa, de a nem organikus hátterű elhízás is evészavar.  A fogyókúra mára jövedelmező iparággá vált, fogyókúrás termékek és módszerek sokasága ígér könnyű és gyors eredményt. A csoda azonban többnyire elmarad, talán mert a legfontosabb tényezőt rendre kihagyják ezek a módszerek: a pszichés, lélektani okokat. Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológussal, evészavar specialistával beszélgettem okokról és valós megoldásokról!

- Az Internet és a női magazinok tömegesen kínálják a „könnyen-gyorsan” módszereket a fogyni vágyóknak. Neked mi a tapasztalatod, segítenek ezek a módszerek, vagy akár káros hatásai ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 16.

Az életünkre nincsenek garanciák

írta: SzEGy
Az életünkre nincsenek garanciák

  live-511556_640.png

Az újszülött teljesen egészségesnek látszik. A gyermekorvos a szülészeten a bevett protokoll szerint kezeli. Apgar [i] 9/10. Per vias naturales. Megfelelő időre, átlagos súllyal, természetes úton született, komplikációnak, bajnak nincs nyoma.

Aggodalomra tehát nem volna semmi ok, de ezt aztán teljesen hiába mondogatnánk az asszonynak. Ő aggódik. Sok éve vár már, egyre türelmetlenebbül és egyre csalódottabban egy újszülöttre.

Most, hogy eddig dédelgetett álma elérhető közelségbe került, itt van egy karnyújtásnyira, nem is hiszi el, szinte fel sem fogja és egyelőre képtelen örülni. Mód felett zaklatott, aludni sem tudott a baba érkezésének híre miatt, remeg, sír. Feltört belőle az előző évek alatt visszafojtott ...

Tovább Szólj hozzá

stressz újszülött garancia félelem örökbefogadás elvárások alkalmasság

2017. okt 12.

Ideje a megbocsátásnak és az újrakezdésnek

írta: SzabóElvira
Ideje a megbocsátásnak és az újrakezdésnek

Vajon miért olyan könnyű fogadkozni, hogy mostantól magunk mögött hagyunk egy fájdalmas emléket, a rágódást, a haragot, és miért olyan nehéz megvalósítani ezt a gyakorlatban? Azok a helyzetek, amikben bántottunk vagy bántottak (esetleg mindkettő), nem múlnak el az idővel, hanem évek, akár évtizedek elteltével is olyan élénkek maradhatnak, mint fák kérgében a karcolások.

hug_couple2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

kapcsolat konfliktus önfejlesztés gyökerek és szárnyak

2017. okt 11.

A cirkadián ritmus és a nulladik óra

írta: kreatív pszichológia
A cirkadián ritmus és a nulladik óra

time-1739629_1280.jpg

Egy cirkadián ritmus olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az az élőlények  biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel, biológiai órának is nevezhetjük. A cirkadián ritmus megzavarása súlyos következményekkel jár akár fizikai, akár pszichés állapotunkra, hatással van a pszichológiai immunrendszerünkre is. Dr. Fogarassy Éva alvásteraputát kérdeztem a cirkadián ritmus szerepéről és ennek kapcsán az iskolás gyermekek 0. órájáról is!

  • Az utóbbi időkben több tv és rádió interjúban, újságcikkben felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolások nulladik órájának milyen káros hatása van a tanulók egészségére. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos lenne, hogy a gyerekek egy egészséges ritmusban élhessék ...
Tovább Szólj hozzá

életmód

2017. okt 09.

Nem szoktam biciklizni

írta: SzEGy
Nem szoktam biciklizni

autumn-741116_1920.jpg

Ez most tisztára úgy hangzik, mintha dicsekednék vele, holott éppen az ellenkezője igaz, nagyon sajnálom.

Főleg, hogy a családom összeszervezkedve a félszáz éves jubileumomra egy elég jól felszerelt, de (hozzám hasonlóan) régi vágású, egyszerű, szép, kék, női biciklivel lepett meg. Később pedig egyesek morgására és nem tetszésére fittyet hányva ragaszkodtam hozzá, hogy vadonatúj vasparipámat az alföldről igenis hazahozzuk, ide Nógrádba.

bike-1842443_640.jpg

Magyarázhatnám a bizonyítványom, mármint azt, hogy nem és nem veszem elő a földszinti tárolóból sok mindennel. Például, hogy nyáron gyakran igen meleg van, míg ősszel, télen és tavasszal sokszor elég hűvös, korán sötétedős és ráadásul gyakorta mindenféle zegernye rontja az ...

