Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2017. aug 21.

Visszaadom ezt a gyereket és választok egy másikat!?

írta: SzEGy
Visszaadom ezt a gyereket és választok egy másikat!?


child-2612927_640.jpg

Kár lenne szépíteni, édes mindegy, hogy egy ilyen mondat hogyan és mikor hangzott volna el.

A helyzet az, hogy azonnal kiverte az összes biztosítékomat. Teljesen elsötétült a képernyőm, még tán azok a pislákoló kis ledek is kimentek, amik csak azt jelzik, hogy készenléti üzemben, de alapvetően működőképesen tartó feszültség alatt vagyok.

Elsőre az ugrott be, hogy hirtelen megzakkanhatott a kedves örökbefogadó szülő, ráromlott az agya, ebben az átok hőségben.

Aztán az, hogy eddig ugyan ennek nyoma sem látszott, de mégis súlyos problémák lehetnek az értelmi képességeivel, a felfogásával, a realitásérzékével.

Egyébként hogyan gondolhatja el egy akármennyire félre tájékozódott ember, hogy ez így lehetséges?

african-1036184_640.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés örökbefogadás elfogadás elköteleződés

2017. aug 15.

Így könnyítheted meg az óvodai beszoktatást

írta: Czecz Fruzsina
Így könnyítheted meg az óvodai beszoktatást

A hároméves kor sok szempontból mérföldkő. A gyerekek többsége ekkorra már szépen, érthetően beszél és szobatiszta. Ezeknek (is) köszönhető, hogy egyre könnyebb az élet szülőként. A gondozási feladatokat szórakoztató programok váltják fel, a csemete egyre ügyesebb, önállóbb, érdeklődőbb. 
Aztán jön az óvoda, ami sok családban megtöri a sikerszériát... Még akkor is adódhatnak nehézségek, ha a gyerek előzőleg bölcsődébe járt, vagy a nagyobb testvére "kitaposta neki az utat". 

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyermek óvoda beszoktatás

2017. aug 14.

Munka meg(nem)osztás otthon

írta: SzEGy
Munka meg(nem)osztás otthon

ballet-1657509_640.jpg

Folyik az örökbefogadást megelőző pszichológiai alkalmassági vizsgálat, az egyéni elbeszélgetésnél járunk, a fiatalasszonyt a házasságuk működésének alapvető sajátosságairól kérdezgetem.

Lassuló lendülettel sorolja, immár láthatóan pironkodva, az ő részét, a szokásos tevékenységeit az otthoni munkamegosztásból. Aztán a zavarából valahogyan kilábalva megállapítja, hogy végül is, a lassan tíz éve vásárolt közös otthonukban szinte kivétel nélkül ő végzi az összes háztartási munkát.

„Nem olyan nagy ügy, hiszen a lakás nem túl nagy.”

Ő csak nyolc órában dolgozik, mondhatni szinte mindig ráér.

A férje a rugalmas munkarendje és a vezető beosztása miatt, sokkal kevesebb időt tölt a lakótelepi ...

Tovább Szólj hozzá

életmód egyenlőség házasság házimunka gyermeknevelés

2017. aug 09.

Múltunk útvesztőjében ragadva! - Hazudj önmagadnak a múltadról és boldogtalan lesz a jelened!

írta: kreatív pszichológia
Múltunk útvesztőjében ragadva! - Hazudj önmagadnak a múltadról és boldogtalan lesz a jelened!

1_2.jpgElőző írásomban bemutattam, hogy az   ANG-ok (automatikus negatív gondolatok), hogyan tesznek boldogtalanná, hogyan fokozhatjuk hatásukat és azt is, hogyan szabadulhatunk meg tőlük. Az ANG-ok egy része a múltunkból származik, de a múlt más módon is hatást gyakorol a jelenünkre. Most lássuk a   hat leggyakoribb pszichés mechanizmus  közül -amelyekkel boldogtalanná tesszük önmagunkat -  a másodikat: a múltunkat és ennek „kreatív felhasználást” érzelmeink befolyásolására.

