Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2018. jan 22.

A tél is jó

írta: SzEGy
A tél is jó

soap-bubble-1959327_640.jpg

A lépcsőházunkból a januári reggel hideg, tiszta, csípős levegőjére kilépve elégedetten állapítottam meg, hogy tél van, és ez jó. Aztán az álom közelségétől még puha, süppedékeny, a későbbi aktivitás, dolgozás, sürgölődés kapkodásától pedig még mentes belső csendemben csak úgy hagytam, hogy visszhangot verjen a gondolat. A válasz nem is váratott sokat magára. Eszembe jutott, hogy nem álságos ez tőlem?

Hiszen néhány napja még az arcomat simogató szellő langyosságát dicsérgettem. A felhőssége és nedvessége ellenére is kellemes, tavaszias hangulatot, ami a több éves meleg rekordokat döntögető hőmérséklettel körüllengte az év kezdetét. Igen. Igaz. Így volt. Beismerem.

Képzeletbeli vállrándítás után úgy ...

Tovább Szólj hozzá

tél hangulat természet érzések csend

2018. jan 18.

Megmondja egy teszt, hogy milyen vagy?

írta: SzabóElvira
Megmondja egy teszt, hogy milyen vagy?

MBTI, és ami mögötte van

Az emberi sokféleség leírására számost tipológiát és személyiségtesztet kidolgoztak már. Közülük is a legrégibb, egyúttal legidőtállóbb a Myers–Briggs-féle tipológia, amely 16 személyiségtípust különböztet meg négy tulajdonságpár mentén. Az ebből készült kérdőív, az MBTI , teljes nevén Myers–Briggs-típusindikátor az egyik leggyakrabban alkalmazott személyiségmérő eszköz a munka világában. De vajon tényleg nyújthat helytálló jellemzést egy személyiségteszt? Nos, erről mindenkinek magának kell meggyőződnie...

...

Tovább Szólj hozzá

karrier életmód konfliktus gyökerek és szárnyak

2018. jan 17.

Veszélyes világ

írta: kreatív pszichológia
Veszélyes világ

Hogyan beszéljünk egy gyerekkel a veszélyről?

herman_n-_veszely.jpgAhogy cseperedik a gyerekünk, egyre több olyan hatás éri, amit bizony mi szülők, nem tudunk kontrollálni. Óvodába kerül, számunkra kezdetben idegen emberekkel, gyerekekkel tölti a napja nagy részét. Próbára kerül a kis naiv, gyermeki bizalma, amivel épp, hogy csak elindult a világban. És mi szülők is próbára kerülünk. El merem engedni? Meg merek bízni az óvónőkben? Nem fogja valaki bántani? Vigyázni fognak rá? Egy gyereknek az anyukája a legfontosabb vonatkoztatási pont, az ő érzelmei, bizalma, félelmei fogják meghatározni a gyerek viselkedését is. Ha egy anyuka nagyon szorong attól, hogy el merje engedni a gyerekét, valószínűleg a gyerek is szorongani fog tőle.

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés gyermek gyerekkor

2018. jan 15.

Miért pont velem történt?

írta: SzEGy
Miért pont velem történt?

  tarot-2114403_640.jpg

A váratlan traumán, hirtelen támadt súlyos betegségen átesők tünettörténetének első mondatai között szinte mindig találkozunk ezzel a gondolattal, a mozgásszervi rehabilitációs osztályon leginkább a különböző törések utáni lábadozásnál, gyakran az egyedül élő, idős asszonyok, sokkal ritkábban a férfiak elbeszéléseiben hangzik fel. Hitetlenkedve, fejcsóválva mondogatják, ismételgetik, ami velük történt.

„Csak egy kicsit megbillentem, még igazán meg sem ütöttem magam, e lcsúsztam a vizes kövön.”

„Rosszul léptem, mert beleakadt a papucsom a szőnyeg szélébe.”

„Megszédültem, pedig addig nem is éreztem semmi furcsát, semmi szokatlant.”

„Valahogy nekiütődött a combom a kanapénak, a szekrény mellett ...

Tovább Szólj hozzá

betegség babona trauma félelem rehabilitáció időskor

2018. jan 11.

4 ok, hogy introvertált módon (is) működj

írta: SzabóElvira
4 ok, hogy introvertált módon (is) működj

Az élet kihívásai afelé mozdítanak el minket, hogy extravertált módon működjünk, azaz legyünk társasági emberek, igyekezzünk könnyedén kapcsolatot teremteni másokkal, forduljunk a külvilág felé, viselkedjünk fesztelenül idegenek között is. A pihenőidőnk, a napi üresjáratok jelentős részét is azzal töltjük ki, hogy a social médián lógunk, ami szintén kifelé irányuló, társas tevékenység, tele ingerekkel. Ám egyre többet hallani arról, hogy a kiegyensúlyozott személyiségben egyensúlyban van az extravertált és az introvertált működés.

man_lake.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

önfejlesztés gyökerek és szárnyak

2018. jan 10.

