Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2018. máj 23.

Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket?

írta: kreatív pszichológia
Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket?

egg-100808_1920_1.jpgMinden szülő ismeri azt frusztráló tanácstalanságot, amit akkor érez, amikor a gyermeke földhöz vágja a társasjátékot - esetleg saját magát is - és őrjítő hisztibe kezd egy vesztes partit követően. Hogyan előzhetjük meg, hogy a meghitt családi együttlét ajtócsapkodós veszekedéssel végződjön? Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket?

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés kreativitás gyerekkor

2018. máj 21.

„Pörköltet főztem, mert tudom, hogy szereted”

írta: SzEGy
„Pörköltet főztem, mert tudom, hogy szereted”

meat-1031092_640.jpg

A L’art pour L’art társulat szövegkönyvében a címben foglalt felütésre a válasz:

  • Én is szeretlek!

Ennek a két témakörnek – a főzésnek és a körülötte felkavarodott érzelmeknek az egyik átfedési pontja gondolkoztatott el, talán azért, mert a találkozó végén mégis csak megnyilatkozó férjek egyáltalán nem a fentihez hasonló válaszokat adtak.

Az ő reakcióik a „jobb, ha nem is szólok semmit” mélységétől, szinte a „hát kell nekem a pofon” magasáig terjedtek. A hitetlenkedő hozzáfűzések hatására még rá is erősítettek, elismételték a meggyőződésüket, hogy nem szabad véleményezni (szerintük értsd: kritizálni, elemezgetni, zárójeles vagy később megszívlelendő javaslatokkal ellátni) az asszony ...

Tovább Szólj hozzá

család házimunka

2018. máj 17.

Boldogabbak azok, akik rugalmasak az élet viharaival szemben

írta: SzabóElvira
Boldogabbak azok, akik rugalmasak az élet viharaival szemben

Gondolatok Magyarország 2018-as boldogságtérképéhez II.

Egy héttel ezelőtti cikkemben írtam Magyarország 2018-as boldogságtérképéről és ennek kapcsán arról, hogy mennyire boldogít a jómód. Feltártuk, hogy a pénz és a boldogság közti kapcsolat összetettebb, mint gondolnánk… Ám sok olyasmi létezik, ami független az anyagiaktól, és a hatására boldogabbnak érezzük magunkat – a boldogságvizsgálatok eredményei szerint is. Ebben a cikkben ezeknek szentelek néhány bekezdést.

rainbow-3-1531291_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság Szabó Elvira

2018. máj 14.

3+1 ütős érv, hogy elmenj az osztálytalálkozódra

írta: SzEGy
3+1 ütős érv, hogy elmenj az osztálytalálkozódra

horse-319260_640.jpg

Az első , meglehetősen gyerekes érv teljesen lecsupaszítva így hangzik : Nézd csak meg! Nekem ilyenem van, neked meg nincs, be-be! Arról szól, hogy most végre meg akarod mutatni nekik (vagy csak tipikusan a mindig irigyelt XY-nak) mindazt, ami a kebledet vitorlaként dagasztja. Arra vágysz, hogy végre elismerjenek és csodáljanak, hogy bezzeg te megszerezted, tehát győztes vagy, aki pedig nem, az ugye a vesztes. Ezért aztán muszáj megjelenned, mert ráadásul, ha nem mennél, senki sem állna ki helyetted, hogy fényezze fantasztikus eredményeidet és győzelmeidet. E nélkül pedig még majd azt gondolhatnák, hogy nem te vagy a legmenőbb, a leggazdagabb, a legbefutottabb, stb. Esetleg elhihetnék, hogy te aztán csúnyán megöregedtél, leégtél, lecsúsztál. ...

Tovább Szólj hozzá

döntés szorongás félelem osztálytalálkozó büszkeség

2018. máj 10.

A pénz boldogít is, meg nem is

írta: SzabóElvira
A pénz boldogít is, meg nem is

Gondolatok Magyarország 2018-as boldogságtérképéhez

2018 márciusában közzétették Magyarország második boldogságtérképét és a hozzákapcsolódó kutatás eredményeit, amiből sok érdekes következtetés levonható. Kiderült, hogy boldogabbak a nők, a párkapcsolatban vagy házasságban élők, illetve a jómódú emberek. Hoppá – kaphatjuk fel a fejünket erre az utolsó megállapításra: a pénz mégis boldogít? Az alábbiakban ennek a kérdésnek járunk utána, és jobban belenézünk a boldogságvizsgálat eredményeibe is.

bank-notes-blur-close-up-164474.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság Szabó Elvira

2018. máj 07.

