Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2017. dec 18.

Kellemes ünnepeket, ha megérjük!?

írta: SzEGy
Kellemes ünnepeket, ha megérjük!?

  train-2947086_640.jpg

A távoli, ritkán látott rokonokkal, ismerősökkel folytatott beszélgetésekben már hetek óta fel-felhangzik:

- Ha addig nem találkoznánk, kellemes ünnepeket kívánok!

Legtöbbször azt gondolom ilyenkor, hogy ez milyen kedves gesztus, hogy ő milyen figyelmes. Aztán a járdán tovább sietve, már rég eltávolodva tőle és a helyzettől veszem észre, hogy még mindig mosolygok.

Jó, lehet, hogy ez nem is olyan erős összefüggés. Hiszen én alapvetően, nagyon szeretek mosolyogni, kifejezetten szívesen teszem ezt bármikor, ha alkalom nyílik rá, mert jól esik. Ezért aztán gyakran előfordul, hogy magamon felejtem az előző beszélgetésből, korábbi találkozásból, vagy akár az arra való emlékezésből megmaradt mosolyt még egy darabig. Néha ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony mosoly jókívánság mulandóság ünnepi hangulat

2017. dec 14.

Gondolatok a szeretetről

írta: SzabóElvira
Gondolatok a szeretetről

A karácsonyt – eredetileg – a szeretet ünnepének tartjuk. Alighanem ezért áll olyan rítusokból, amelyek középpontjában a szeretteinkkel töltött minőségi idő áll, és amelyek azt szolgálják, hogy megálljunk a pörgésben, és egymásra figyeljünk. De nem könnyű jól szeretni… Talán ennek köszönhető, hogy a karácsony nemcsak a szeretet, hanem a konfliktusok „ünnepe” is. Az alábbiakban következzen néhány gondolat a szeretetről és a szeretésről.

hug_couple2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság életmód szeretet gyökerek és szárnyak

2017. dec 11.

Tanulj hát nyelveket!

írta: SzEGy
Tanulj hát nyelveket!

faces-2679907_640.png

„Tanulj hát nyelveket! Hidd el, megéri! Te megértesz és megért az egész világ!”

Régi, jó reklámszöveg. Azt nem mondhatom, hogy semmit nem segít rajtam most a valamikor (a múlt évezredben) megszerzett középfokú angol nyelvvizsga, és az arra lassan rárétegződött konyha és ponyva angollal rendszeresen karbantartott passzív nyelvtudás, bár ez mégis olyan messze van a szabatos és szakmailag korrekt angol beszédtől, mint Makó Jeruzsálemtől.

Mondjuk arra jó, hogy tán nem adnának el egy zsák paszulyért angol nyelvterületen, de azért pont úgy van ez velem, ahogy a nagyon ritkán beszélőkkel lenni szokott. Mikorra a szép kövérre duzzasztott passzív szókincsemből kiemelnék végre pár odaillő kifejezést, eldönteném, hogy akkor ezt ...

Tovább Szólj hozzá

kommunikáció kompetencia örökbefogadás tolmács kultúrális eltérések

2017. dec 07.

Az erős érzelmek kezelésének 3 módja

írta: SzabóElvira
Az erős érzelmek kezelésének 3 módja

Vannak, akiken átcsapnak az érzelmek, és tehetetlennek érzik magukat velük szemben. Mások a felszín alá szorítják és elfojtják őket. Szerencsére választhatunk egy harmadik utat is: azt, hogy az érzelmeink ne kellemetlen élményt jelentsenek, hanem békében éljünk velük. Mi több, ne csak békében, hanem gyümölcsöző kapcsolatban, amiben az érzelmeink üzenhetnek számunkra, és mi meghallgatjuk őket.

volcano-2262295_1920.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

stressz önismeret mindfulness gyökerek és szárnyak

2017. dec 06.

Nincs idő a szerelemre?

írta: kreatív pszichológia
Nincs idő a szerelemre?

model-2614569_1920.jpgIsmert tény, hogy Magyarországon a válások száma folyamatosan nő, de már a fiatal generációban is egyre gyakoribb a párkapcsolati probléma, vagy éppen a kapcsolat hiánya. Vélhetően számos ok húzódik ennek a jelenségnek a hátterében, de amivel pszichológusként egyre gyakrabban találkozom az a fáradtság, túlterheltség és az időhiány.  Nincs idő a szerelemre és már nincs idő a szerelmünkre? De vajon kialakulhat és életben maradhat-e a szerelem, ha nem szánunk rá időt?

