Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2018. feb 15.

„A gyerek pályaválasztása szülői küzdelem is”

írta: SzabóElvira
„A gyerek pályaválasztása szülői küzdelem is”

Interjú Kiss Gergely pályaorientációs tanácsadóval, a Miénk a Pálya csapatának vezetőjével

Gyakran teszik fel a kérdést a pályaválasztó fiatalok: „Milyen munkával lehet jól keresni?” , viszont sokkal ritkábban fogalmazódik meg részükről e kérdés ellenpontja: „Mi az a munka, amit szívvel-lélekkel tudnék végezni?” Ezekről a kérdésekről kezdtem el beszélgetni Kiss Gergely pályaorientációs tanácsadó val, és minél mélyebbre merültünk a pályaválasztást meghatározó tényezők halmazában, annál több kulturális hatás és neveltetési minta bonyolította a képet. S természetesen szó esett arról is, hogyan érdemes végigvinni a pályaválasztás folyamatát – mind a fiataloknak, mind a szüleiknek.

...

Tovább Szólj hozzá

interjú karrier önmegvalósítás krízis karrierépítés életszakaszok gyökerek és szárnyak

2018. feb 14.

Utáljuk a Valentin napot..valamire azért mégis jó!

írta: kreatív pszichológia
Utáljuk a Valentin napot..valamire azért mégis jó!

love-1702613_1920.jpgSokan nem szeretjük a Valentin napot, és vélhetően azzal a kínos élményemmel sem vagyok egyedül, hogy nemes egyszerűséggel teljesen megfeledkeztem róla.  Na de miért is lehet kínos megfeledkezni egy olyan „ünnepről”, ami azért a mi kultúránknak közel sem szerves része, amolyan nyugatról importált ajándék? Itt kezdődik a manipuláció!

...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2018. feb 13.

Valentin-nap szülőként

írta: Czecz Fruzsina
Valentin-nap szülőként

A Valentin-napnál kevés megosztóbb ünnep létezik. Talán csak a Halloween kelhet versenyre vele.
Van, aki egyenesen imádja, és heteken át készül rá, mások "Amerika-majmolásnak" tartják, és csak a virágosok meggazdagodását látják benne. Az előbbi tábor tagjainak nem az a kérdés, hogy vesznek-e ajándékot, hanem az, hogy mennyit. De azért az "ellenzők" közül is sokan beadják a derekukat, és kitalálnak valamilyen apróságot a kedvesüknek vagy barátaiknak. 

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek ünnep gyereknevelés gyermek romantika szülőség Valentin-nap

2018. feb 12.

Az egymást kizáró döntések és utak

írta: SzEGy
Az egymást kizáró döntések és utak

water-3130542_640.jpgAz elszalasztott, a saját döntésünkkel kizárt, az annak idején nem választott lehetőségek feletti borongásra, késői sajnálkozásra különösen alkalmas idő, amikor elénk kerülnek a szép kerek születésnapok közeledtével, vagy elhaladásával a kritikus összegzések. Amikor ránk telepszenek azok a nyomasztóan sötét, téli vasárnap délutánok, esetleg megülik a lelkünket az önsorsrontó kesergések, hangulati hullámzások mély völgyei. Íme, egy hevenyészett lista pompás, több órás önkínzást ígérő, sok finom fájdalmat tartogató lehetséges kérdéseinkből:

Miért nem fektettem sokkalta több erőt, időt a megfelelő társ keresésére?

Miért nem tudtam többet törődni, beszélni vele, amíg még mellettem volt?

Miért nem mertem ...

Tovább Szólj hozzá

döntés elégedetlenség öregedés veszteség ambivalencia

2018. feb 08.

3 lépés, hogy kialakítsd az önazonosságodat

írta: SzabóElvira
3 lépés, hogy kialakítsd az önazonosságodat

A belső motiváció és az élettel való elégedettség alapja, hogy meghatározzuk a személyes hivatásunkat - azt a célt, tevékenységet, aminek megvalósításával éppen mi tehetünk hozzá a világhoz. A megfelelő cél kitűzésének első lépése, közhellyel szólva, önmagunk megtalálása. És nem a szemünk előtt elhúzó utcai óriásplakátokról, a médiából látott ideálképek vagy hozzátartozóink elvárásai alapján határozhatjuk meg az énképünket – ha így teszünk, nem önmagunkat, hanem egy hamis ént fogunk megvalósítani. A belső, szilárd alapra kell ráakadnunk, amit úgy hívnak, önazonosság, és amiről tudjuk: „Igen, ezt képviselem a világban.”

mi-esposa-1-1528891.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

önismeret önmegvalósítás önbecsülés önfejlesztés gyökerek és szárnyak

2018. feb 07.