Májusfák színes szalagjait simogatja a szél

írta: SzEGy
Májusfák színes szalagjait simogatja a szél

maypole-335595_640.jpg

Kitört, kirobbant körülöttünk a tavasz. Az elmúlt napok a hőmérsékletük alapján már nyárnak is simán beillenek. Április 22-én megünnepeltük a Föld napját, másnap, április 23-án a könyv napja volt. Már akkor mocorgott bennem a gondolat, hogy legalább egy kisebb lélegzetű írást illene ebből az alkalomból, a fáknak szentelni.

A május elejét, a virágbontást köszöntő magyar népi hagyományainkban még sok helyen él a májusfák (szerelemfák) állítása az eladó lányos házakhoz. A négynapos hétvégéről hazafelé az alföldi településeken, majd az északi-középhegység lankái között megbúvó falvakon áthaladva, több háznál láttunk színes szalagokkal feldíszített, fiatal, sudár nyírfákat a kertkapuhoz, a kerítéshez ...

Tovább Szólj hozzá

kapcsolat életmód felelősség környezet hála hasznosság ünnepi hangulat

2018. máj 04.

Előnyt kovácsolni a hátrányainkból? Természetesen!

írta: kreatív pszichológia
Előnyt kovácsolni a hátrányainkból? Természetesen!

summit-2943854_1920.jpgElgondolkodtunk már azon, hogy mennyivel másabb lenne az életünk, ha a bennünket ért sérelmeket, fájdalmakat, igazságtalanságokat felhasználnánk önmagunk fejlesztésére, építésére?  Ha vennénk egy nagy levegőt, és elgondolkodnánk, hogy a velünk történtek hogyan válhatnak a javunkra?

...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2018. máj 03.

Járókerettel járt, de eljutott a Himalájáig

írta: SzabóElvira
Járókerettel járt, de eljutott a Himalájáig

„A korlátok csak az ember agyában léteznek”

Amikor Zsuzsi befeküdt egy magánkórházba, hogy a térdén végrehajtsanak egy rutinműtétet, eszébe sem jutott, hogy hosszú távú következményekkel járó komplikációk adódhatnak. Egészen máson járt az esze: már egy ideje azt tervezte, hogy „világgá megy”, vagyis munkáját hátrahagyva életvitelszerűen utazni kezd. Ám az élet – mint korábban már annyiszor, sok buktatót tartogatott számára…

...

Tovább Szólj hozzá

utazás életmód önmegvalósítás célok elérése Szabó Elvira komfortzóna elhagyása

2018. ápr 30.

Ez normális?

írta: SzEGy
Ez normális?

brain-2313782_640.jpg

A hétköznapi helyzetekben gyakran szembesülünk a kérdéssel, hogy egy bizonyos gondolat, érzés, cselekvés, magatartás egyáltalán normális? Ezt az önmagunk és mások megítélésében egyaránt könnyedén előkerülő kategóriát előszeretettel alkalmazzuk különösebb megfontolás nélkül, nem sokat töprengünk rajta, pontosan kihez (főként saját magunkhoz), mihez (általában az előző gondolatunkhoz, elképzeléseinkhez) mérjük, hasonlítjuk, amit tapasztaltunk, láttunk vagy pont megítélni szándékozunk.

Holott a kérdéskör rengeteg egyéni szenvedést okozhat, kezdve a serdülőkori magányos önmarcangolásoktól, kapcsolati és beilleszkedési problémák során át, egészen a felnőttkori félelmeink mély gyökeréig.

A normalitás fogalma ...

Tovább Szólj hozzá

szocializáció elvárások beilleszkedés megítélés normalitás

2018. ápr 28.

Együtt(-)működés

írta: Éva28
Együtt(-)működés

human-567566_1280.jpg

Gondoltatok már rá, hogy a működésünk, az életünk legfőbb alapja (na jó, az oxigénen és hasonló létfeltételeken túl) az együttműködés? Hogy tartósan nem működhetünk, nem élhetünk elszigetelten? Ez így egyszerűnek hangzik, de vannak fokozatok, átmeneti állapotok. Azt meddig bírjuk? Ki meddig bírja?

Ha kapsz egy olyan feladatot, amit nem tudsz megoldani és nincs meg rá a válasz az interneten sem (ha létezik ilyen még egyáltalán…), akkor mihez kezdesz? Azonnal visszautasítod, még ha ezzel egy nagy jutalomtól is fosztod meg magad, vagy elindulsz és keresel hozzá társakat?

  friendship-2366955_1280.jpg

Ha valami nagyon foglalkoztat és szeretnél előrejutni benne, akkor kikkel beszélsz róla, hány olyan ember van körülötted, akikkel megoszthatod a ...

Tovább Szólj hozzá

együttműködés boldogság coaching coach co

2018. ápr 26.