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság életmód

2017. dec 05.

Plázában rohangálás helyett légy inkább újra gyerek!

írta: Czecz Fruzsina
Plázában rohangálás helyett légy inkább újra gyerek!

Decemberben a felnőttek jókedvét sokszor beárnyékolja a rohanás, költekezés, az egymáson taposás a bevásárlóközpontban, a rengeteg főzés, sütés. A gyerekek viszont lubickolnak az ünnepi hangulatban és várják a csodát. Könnyű dolguk van, mert mindenben képesek meglátni a játékot, a varázslatot,  a különlegeset.
De miért ne tehetnénk így mi, felnőttek is? Ha legalább az év zárásakor megengedjük magunknak, hogy újra gyerekek legyünk, már meg is kaptuk a legszebb karácsonyi ajándékot.

Összegyűjtöttem 7 dolgot, amit elleshetünk a kicsiktől:

...

Tovább Szólj hozzá

ünnep gyermek titok őszinteség gyerekkor jelenlét flow

2017. dec 04.

Elherdálkoztam magam

írta: SzEGy
Elherdálkoztam magam

  savings-2789112_640.jpg

Tudom, nagyon érdekes az első szó.

Ráadásul teljesen friss, az új betegtől tanultam és ő pont most alkotta [i] .

Nem éppen egy Kazinczy díjra felterjeszthető új nyelvi lelemény, de számomra abban a pillanatban egészen jól kifejezte azt, amit mondani szeretett volna vele.

Jó, tényleg nem egy kiköpött József Attila…

„Elpazaroltam mindenem,

amiről számot kéne adnom.” [ii]

 

Három éve megállapították, hogy a középkorú férfinek változékony, de időnként nagyon magas vérnyomása van.

Elfoglalt vállalkozóként a házi orvosával is inkább csak telefonon tárgyalták meg a közös dolgaikat.

Tudta magáról és az életéről, hogy sok ez a stressz, aminek egy része a több lábon állásból fakad, de ezzel ...

Tovább Szólj hozzá

bűntudat beszédzavar életmód gyógyulás rehabilitáció stroke

2017. dec 02.

Mihez van elég lelkierőd? Hogy bírod?

írta: Éva28
Mihez van elég lelkierőd? Hogy bírod?

De kérdezhetném úgy is: erős-e a lelki ellenálló képességed, reziliens vagy-e?

candle-1281245_960_720.jpg

Ha megismerünk élettörténeteket, sokszor elcsodálkozunk, hogy bírnak ki egyesek helyzeteket, hogy tudnak túlélni drámákat, hogy bírják ki ép ésszel a legszörnyűbb kríziseket, hosszan tartó stresszes, akár háborús, éhezéssel és egyéb embertelen körülményekkel járó viszonyokat?

Amikor csoportban dolgozom emberekkel, gyakori élmény, hogy valaki jön a saját problémájával, aztán megismerve mások helyzetét, szinte elszégyelli magát, miből volt képes ő 'várat építeni', milyen szóra sem érdemes az ő problémája másokéhoz képest. De ez azért nem ilyen egyszerű. Ha valakinek alacsonyabb a tűrőképessége, ilyen-olyan okok miatt nem örökölt olyan erős hátat, ami mindent kibír, akkor jogosan érezheti, hogy túl sok a teher, amit ...

Tovább Szólj hozzá

megküzdés coaching önfejlesztés coach co

2017. nov 30.

Az irigységről – pozitív előjellel

írta: SzabóElvira
Az irigységről – pozitív előjellel

Gyakran hallom, hogy a magyar társadalmat megfertőzte az irigység, a féltékenység, és hogy jótettekben a világ eme fertályán nagy hiány van, mert sokan szívesebben látják elhalni a jó kezdeményezéseket és embertársaik tehetségét, mint hogy előrelendítsék azokat, pusztán amiatt a frusztráció miatt, amit akkor éreznének, ha valaki vagy valami sikerre jutna (és nem ők lennének ezek). Ám az irigységre nem feltétlenül negatívan tekintenek az új pszichológiai megközelítések – megfelelő mértékben és megfelelően felhasználva az irigység nagyon hasznos lehet.

merre_tovabb_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

őszinteség önmegvalósítás önfejlesztés gyökerek és szárnyak

2017. nov 27.