Ön mennyire ismeri a gyermekét? Válaszoljon 3 kérdésre, ha szeretné tudni!

írta: kreatív pszichológia
Ön mennyire ismeri a gyermekét? Válaszoljon 3 kérdésre, ha szeretné tudni!

charlie-chaplin-516156_1280.jpgAz, hogy ismerjük a gyermekeinket pont olyan természetes, mint hogy ismerjük saját magunkat. Ez a megnyugtató hit egészen addig tart, amíg egyszer csak váratlanul- és gyakran nem a legkellemesebb módon - kiderül, hogy annyira azért talán mégsem, legyen szó akár a gyermekünkről, akár saját magunkról!

...

Tovább Szólj hozzá

szülő gyermek kreativitás kreativpszicho

2018. jan 08.

Nevelőszülőnek ne nézd a színét!

írta: SzEGy
Nevelőszülőnek ne nézd a színét!

  sheep-612919_640.jpg

Nemrég belefutottam a neten egy számomra érdekesnek tetsző témát feszegető, friss kutatás leírásába, amely a megyénk gyermekvédelmén belül vizsgálta a beutalt, családból kiemelt, roma gyermekek helyzetét.

Gondoltam belekóstolok, de pár sor után már kicsit megrökönyödve olvastam, milyen nyíltan fikázza a mélyen tisztelt kutató az általa interjúzottak véleményét. Mintha oldalakon át semmi más cél nem vezérelte volna, csakhogy alaposan bebizonyítsa, még több kiragadott mondattal alátámasztva, hogy itt mindenki (persze nyilván rajta kívül) nagyon hülye.

Nem tagadom egy cseppet elkedvetlenedtem, főleg a sokadik ismétlésnél.

Az egész szociális ágazatra jellemző az alacsony presztízs (tekintély), a munkában sok ...

Tovább Szólj hozzá

gyermekvédelem nevelőszülő roma származás gyermeki jogok családból kiemelés

2018. jan 06.

Segítségre lenne szükséged? Tessék, itt van!

írta: Éva28
Segítségre lenne szükséged? Tessék, itt van!

filmmaker-2838945_960_720.jpg

Csinálhatsz úgy, mintha nem rajtad múlnának a dolgok, a körülmények alakultak úgy, ahogy. Eldöntheted, hogy az örök vesztes, egy igazi lúzer, vagy az áldozat szerepében 'adod elő magad', de dönthetsz úgy is, hogy adsz még esélyt magadnak.

...

Tovább Szólj hozzá

kreativitás coaching önfejlesztés coach co

2018. jan 03.

Elegendő a pszichés energiád? Válaszolj 3 kérdésre és megtudod!

írta: kreatív pszichológia
Elegendő a pszichés energiád? Válaszolj 3 kérdésre és megtudod!

superhero-2503808_1920.jpgA laborleletektől a vérnyomásig, az állóképességet vizsgáló mérésektől a műszeres vizsgálatokig rengeteg mutatója van annak, milyen jól működik a testünk. Nehezebb helyzetben vagyunk, ha a mentális állapotunkról, a pszichés energiánkról szeretnénk információt kapni. Objektív vizsgálat ugyan kevesebb van, mint a testi állapot mérésére, de bizonyos jelekből, saját viselkedési-, gondolkodási és érzelmi mintázatunkból erre a kérdésre is választ kaphatunk.

...

Tovább Szólj hozzá

önfejlesztés kreativpszicho

2018. jan 01.

Mit hozhat újév napja és az új év?

írta: SzEGy
Mit hozhat újév napja és az új év?

emotions-2975395_640.jpg

Mit hozhat számunkra ez a nap, az év első napja?

Semmi különöset? Minek is gondolnánk rá máshogy? Végül ez is csak egy nap, pontosan ugyanúgy 24 órából áll, mint a többi. Csak azért volna más, mert ma január elsejét írunk? És akkor mi van?

Megint felvirradt ránk és ismét itt van huszonnégy órányi lehetőség, amit a magunk módján megtölthetünk tartalommal? Vagy ugyan, dehogyis kell azon méláznunk, mivel is tölthetnénk meg az előttünk elnyúló és sebes egymásutániságban lepergő döntéseink nélkül üresnek ígérkező perceket. Hiszen nekünk felnőtt kötelességeink vannak, és elkötelezettségeink, pontosan behatárolt, apró lépésekre bontott céljaink. Komoly emberek vagyunk, és komoly dolgokkal foglalkozunk [i]

Na, ...

Tovább Szólj hozzá

szerencse változás remény újév jóslat életszemlélet

2017. dec 30.