Tovább Szólj hozzá

biztonság erőszak bátorság indulat kiszolgáltatottság érintés

2017. okt 07.

Válj a magad hősévé! Tégy érte most!

írta: Éva28
Válj a magad hősévé! Tégy érte most!

Első lépésben olvasd el ezt és gondolkozz, mit üzenhet a TE számodra?

  word-cloud-2696611_960_720.png

Ülök a hallgatóság soraiban. Rengeteg nő. Imitt-amott egy-egy férfi, aki belebújik a telefonjába, lázasan olvassa rajta amit lehet, én úgy érzem, legszívesebben láthatatlanná válna. Aztán hallgatjuk a beszélgetést. Kedélyesen elviccelődünk rajta, miért is nincsenek itt férfiak.

...

Tovább Szólj hozzá

coaching önfejlesztés coach co

2017. okt 05.

Így engedheted el volt kedvesed, ha vége a szerelemnek

írta: SzabóElvira
Így engedheted el volt kedvesed, ha vége a szerelemnek

Szakítani nemcsak annyit tesz, hogy azt mondjuk, vége, majd hátat fordítunk, megvonjuk a vállunkat, és megyünk tovább… Ha csak ennyiből állna egy istenhozzád, nem lenne annyi visszatáncolás és csiki-csuki kapcsolat sem. Hogyan lépjünk tovább, hogyan zárjuk le a múltat, ha már eldöntöttük, ennyi volt? Erre keressük a választ a továbbiakban.

heartsickness-lover-s-grief-lovesickness-couple_2_1.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

kapcsolat életmód konfliktus gyökerek és szárnyak

2017. okt 02.

A szenvedély árnyéka

írta: SzEGy
A szenvedély árnyéka

model-2408591_1920.jpg

Őzike barna szemei még nagyobbra kerekedtek a csodálkozástól.

Miket is beszélek én itt, hogy ő majdnem szerencsésen megúszta, hiszen innen is visznek el lányokat külföldre, szex-rabszolgának? Hogyan is mondhatok ilyesmit? Dobálóznék a számokkal, de éppen nem igazán jut eszembe, milyen konkrét statisztikát is olvastam nemrég erről, tegyük fel 3-400 eltűnő fiatalt (l) emlegettek évente?

Nem mellesleg az ő történetében, már amit egy - a gyermekvédelmi szakellátásba való bekerüléshez végzett, és az általános protokollhoz ragaszkodni igyekvő – vizsgálat keretében ki lehet bontani, bőven van mit teregetni .

Sok gyerek, szegényes körülmények, alkoholista, agresszív apa („ó, anyát nem bántotta, csak minket”).

Zavaros, ...

Tovább Szólj hozzá

erőszak szerelem párkapcsolat szenvedély serdülő személyes szabadság

2017. sze 28.

Asszertivitás

írta: SzabóElvira
Asszertivitás

8 praktika az érdekegyeztető kommunikáció felé

Tudsz-e nemet mondani , amikor egy barátod olyan szívességre kér meg, amihez nincs kedved? Hogyan fejezed ki, ha nem értesz egyet azzal, amit a vezetőd mond? Mit teszel, ha a szomszédból átszűrődő Dj Bobo Bestof miatt nem tudsz elaludni? Mit mondasz és hogyan, ha beállnak eléd a sorban?

Meggyőződés és bátorság kell ahhoz, hogy érdekütközés esetén kiálljunk magunkért. Ugyan az asszertivitás szó szótári jelentése önérdek-érvényesítés, valójában érdekegyeztetés ről van szó: az asszertív ember egyrészt egyenesen és határozottan képviseli a saját érdekeit (gondolatait, álláspontját, érzéseit, szükségleteit stb.), ugyanakkor partnere érdekeit is tiszteletben tartja. – Hollósi Eszter pszichológus-tréner vendégposztja ...

