Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2017. sze 25.

Nem elég hatékony hobbi?

írta: SzEGy
Nem elég hatékony hobbi?

  jigsaw-puzzles-1269942_640.jpg

Hatékony hobbi? Mi ez a fából vaskarika? Mire észbe kaptam volna már kimondtam, anélkül, hogy előtte egyetlen pillanatig is elgondolkoztatott volna a szavak jelentésének összegződése ebben a szókapcsolatban vagy még inkább az, ahogyan kölcsönösen aláhúzzák és megkérdőjelezik a másik értelmét.

Hogyan is juthatott ilyesmi az eszembe? Lehet, hogy tényleg ennyire beszennyezte már a magánjellegű tevékenységeinkről szóló gondolataimat is az új kor szelleme, a hasznosság, a célszerűség, a tervszerűség triumvirátusa, ami már mindenhonnan, a csapból is csorog?

maritime-1355265_640.jpg

Ugyan miért kellene egy hobbinak - egy a szabadidőnkben, saját örömünkre és megelégedésünkre végzett tevékenységnek hatékonynak lennie? Hiszen itt az lenne éppen a ...

Tovább Szólj hozzá

szorongás változás életmód hobby kreativitás hasznosság szabad idő

2017. sze 23.

Most akkor a külcsín vagy a belbecs...?

írta: SzabóElvira
Most akkor a külcsín vagy a belbecs...?

Ha a sztereotípiáimból indulnék ki, egy kozmetikai cég vezetőjét alighanem ultradivatos, feltűnést keltő hölgyként képzelném el. De mint már sokszor, most is tévesnek bizonyultak a sztereotípiák, ahogy Budaházy Péterrel, a Helia-D tulajdonosával és vezetőjével beszélgettem. Miközben felelevenítettük a cég történetét, rá kellett jönnöm, hogy egy szépségápolási cégnél is fontosabb lehet a belbecs, mint a külcsín. S arra is, hogy beszélgetőpartnerem bizony jóval többet tud arról, hogyan működik a vonzerő, mint jómagam nőként…

12524077_881798121940993_6124750597572574642_n.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

interjú karrier karrierépítés gyökerek és szárnyak

2017. sze 22.

„Kezdetben volt a rózsaszín…”

írta: M. Révész Zsuzsa
„Kezdetben volt a rózsaszín…”

Így szólít meg a pécsi Zsolnay-negyedben látható rózsaszín fajansz-porcelánokat bemutató kiállítás. Miért éppen rózsaszín? És milyen kezdetről beszélünk? – merült fel bennem rögtön két kérdés is, ahogy megláttam a feliratot. Ebben az írásban a fenti kérdések kapcsán a nemek közötti „színválasztási-különbségek” is szóba kerülnek. Vajon valóban női szín a rózsaszín?

...

Tovább Szólj hozzá

szépség evolúciós pszichológia művészet színpreferencia

2017. sze 21.

A (testi és lelki) szépség titkai 2.

írta: Éva28
A (testi és lelki) szépség titkai 2.

A rossz példák hatása

hands-1031131_960_720.jpg

Többedszer is felteszem a kérdést:  mi is a szép?  Milyen a szép ember, a szép nő? Nincs rá objektív mérce, még ha a szépségversenyek világában kísérleteznek is ennek mérhetővé tételével (valljuk meg, némi sikerrel). Mégis: egyiknek ez, másiknak az tetszik.

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság coach co

2017. sze 20.

Holdudvar hatás

írta: kreatív pszichológia
Holdudvar hatás

A szépség "mellékhatásai"

beautiful-2150881_1920.jpgÖn szerint egy szép ember okosabb, tehetősebb, esetleg jobb szociális készségekkel rendelkezik? Erre jogosan kérdezhetnék sokan, hogy mi köze a fizikai adottságoknak a belső tulajdonságokhoz! Egyáltalán fontos dimenzió a szépség önmagunk és mások megítélésében?

...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2017. sze 19.

Így beszélgess a gyerekkel a szépségről

írta: Czecz Fruzsina
Így beszélgess a gyerekkel a szépségről

"Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék... "

"Már közhírré szétdoboltatik,
Minden kislány férjhez adatik,
Szőkék legelébb, aztán feketék, 

Végül barnák  és a maradék."

A szőke haj, kék szem a nyerő, legalábbis a dalocskák szerint. 
De mit szólnak ehhez a barna szemű gyerekek? 
Mit éreznek a vörös lányok, hogy ők már csak "a maradék" kategóriába esnek? 

Egyáltalán, mitől szép valami, mit jelent a szépség? 
És hogyan érdemes beszélgetni ezekről a kérdésekről a gyerekkel?  

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek szépség szép gyermek

2017. sze 18.

Gondolatok a szépségről és az emberi külsőről

írta: SzEGy
Gondolatok a szépségről és az emberi külsőről

 

generation-453136_640.jpg

Mi a szép? A szép, mint jelző nagyon viszonylagos és alighanem éppen annyira szubjektív is. A pont ma, pont itt, éppen nekem tetsző dolgokról beszél. Az ízlésem pedig a tapasztalataimmal egy életen át formálódik. Szerencsés esetben folyamatosan finomodhat, és néha a keresztutaknál, az életemet és a társaimat érintő nagy átalakulásoknál esetleg tényleg nagyot, gyökeresen is változhat.

A választásaim azonban lehet, hogy többet mondanak a korról, amiben fogantak, az aktulis divatról, mint közmegegyezésről, a földrajzi helyről és a társadalomról, ahová kulturális, vallási, világnézeti gyökereim rögzítenek engem, mint rólam, a preferenciáját kinyilvánító személyről.