„Bezzeg az én időmben!”

Tévhit, hogy a „bezzeg az én időmben” játékot csak idős emberek játszhatják, hiszen már a harmincasok is nyugodt szívvel elkezdhetik. A recept egyszerű. Válasszunk ki életünkből egy szakaszt, amelyről boldog emlékeink ...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2017. aug 07.

Én elmentem a vásárba fél szívvel?

írta: SzEGy
Én elmentem a vásárba fél szívvel?

horse-drawn-carriage-1493660_640.jpg

Az egészségügy is, a szociális szféra is alaposan elnőiesedett terület, nem tegnaptól. Így aztán a kollégáim nagyobb része nő. Túlnyomó részt is mondhatnék, de igazán nem akarnám megbántani azt a néhány mutatóba megmaradt fiút és nyomokban megtalálható férfit.

A téma szempontjából nem is lenne fontos különválasztanunk a nemeket, mert, ha beszélnek róla, ha nem, a férfiak ugyanannyira alaposan érintettek a válás utáni társkeresésben.

Sokadszorra hallom, de még mindig elképeszt, amikor a nők sokkal látványosabb és erőteljesebb aktivitását a párkeresésben, majd az aránytalanság és a sikertelenség fölötti elkeseredését, azzal próbálják magyarázni, hogy a válás után lévő férfiak kevesebben vannak. Bár nem ...

Tovább Szólj hozzá

társkeresés párkapcsolat elköteleződés életszakaszok

2017. aug 06.

Gyere, mesélek róla, milyen szép a világ és milyen jók az emberek!

írta: Éva28
Gyere, mesélek róla, milyen szép a világ és milyen jók az emberek!

engagement-2495693_340.jpg

Szinte biztos vagyok benne, hogy a Lelkizóna olvasóinak többsége nagyon jó önismerettel rendelkezik, reálisan látja önmagát, berögzült viselkedésmintáit, kisebb hibáit és dolgozik azon, hogy minél jobb emberré, minél boldogabbá, elégedettebbé váljék. Sőt, a környezetét is szeretné ilyennek látni. Persze azt is tudja, másokat - elsősorban a hozzánk közel állókat, a nekünk fontosakat - úgy tehetünk jobb emberekké, kiegyensúlyozottabbakká, ha először magunkon kezdjük a munkát.

Milyen jó, amikor látunk egy ütős filmet, olvasunk egy jó könyvet és bizonyos formában magunkra ismerünk, emlékeztet valamelyik saját történetünkre, életszituációnkra és netán elhint bennünk valami gondolatot, amivel jobban éljük meg az adott ...

Tovább Szólj hozzá

boldogság coaching önfejlesztés coach co

2017. aug 02.

Az Ön fejében is ott nyüzsögnek az ANG-ok? Tudja meg, mik azok és hogyan teszik Önt boldogtalanná!

írta: kreatív pszichológia
Az Ön fejében is ott nyüzsögnek az ANG-ok? Tudja meg, mik azok és hogyan teszik Önt boldogtalanná!

prayer-888757_1920.jpgKorábbi írásomban  sorra vettem azt a hat – leggyakoribb – módszert, pszichés mechanizmust, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy tartósan boldogtalanná tegyük saját magunkat. A rövid áttekintés után ismerkedjünk meg velük közelebbről is. Hasznos tanácsokkal fogok szolgálni azoknak, akik szeretnék tökéletesíteni e téren való jártasságukat, de pár kiinduló ötletet azoknak is adok, akik inkább szabadulnának ezektől az önpusztító működésmódoktól. Kezdjük a fejünkben megszólaló hangokkal, amit a pszichológusok  a utomatikus  n egatív  g ondolatoknak becéznek.

Automatikus, de nem véletlen!