Tovább Szólj hozzá

stressz konfliktus asszertivitás vendégposzt önfejlesztés gyökerek és szárnyak

2017. sze 25.

Nem elég hatékony hobbi?

írta: SzEGy
Nem elég hatékony hobbi?

  jigsaw-puzzles-1269942_640.jpg

Hatékony hobbi? Mi ez a fából vaskarika? Mire észbe kaptam volna már kimondtam, anélkül, hogy előtte egyetlen pillanatig is elgondolkoztatott volna a szavak jelentésének összegződése ebben a szókapcsolatban vagy még inkább az, ahogyan kölcsönösen aláhúzzák és megkérdőjelezik a másik értelmét.

Hogyan is juthatott ilyesmi az eszembe? Lehet, hogy tényleg ennyire beszennyezte már a magánjellegű tevékenységeinkről szóló gondolataimat is az új kor szelleme, a hasznosság, a célszerűség, a tervszerűség triumvirátusa, ami már mindenhonnan, a csapból is csorog?

maritime-1355265_640.jpg

Ugyan miért kellene egy hobbinak - egy a szabadidőnkben, saját örömünkre és megelégedésünkre végzett tevékenységnek hatékonynak lennie? Hiszen itt az lenne éppen a ...

Tovább Szólj hozzá

szorongás változás életmód hobby kreativitás hasznosság szabad idő

2017. sze 23.

Most akkor a külcsín vagy a belbecs...?

írta: SzabóElvira
Most akkor a külcsín vagy a belbecs...?

Ha a sztereotípiáimból indulnék ki, egy kozmetikai cég vezetőjét alighanem ultradivatos, feltűnést keltő hölgyként képzelném el. De mint már sokszor, most is tévesnek bizonyultak a sztereotípiák, ahogy Budaházy Péterrel, a Helia-D tulajdonosával és vezetőjével beszélgettem. Miközben felelevenítettük a cég történetét, rá kellett jönnöm, hogy egy szépségápolási cégnél is fontosabb lehet a belbecs, mint a külcsín. S arra is, hogy beszélgetőpartnerem bizony jóval többet tud arról, hogyan működik a vonzerő, mint jómagam nőként…

12524077_881798121940993_6124750597572574642_n.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

interjú karrier karrierépítés gyökerek és szárnyak

2017. sze 22.

„Kezdetben volt a rózsaszín…”

írta: M. Révész Zsuzsa
„Kezdetben volt a rózsaszín…”

Így szólít meg a pécsi Zsolnay-negyedben látható rózsaszín fajansz-porcelánokat bemutató kiállítás. Miért éppen rózsaszín? És milyen kezdetről beszélünk? – merült fel bennem rögtön két kérdés is, ahogy megláttam a feliratot. Ebben az írásban a fenti kérdések kapcsán a nemek közötti „színválasztási-különbségek” is szóba kerülnek. Vajon valóban női szín a rózsaszín?

...

Tovább Szólj hozzá

szépség evolúciós pszichológia művészet színpreferencia

2017. sze 21.

A (testi és lelki) szépség titkai 2.

írta: Éva28
A (testi és lelki) szépség titkai 2.

A rossz példák hatása

hands-1031131_960_720.jpg

Többedszer is felteszem a kérdést:  mi is a szép?  Milyen a szép ember, a szép nő? Nincs rá objektív mérce, még ha a szépségversenyek világában kísérleteznek is ennek mérhetővé tételével (valljuk meg, némi sikerrel). Mégis: egyiknek ez, másiknak az tetszik.

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság coach co

2017. sze 20.

Holdudvar hatás

írta: kreatív pszichológia
Holdudvar hatás

A szépség "mellékhatásai"

beautiful-2150881_1920.jpgÖn szerint egy szép ember okosabb, tehetősebb, esetleg jobb szociális készségekkel rendelkezik? Erre jogosan kérdezhetnék sokan, hogy mi köze a fizikai adottságoknak a belső tulajdonságokhoz! Egyáltalán fontos dimenzió a szépség önmagunk és mások megítélésében?

...

Tovább Szólj hozzá

életmód