A szuperérzékenység napos oldala

írta: kreatív pszichológia
A szuperérzékenység napos oldala

sunset-2952048_1920.jpgMúlt héten a szuperérzékenységről írt bejegyzésem kapcsán sokan magukra ismertek, de – a hozzászólások alapján úgy tűnik - jó páran érzékenységük csak a negatív oldalát ismerték fel. Tagadhatatlan tény, hogy a szuperérzékenység korlátokat is jelent, és olykor megnehezíti a mindennapi működést, pont ezért érdemes tisztában lenni azzal is, milyen sok előnnyel jár ez az adottság.  A teljesség igénye nélkül megkerestem azokat a jellemzőket, amelyeket én – szuperérzékeny emberként – megélek, és amelyeket a hozzám fordulóknál is megtapasztaltam.

...

Tovább Szólj hozzá

érzelem életmód önismeret

2018. feb 05.

Házasodik a gyerekünk

írta: SzEGy
Házasodik a gyerekünk

bride-and-groom-3098858_640.jpg

A családi életciklusok felosztásában, egymástól való elméleti elhatárolásában az egyértelmű támpont, a családtag/ok érkezése, távozása. Egy család életciklusának kezdőpontja a családalapítás, hallgatólagos megegyezés szerint jogtiszta formában a házasságkötés, ahol a mi szemszögünkből gyermekünk választott párja a kívülről érkező családtag. Remélhetőleg a fiatalok családalapítási döntése két, érett felnőtt jól megfontolt, saját valódi szándékaikat és a nem a külső körülmények kényszerítő erejét tükröző lépése volt, amelyben alapként talán szerepet játszik a szerelem is, de emellett ott van egymás kölcsönös tisztelete, megismerése, megértése esetleg még az érdeklődési területeik nagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

család döntés változás generációk házasság felnőttkor életciklus

2018. feb 01.

Így óvhatjuk meg lelki egészségünket a politikától

írta: SzabóElvira
Így óvhatjuk meg lelki egészségünket a politikától

Nehéz egészséges viszonyt kialakítani a politikához a politikai propaganda által alkalmazott ellenségkereső kommunikáció közepette – amely nemcsak Magyarországra, hanem a világ számos tájára jellemző. A populista politikai pártok bevett fogása szerte a világon, hogy felkínálnak egy csoportot, egy szervezetet, egy személyt stb., akitől, akiktől félni lehet, vagy akit, akiket hibásnak lehet kikiáltani azért, ha rosszul mennek a dolgok. S mindezekre az átlagember – természetes módon – reagál: félelemmel, kétségbeeséssel, netán indulatossággal, dühvel. Mindenesetre a politikai helyzet „fokozódása” biztosan nem javítja a lelki egészséget.

business-man-banana-37547.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

stressz életmód gyökerek és szárnyak

2018. jan 31.

Minden 5. emberre jellemző! Lehet, hogy Ön is szuperérzékeny?

írta: kreatív pszichológia
Minden 5. emberre jellemző! Lehet, hogy Ön is szuperérzékeny?

guy-1483369_1920.jpgEgy zsúfolt bevásárlóközpont kész rémálom, zavarják a hangos - vagy akár a halk, de folyamatos -zajok, azt sem érti, hogy egy étteremben miért kell szólnia a rádiónak? Bosszantja, ha sok dolgot kellene csinálnia egyszerre és rendszerint elsőként hagyja el baráti összejöveteleket, vagy munkahelyi bulikat? Lehet, hogy Ön is a szuperérzékeny emberek közé tartozik, ahogy – a vizsgálatok szerint – minden 5. ember.

...

Tovább Szólj hozzá

érzelem önfejlesztés

2018. jan 29.

Megküzdeni a felnőtt státuszért

írta: SzEGy
Megküzdeni a felnőtt státuszért

father-2695667_640.jpg

Felnőtté válni, annak minden felelősségével és örömével együtt egy jó családban sem egyszerű, mert mint minden nagy lépés a fejlődésben, ez is rengeteg tényezőn áll vagy bukik, de nézzük talán az alapokat.

Tegyük fel, hogy ez a Példa család eddig, viszonylag sikeresen vette az akadályokat. Nem görgetnek maguk előtt gordiuszi csomót olyan gondokból, amik a család fejlődésének ezt megelőző életciklusaiból megmaradt (nem teljesült, megvalósítatlan) feladatokból tapadtak, filcesedtek össze.