Fél szemmel hátra, fél szemmel előre (avagy kérdések oda és vissza)

írta: Éva28
Fél szemmel hátra, fél szemmel előre (avagy kérdések oda és vissza)

doodle-3045128_960_720.jpg

Nyugodtan készítsetek leltárt, gondoljátok át, miért vagytok hálásak az elmúlt évből, mit kellett volna másképp, többet, kevesebbet, alaposabban, lazábban, stb. Aztán – ha arra van igényetek – készítsetek tervet 2018-ra, tegyetek elhatározásokat, kezdjetek bele új dolgokba, hagyjatok fel rossz szokásokkal, váltsatok, stb.

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság coaching önfejlesztés coach co

2017. dec 29.

Így enyhítheted a másnaposságot

írta: SzabóElvira
Így enyhítheted a másnaposságot

Részegség, macskajaj és ami mögötte van

Az év utolsó napján már-már kötelező kirúgni a hámból, kótyagos fejjel és újabb, az életünket és a világot jobbító   fogadalmakkal köszönteni az eljövendő tizenkét hónapot. Ám a dorbézolásnak könnyen megjön a böjtje… az alábbiakban néhány hasznos információ következik ahhoz, hogy ez a böjt ne nyúljon túl hosszúra.

happy_new_year.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

buli életmód szilveszter újév gyökerek és szárnyak

2017. dec 25.

Áldott a gyermek

írta: SzEGy
Áldott a gyermek

adorable-19589_640.jpg

Nagyon nem kell megrémülni, nem szentbeszéd következik, csak néhány összeterelt gondolat az ünnep kapcsán. Egy ünnepen, ahol megszületik a fény, vele a remény és a szeretet. A keresztény karácsony ünnepe a téli napforduló idején jóval korábban is ünnepelt fény-születés [i] ünnepére épült rá.

Pusztai nomád őseink, akik számára a természet pontos megfigyelése nem szimpla tudományos igényű érdeklődést, hanem annál jóval többet jelentett, és az évszakok változásához való megfelelő idomulás, magát a túlélést, az év leghosszabb éjjelét nagy tüzek gyújtásával, sámándobolás mellett közösen virrasztva, a napot és a fényt jelképező kerecsensólymok röptetésével együtt ünnepelték.

A Sötétség Elmúlásának ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony gyermek gyermekvédelem érdekérvényesítés gyermeki jogok

2017. dec 21.

Csajos program karácsony előtt: a Szomszédoktól a Szülőszobáig

írta: Éva28
Csajos program karácsony előtt: a Szomszédoktól a Szülőszobáig

christmas-cookies-2975570_960_720.jpg

Pár nappal karácsony előtt mit is csinál a nők többsége? Rohangászik boltokba, készíti elő az ünnepi menüt, süti ipari mennyiségben a sütemény halmokat, próbál jó képet vágva aktív és vidám résztvevőként szerepelni a céges/ovis/iskolás/barátnős karácsonyokon, vagy - ha egyiket sem kell épp tennie -, fogja magát és elmegy egy jó kis beszélgetésre, meghallgatja, mások hogy is vannak ezzel a témával.

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság coaching coach co

2017. dec 20.

Kedves Jézuska!

írta: kreatív pszichológia
Kedves Jézuska!

kedves_jezuska_herman_2.jpgSzeretném, ha idén karácsonykor is sok szép ajándékot hoznál Nekem. Jó lenne sok legó, meg egy távirányítós autó. Azt is szeretném, hogy Anya meg Apa többet játsszon velem. Sokszor van, hogy hívom Őket, de ők azt mondják, hogy nem érnek rá. Csak a telefonjukra érnek rá, meg a mosogatásra. Pedig én is vagyok olyan fontos, mint a mosogatás! Nem is emlékszem mikor játszottunk együtt. Talán az őszi szünetben egyszer volt.

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés gyermek gyerekkor

2017. dec 18.

Kellemes ünnepeket, ha megérjük!?

írta: SzEGy
Kellemes ünnepeket, ha megérjük!?

  train-2947086_640.jpg

A távoli, ritkán látott rokonokkal, ismerősökkel folytatott beszélgetésekben már hetek óta fel-felhangzik:

- Ha addig nem találkoznánk, kellemes ünnepeket kívánok!

Legtöbbször azt gondolom ilyenkor, hogy ez milyen kedves gesztus, hogy ő milyen figyelmes. Aztán a járdán tovább sietve, már rég eltávolodva tőle és a helyzettől veszem észre, hogy még mindig mosolygok.

Jó, lehet, hogy ez nem is olyan erős összefüggés. Hiszen én alapvetően, nagyon szeretek mosolyogni, kifejezetten szívesen teszem ezt bármikor, ha alkalom nyílik rá, mert jól esik. Ezért aztán gyakran előfordul, hogy magamon felejtem az előző beszélgetésből, korábbi találkozásból, vagy akár az arra való emlékezésből megmaradt mosolyt még egy darabig. Néha ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony mosoly jókívánság mulandóság ünnepi hangulat