Boldog lehet, akit körülvesz egy jó család

írta: SzEGy
Boldog lehet, akit körülvesz egy jó család

grandmother-2855946_640.jpg

Igen, ez igaz. Boldog lehet, akit körülvesz egy jó család. Amihez rögtön hozzá is tehetnénk, hogy ez milyen ritka egyébként is, de főleg idős korban. És nem csak azért, mert az öregedő ember fokozatosan, lassan egyedül marad, ahogy sorban elmennek mellőle, azok, akiket ismert, azok, akiket szeretett, azok, akik fontosnak tartották, hogy közel legyenek őhozzá, azok, akik vele éltek.

Fejlettnek mondott társadalmainkban egyre égetőbb probléma az elöregedés, az idősebb korosztály számarányának és viszonyszámainak a növekedése. A törvényalkotó természetesen elintézi ezt is egy tollvonással, kimondva, hogy amennyiben az idős ember ellátásra szorul, mert betegsége, állapota miatt önmagát ellátni már nem képes, a családja a felmerülő ...

Tovább Szólj hozzá

család segítség rehabilitáció kiszolgáltatottság időskor

2017. nov 26.

Megelégszel a túléléssel, vagy boldogságra játszol? Keressünk neked valami flow-t!

írta: Éva28
Megelégszel a túléléssel, vagy boldogságra játszol? Keressünk neked valami flow-t!

amusement-2456905_960_720.jpg

Tudtatok róla, hogy zajlanak boldogságkutatások? Hogy itt is vannak időről-időre új felfedezések? És hogy a boldogságot kutatók nem csak pszichológusok, szociológusok, egyéb társadalomkutatók lehetnek, hanem akár matematikusok is?

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság

2017. nov 23.

„Ne vásárolj semmit!” nap kontra „fekete péntek”, avagy a neuromarketing fogásai

írta: SzabóElvira
„Ne vásárolj semmit!” nap kontra „fekete péntek”, avagy a neuromarketing fogásai

November utolsó péntekét, amikor az Egyesült Államokban óriási leárazáshullám veszi kezdetét, és a vásárlók egymást tapossák, hogy minél olcsóbban jussanak a termékekhez, néhány éve nemzetközi "Ne vásárolj semmit!" nappá nyilvánították. Mivel közeleg a „fekete péntek”, e jeles napról megemlékezve ezt az írást annak szentelem, hogy bemutassam, hogyan válhatunk megfontolt, a valódi szükségleteink, nem pedig a pillanatnyi kívánalmaink által vezérelt tudatos vásárlóvá.

...

Tovább Szólj hozzá

karácsony életmód pszichológia gyökerek és szárnyak

2017. nov 22.

Öt konflikuskezelési stílus - Rád melyik jellemző?

írta: kreatív pszichológia
Öt konflikuskezelési stílus - Rád melyik jellemző?

divorce-908743_1920.pngKorábbi bejegyzésemben arról írtam, milyen tulajdonságok jellemzik a profi konfliktuskezelőket. Ezen tulajdonságok egyike a flexibilitás, konfliktuskezelési stílusok változatos alkalmazása. Alapvetően öt konfliktuskezelési stílus létezik, melyek közül egyik sem jó, vagy rossz, eredményességük az adott helyzet függvénye. Lássuk, melyek ezek és mikor lehet/érdemes alkalmazni őket!

...

Tovább Szólj hozzá

megoldás konfliktus kreativpszicho

2017. nov 21.

7 érv a videojátékok mellett

írta: Czecz Fruzsina
7 érv a videojátékok mellett

A szülők nagyrésze nem ápol jó barátságot a gyerekek kezébe kerülő számítógépes játékokkal... Ezek a kütyük ugyanis bezárják a gyerekeket a sötét szobába ahelyett, hogy fára másznának, hógolyóznának, vagy a kutyával labdáznának. Nem mellékes az sem, hogy a közösségi oldalak, a chatprogramok, a videojátékok és társaik valódi függőséget képesek okozni. Ha a gyerekek nem jutnak hozzá a napi adagjukhoz, elvonási tüneteket produkálnak.