A család életének belső légköre alapvetően pozitív, élhető. Ragaszkodóan és szeretettel bánnak egymással.

Szabályaik tiszták, átláthatók.

Világukat nem festi át durva, alattomban ható, őseik, felmenőik tanításán át ...

Tovább Szólj hozzá

függőség nevelés megküzdés feszültség gyerekkor apaság felnőttkor

2018. jan 25.

Valóban öncélú az önmegvalósítás?

írta: SzabóElvira
Valóban öncélú az önmegvalósítás?

Kevés olyan individualista fogalmat talált ki a pszichológia, mint az önmegvalósítás – gondolhatjuk első ránézésre –, a megfogalmazás is azt sugallja, rólunk van szó, senki másról. Vajon valóban csak saját javunkért tevékenykedünk, amikor önmegvalósítunk? Egyáltalán, hogyan lehet önmegvalósítani?

swing_low_sweet_chariot_554410.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság önmegvalósítás gyökerek és szárnyak

2018. jan 24.

Haragudhatunk-e a szüleinkre?

írta: kreatív pszichológia
Haragudhatunk-e a szüleinkre?

abstract-19401_1920.jpgHaragudhatunk-e a szüleinkre? Egyszerűnek tűnik a kérdés. Biztos sokan rávágják, hogy persze és legalább ugyanannyian, hogy dehogy! Nincsen jó és rossz válasz, de mindkét válasznak megvannak a maga következményei és sok felnőtt ember küzd ezekkel a következményekkel nap, mint nap.

...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 23.

10 jel, ami "lebuktat", hogy anya vagyok

írta: Czecz Fruzsina
10 jel, ami "lebuktat", hogy anya vagyok

A napom eleje és vége a családom körül forog. De! A köztes időben egyedül vagyok.
Dolgozom (más néven: feltöltődöm), nyakamba veszem a várost, felnőttekkel találkozom, vásárolok.
Otthon hagyhatom a plüssállatokkal teli hátizsákot, magassarkú cipő is szóba jöhet, nem kell százfelé figyelnem, nem kell egész úton magyaráznom - egészen szokatlan... 

Egyik alkalommal eltűnődtem, hogy még így, "civilben" is vannak olyan jelek, amik biztosan elárulják: anya vagyok. 

Összegyűjtöttem egy 10-es listát, ami arra vár, hogy folytasd, kiegészítsd!

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés gyermek anyaság

2018. jan 22.

A tél is jó

írta: SzEGy
A tél is jó

soap-bubble-1959327_640.jpg

A lépcsőházunkból a januári reggel hideg, tiszta, csípős levegőjére kilépve elégedetten állapítottam meg, hogy tél van, és ez jó. Aztán az álom közelségétől még puha, süppedékeny, a későbbi aktivitás, dolgozás, sürgölődés kapkodásától pedig még mentes belső csendemben csak úgy hagytam, hogy visszhangot verjen a gondolat. A válasz nem is váratott sokat magára. Eszembe jutott, hogy nem álságos ez tőlem?

Hiszen néhány napja még az arcomat simogató szellő langyosságát dicsérgettem. A felhőssége és nedvessége ellenére is kellemes, tavaszias hangulatot, ami a több éves meleg rekordokat döntögető hőmérséklettel körüllengte az év kezdetét. Igen. Igaz. Így volt. Beismerem.

Képzeletbeli vállrándítás után úgy ...

Tovább Szólj hozzá

tél hangulat természet érzések csend

2018. jan 18.

Megmondja egy teszt, hogy milyen vagy?

írta: SzabóElvira
Megmondja egy teszt, hogy milyen vagy?

MBTI, és ami mögötte van

Az emberi sokféleség leírására számost tipológiát és személyiségtesztet kidolgoztak már. Közülük is a legrégibb, egyúttal legidőtállóbb a Myers–Briggs-féle tipológia, amely 16 személyiségtípust különböztet meg négy tulajdonságpár mentén. Az ebből készült kérdőív, az MBTI , teljes nevén Myers–Briggs-típusindikátor az egyik leggyakrabban alkalmazott személyiségmérő eszköz a munka világában. De vajon tényleg nyújthat helytálló jellemzést egy személyiségteszt? Nos, erről mindenkinek magának kell meggyőződnie...

...

Tovább Szólj hozzá

karrier életmód konfliktus gyökerek és szárnyak