Az ANG (azaz automatikus negatív gondolat) legfontosabb tulajdonsága, hogy automatikus. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen csak úgy ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 31.

Hej, ha egyszer meg-házasodom!

írta: SzEGy
Hej, ha egyszer meg-házasodom!

flea-market-1132553_640.jpg

„Házasodni”, úgy mint megvetni a lábunkat egy családi házban, pláne a legelső közösben, senkinek nem egyszerű, még a „lázas ifjúság” idején, tele lendülettel, bizalommal és hittel az emberekben, egymásban és a jövőben, tömve tervekkel, vágyakkal és ezerféle párhuzamosan megvalósítandó teendővel sem.

Már a "Lesz egy házunk" történet bevezetése is olyan, mint egy ismeretlen földrész meghódítása, kiszámíthatatlan, időigényes és a rengeteg befektetett erő ellenére gyakran sajátos eredményekre vezet. Az előkészítés, a keresés, az álmodozások és földre zuhanások több hónapon át, máskor és másoknak akár évekig is tarthat, szép nagy kilengéssel az érzelmi hullámvasúton. Végre elérkezünk a célhoz, „ezt ...

Tovább Szólj hozzá

költözés életmód önállóság stresszkezelés

2017. júl 26.

Hogyan tegyük magunkat boldogtalanná? Íme hat jól bevált módszer!

írta: kreatív pszichológia
Hogyan tegyük magunkat boldogtalanná? Íme hat jól bevált módszer!

man-390339_1920.jpgSokat beszélünk, írunk és gondolkodunk a boldogságról, miközben a boldogtalanság kérdését méltatlanul elhanyagoljuk. Vannak helyzetek, amikor egyszerűen és természetesen tudunk boldogtalanok lenni.  Az esetek jó részében azonban a saját közreműködésünkre is szükség van ezen állapot kialakításához és fenntartásához. Íme hat – jól bevált, profik által fejlesztett – módszer  boldogtalanságra, melyekkel pszichológusként a leggyakrabban találkozom:

1. Automatikus negatív gondolatok

Az automatikus negatív gondolatok, ahogy a nevük is elárulja, bizonyos helyzetekben egyszerűen csak megjelennek a fejünkben. Ráadásul nemcsak megjelennek, hanem elemi erővel veszik át a hatalmat gondolataink és érzelmeink felett. Tehetünk ellenük, ...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2017. júl 24.

Barátkoztatás a nevelőszülőnél

írta: SzEGy
Barátkoztatás a nevelőszülőnél

ambulance-2166079_640.jpg 

A titkos örökbefogadás folyamatában járunk. Már túl az illesztésen – a gyermek számára megkerestük a nyilvántartott, érvényes alkalmassági határozattal rendelkező, soron következő bejelentkezők közül azt, aki a legoptimálisabb lenne az illesztő team véleménye alapján a gyermek aktualizált személyiségvizsgálatában feltárt egyéni szükségleteinek minél teljesebb kielégítéséhez. Megtörtént a kiajánlás, megszületett a döntés az örökbe fogadni szándékozó családban, bólintottak, nyilatkoznak, tovább lépnének. Ők is szeretnék, pont ezt a gyermeket, ráfordulhat a csapat a célegyenesre. Megtörténnek a konkrét időpont egyeztetések, általában a nevelőszülő lakása a fő helyszín, elkezdődhet a személyes kapcsolat ...

Tovább Szólj hozzá

gyermek gyermekvédelem felelősség örökbefogadás barátkozás nevelőszülő

2017. júl 22.

A tripla boldogság (nem titkos) receptje

írta: ur.anita
A tripla boldogság (nem titkos) receptje

coffee-791045_1280_1.jpgHányféle boldogság létezik? Evidens a válasz: ahány ember, annyiféle. Mégis jól megkülönböztethető három út , amely boldogsághoz vezet: a kellemes, az aktív és az értelemkereső élet . Ez nem légbőlkapott bölcsesség, hanem a boldogságkutatás tudományának nagy öregje, Martin Seligman állítja, márpedig ő igazán tudja, mi fán terem a boldogság.