A megoldás azonban nem a tiltásban rejlik - hiszen a tiltott gyümölcs sokkal édesebb -,inkább a  mértéktartásban . Abban, hogy a  kontroll  ne csússzon ki a szülő kezéből, ha a számítógépes játékokkal töltött időről van szó. Legyen olyan  offline program , ami ellensúlyozza a ...

Tovább Szólj hozzá

játék online gyermek számítógép Alfa generáció Z generáció

2017. nov 20.

Harcolhattam volna a jogaiért

írta: SzEGy
Harcolhattam volna a jogaiért


child-2054256_640.jpg

 „Harcolhattam volna a jogaiért, elmehettem volna akármeddig, de utólag már biztosan tudom, mind sokkal jobban jártunk, hogy nem ezt tettem.” – mondja visszanézve a fiatal nevelőanya, aki egy cseppet sem tűnik könnyen feladó vagy megalkuvó típusnak, sokkal inkább aktív, energikus és lelkes.

Jó néhány hónapja, tavasz elején került az első nevelt gyermek a családjukba. A saját kisebb gyermekével szinte egyidős, nyár végén töltötte be a hármat. 

A kisfiú kiemelése a családjából és beilleszkedése hozzájuk egyáltalán nem ment olyan simán. Az egész napirend, maga a rend volt nagyon szokatlan neki.

Az is eltartott egy ideig - és még most sem egészen zökkenőmentes, hogy a kicsi megbízzon abban, marad étel az asztalon, mire ő ...

Tovább Szólj hozzá

gyermekvédelem felelősség nevelőszülő gyermeki jogok óvoda kezdés

2017. nov 18.

Mi tart vissza? Miért nem kezded el? Miért nem mered meglépni, mire vársz?

írta: Éva28
Mi tart vissza? Miért nem kezded el? Miért nem mered meglépni, mire vársz?

woman-2915271_960_720.jpg

Kellemetlen kérdések, nehéz őszinte választ adni, még ha csak magunknak szeretnénk megválaszolni őket, akkor is. De az is gyakran előfordul, hogy nem is tudjuk, mit szeretnénk elkezdeni, máshogy csinálni, csak azt érezzük, ez így, ahogy most van, nem jó.

Már megint az örökzöld téma, az önismeret

Mondhatnám, hogy én már biztos vagyok abban, mindenkiben ott van az a bizonyos faktor, ami kell a sikerhez. De túlzottan hatásvadásznak tűnne. Inkább azt látom, hogy sok esetben nem úgy van, hogy valaki okos és ügyes (és szép?), tehát jó eséllyel meg is tudja valósítani a terveit, eléri a céljait. Nem ilyen egyszerű a képlet. Lehet valaki elégedett egy egyszerű, semmi különös karriert nem tartalmazó élettel is, ha van egy pozitív ...

Tovább Szólj hozzá

boldogság önismeret coaching coach co

2017. nov 16.

5 szociálpszichológiai torzítás a hétköznapokban

írta: SzabóElvira
5 szociálpszichológiai torzítás a hétköznapokban

A torzítások beleszólnak abba, ahogy a világot és önmagunkat látjuk

Egy mondás szerint Kopernikusz megadta az első kegyelemdöfést az emberiség egójának azzal, hogy kijelentette, nem a Nap mozog a Föld körül, hanem fordítva; Darwin megadta a második kegyelemdöfést azzal, hogy feltárta, nem Istentől, hanem a majmoktól származunk; Freud pedig a harmadikat, azzal, hogy kijelentette, nem a ráció, hanem az ösztöneink és a tudatalattink irányítanak minket. A negyedik kegyelemdöfést alighanem a szociálpszichológusok adták meg… A legtöbb ember azt feltételezi, hogy helyesen értelmezi és látja a világot, átgondoltan mérlegel, és úgy általában véve jó ember. A szociálpszichológusok azonban már vagy 50 éve írtak egy-két fontos kitételt ezekhez a feltételezésekhez…

young_people_meeting2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

önfejlesztés gyökerek és szárnyak