„Engedem, hogy a holtpont jöjjön és menjen” – interjú Fias Judit ironman-versenyzővel

írta: SzabóElvira
„Engedem, hogy a holtpont jöjjön és menjen” – interjú Fias Judit ironman-versenyzővel

A sportolás pozitív pszichés hatásairól, mentális felkészülésről és a belső gátak legyőzéséről

Fias Judit sportember, aki tavaly sikeresen teljesítette az ironman triatlon t, saját bevallása szerint sokáig nem gondolt arra, hogy az emberi teljesítőképesség határait feszegesse. Ám a sportolás hatására olyan pozitív irányba alakult át a személyisége és az egész szervezete, hogy rákapott az ízére… Beszélgettünk pozitív pszichológiai változásokról, komfortzónáról és holtpontokról, sőt, a harmonikus párkapcsolat titkáról is.

...

Tovább Szólj hozzá

interjú önmegvalósítás önfejlesztés célok elérése Szabó Elvira komfortzóna elhagyása

2018. ápr 25.

Törékeny biztonság

írta: kreatív pszichológia
Törékeny biztonság

biztonsag_herman_n.jpgA gyerekek, ugyanúgy, mint a felnőttek szeretik kontroll alatt tartani az életüket. Bármilyen furán is hangzik ez, bizony így van. Biztonságra törekszenek, de ők maguk még nem képesek megteremteni saját biztonságukat. A szülők, a környezet tudja ezt megadni nekik. Ha úgy érzik, hogy valami miatt kezd kicsúszni a talaj a lábuk alól, ha nem érzik az eddig kívülről érkező megtartó, biztonságot adó rendszert, akkor bizony ők veszik kézbe az irányítást. Mindezt a tudatosság teljes hiányában, gyakran a testi funkciókon keresztül teszik.

Mit értünk biztonságérzet alatt?

Egy kisbaba teljesen kiszolgáltatva érkezik a világba, mi szülők építjük köré a megtartó, biztonságot adó világot. Ennek feltételei többek között a testi ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 23.

Olcsó képzés, híg eleve

írta: SzEGy
Olcsó képzés, híg eleve

baby-864137_640.jpg

A nevelőszülők képzésére ismét csak a lehető legkevesebbet szánták. Ez tény sajnos és nem túlzás. Holott a nevelőszülők képzését akár duplán életmentőnek is tarthatnánk, hiszen legalább két életet menthet meg, változtathat meg alapjaiban. Egyrészt a családjából kiemelt gyermekét, aki egy jól működő, gondoskodó és szerető családban még talán helyrejöhet, magára találhat, talpra állhat.

Másrészt a nevelőszülőét, aki viszont (egyéni, de családi életét tekintve is) tönkremehet attól, ha nem okosan, nem szakmai tudatossággal, csak ösztönből, zsigerből, és a megfelelő külső támogatás nélkül teszi a dolgát, viszi amíg csak bírja egyedül, és közben mihamarabb kiég.

Nálunk a megyében a nevelőszülői ...

Tovább Szólj hozzá

döntés gyermekvédelem képzés alkalmasság érdekérvényesítés nevelőszülő

2018. ápr 19.

Csak semmi pánik! – A 7 leggyakoribb félelem repülés közben

írta: SzabóElvira
Csak semmi pánik! – A 7 leggyakoribb félelem repülés közben

Tippek a repülőútra, hogy ne legyen rémálom az álomnyaralásból – vendégposzt

Lassan kopogtat az ajtón a nyár és a z o ptimistábbak már elkezdték tervezgetni az idei álomnyaralást. Hogy ez ne változzon rémálommá, jöjjön most néhány tanács azoknak, akik (talán életükben először) repülővel vágnak neki az útnak. A. Bernadette légiutas-kísérő a Lelkizóna blog számára írt vendégposztjában összeszedte, melyek a repülés közben átélt leggyakoribb félelmek, és hogyan küzdhetünk meg velük.

watermarked-lz_landolas.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

utazás félelem életmód vendégposzt

2018. ápr 16.

Engedjenek ki!

írta: SzEGy
Engedjenek ki!

graffiti-1559161_640.jpg

  • Mi a helyzet veled?
  • Semmi különös.

Ez jó, gyors, fájdalommentes és kellően felületes válasz.  Csak ennyit kell szépen kipréselni a számon, ügyesen felrakni a korán reggel szokásosan fényesre glancolt szociális mosolyt. Nem hagyni kétséget a felől, hogy bizony futni kell a sürgetős dolgaim után. A személyes találkozások úgyis egyre ritkábbak, így aztán legtöbbször nem is kell túl sokat erőlködni a felszín, a látszat csinosításán, egyben tartásán. A napi rohanásban magukba temetkezve körülöttünk zsongó tömegben alig is érdekel bárkit a másik egyéni sorsa, pláne az egyéni nyavalyája, kínja, boldogtalansága. Szeretnél boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus, teljes életet? Húzz egy sorszámot, hiszen mi mind erre vágyunk, ...

Tovább Szólj hozzá

család agresszió kapcsolat feszültség düh önbecsülés