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság

2017. júl 20.

Így változtathatod felüdüléssé a hétköznapokat

írta: SzabóElvira
Így változtathatod felüdüléssé a hétköznapokat

Nemcsak nyaralva tölthetjük tartalmasan a szabadságunkat

Vannak évek, amikor nem megyünk nyaralni – vagy csak rövid időre, és bőven maradnak még „szabadon hagyott” szabadnapjaink. Amikor marad a megszokott színtér. Az a néhány napnyi, heti szabadság ilyenkor is arra szolgál, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk. De hogyan csempésszünk színeket a szürke hétköznapokba?

anispring-938593_640_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

nyár életmód energia gyökerek és szárnyak én-idő

2017. júl 19.

Izzik az ágy!

írta: kreatív pszichológia
Izzik az ágy!

person-1281777_1920.jpgItt a nyár és ilyenkor nem ritka, hogy napközben 30 fok fölé melegszik a hőmérséklet, amit sokan nehezen viselnek, de ami mindenkit megterhel, azok a forró éjszakák. Izzik az ágyunk, csatakosan forgolódunk, nem jön álom a szemünkre… Miért lehetetlen pihenni ilyen melegben?

Miért nehéz jól aludni kánikula idején?

Ennek biológiai oka van: az alvás feltétele, hogy a belső maghőmérsékletünk lehűlhessen. Ehhez az ideális szobahőmérséklet 16-19 fok. Nem véletlenül hangsúlyozzuk az alvásterápia során, hogy hűvös hálószobában kell aludni, így a tüdőnk a belélegzett hideg levegővel folyamatosan segítünk szervezetünk hűvösen tartásához.  Sajnos a kánikula alatt éjszaka se süllyed 20 fok alá a hőmérséklet, ezért az alvásnak ...

Tovább Szólj hozzá

szex alvás életmód alvásterápia

2017. júl 17.

Drága Era!

írta: SzEGy
Drága Era!

A támaszt nyújtó nők dicsérete

old-letters-436502_640.jpg

Vannak olyan helyzetek a fiatal nők életében, amikor a szokásosnál is nagyobb szükségük van a környezet támogatására. Kiszolgáltatottabb és sérülékenyebb pillanatok, amikor nagyon jól jön, megkockáztatom, elengedhetetlen egy igazi bizalmas, rendszerint egy másik nő, legtöbbször valaki korban, szemléletben hasonló ember jelenléte. Néha olyasvalaki ő, aki nem is feltétlenül tudja, milyen felmérhetetlen értékű segítséget nyújtott csupán azzal, hogy stabilan ott állt, tisztes távolban és megengedte, hogy ismétlődő, leginkább ugyanarról a problémagombolyagról szóló panaszainkkal, megkönnyebbülésig telesírjuk, talán csak jelképesen odatartott fülét, vállpárnáját.

„Az életet kéne a párna alá tenni, így este elalvás ...

Tovább Szólj hozzá

változás önállóság felnőttkor életszakaszok

2017. júl 16.

Azt mondod, unalmas lenne stressz nélkül az életünk?

írta: Éva28
Azt mondod, unalmas lenne stressz nélkül az életünk?

landscape-1624809_960_720.jpg

Könnyen ellenőrizhető a dolog, sokszor nem kell hozzá más, csak egy kis komfort zónából való kimozdulás. Mi stresszel? A munkád? Akkor miért van az, hogy nem bírsz ki két napot sem munka nélkül? Vagy ha pihenésre vágysz, miért nem punnyadsz egy jót a szabadságod alatt? Miért nem elégszel meg a klasszikus pihenési módokkal, hanem inkább újabb izgalmakat keresel magadnak?

...

Tovább Szólj hozzá

stressz önfejlesztés coach co