Melyik a szép állat? Milyen a szép növény? ...

Tovább Szólj hozzá

szépség érzések vonzás elvárások emberi test életkorok

2017. sze 16.

30 mondat a munka szépségéről

írta: ur.anita
30 mondat a munka szépségéről

. potter-1139047_1280_1.jpg

A mindennapok egyik legnagyobb kihívása: meglátni és megélni a szépséget a napi történésekben, a hétköznapi életünkben. A szép egy univerzális fogalom, amit mi töltünk meg tartalommal - vonatkozhat egy emberre, egy érzésre, egy tárgyra, egy tájra... és igen, a munkánkra is! 30 különböző foglalkozású embert - köztük szerkesztőségünk tagjait is - kérdeztem arról, mi a szép a munkájukban.

...

Tovább Szólj hozzá

karrier életmód önfejlesztés

2017. sze 15.

Miért látjuk szépnek?

írta: M. Révész Zsuzsa
Miért látjuk szépnek?

szepkep2.jpg

Tényleg az a szép, ami érdek nélkül tetszik?  A filozófus Kant állítását gyakran idézik, amikor a szépség meghatározása kerül szóba. Lehet, hogy úgy gondoljuk, érdek nélküli a tetszésünk, pedig választásainkat sokszor észrevétlenül, mégis alapvetően befolyásolja az uralkodó közízlés, a divat. Ma, a 21. század második évtizedének vége felé szinte bármit tarthatunk szépnek, igen széles skálán értelmezhető ez a fogalom. Korábban, a múlt század első felében vagy azt megelőzően – akár az öltözködést, akár a képzőművészeti alkotásokat nézzük – egységesebbnek tűnt, vagy inkább úgy mondanám, szűkebb volt a tetszés intervalluma. Van-e vajon mégis a szépségnek valamilyen leírható kritériumrendszere?

...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 14.

Járókerettel járt, de eljutott a Himalájáig

írta: SzabóElvira
Járókerettel járt, de eljutott a Himalájáig

„A korlátok csak az ember agyában léteznek”

Amikor Zsuzsi befeküdt egy magánkórházba, hogy a térdén végrehajtsanak egy rutinműtétet, eszébe sem jutott, hogy hosszú távú következményekkel járó komplikációk adódhatnak. Egészen máson járt az esze: már egy ideje azt tervezte, hogy „világgá megy”, vagyis munkáját hátrahagyva életvitelszerűen utazni kezd. Ám az élet – mint korábban már annyiszor, sok buktatót tartogatott számára…

...

Tovább Szólj hozzá

utazás életmód önmegvalósítás gyökerek és szárnyak komfortzóna elhagyása

2017. sze 13.

Hangszersimogató - a zene gyógyító ereje

írta: kreatív pszichológia
Hangszersimogató - a zene gyógyító ereje

12119151_686109038192621_2576187699187921791_n.jpgSzőke ovis kislány megszeppenve üldögél édesanyja ölében egy lócán. Ismeretlen helyszín, ismeretlen emberek a Budai Jurtaközpontban. Egyszer csak kitárul a jurta ajtaja, odabent félhomály és különleges illat lengi be a teret. A kislány szorongva lép be, még mindig édesanyja kezét markolássza. A következő pillanatban azonban, ahogy az első hangok előbújnak a különleges hangszerekből, megtörténik a csoda. A szorongás helyét önfeledt mosolyok, kíváncsiság, a felfedezés és a zene öröme veszi át. Ráadásul nem csak hallgatni lehet a különleges hangokat, a gyermek maga is kézbe veszi a hangszereket, kezdetben kissé bátortalanul, később annál lelkesebben csalja elő a hangokat. Ő maga, egyedül, határtalan lelkesedéssel! Számomra ez az ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyermek gyerekkor

2017. sze 11.

Emlékezetből, emberségből és kötelességérzetből

írta: SzEGy
Emlékezetből, emberségből és kötelességérzetből

cable-car-2413098_640.jpg

Igen, pontosan ezt mondta, innen meríti az erőt arra, hogy minden nap, több órában meghallgassa újra meg újra a mama szívműtéte miatt most a lakásban egyedül maradt papa aktuális panasz és gyűlölet listáját.

Miért pont azt? Azért, mert sajnos a papa hosszú évek óta az általa sorba szedett „halálos betegségeinek” és az őt ért (leginkább vélt és utóbb durván felnagyított) sértéseknek a listáját használja memória gyakorlatként.

Külső érdeklődők és látogató ismerősök, főleg barátok híján, ezeket ismétli folyamatosan, az otthon megfőzött aznapi étellel vagy a fontos bevásárolt dolgokkal befutó családtagoknak (hú, milyen nagyképűen soknak hangzik így az, az egy darab idős hölgy, aki még le tud szédelegni a ...

Tovább Szólj hozzá

segítség betegség szülő emlékek öregedés életszakaszok demencia

2017. sze 07.

A boldogság személyes törekvéseink mellékterméke

írta: SzabóElvira
A boldogság személyes törekvéseink mellékterméke

Már ha a megfelelő módon törekszünk…

Amikor feltesszük valakinek a kérdést, mi hoz boldogságot, kiteljesedést az életébe, válaszul a jövőre vonatkozó célok, kívánságok, álmok gyűjteményét kapjuk. Igaz, sokak számára a legfőbb cél maga a boldogság elérése, a kutatások mégis azt sejtetik, hogy a boldogság megélése sosem egy kitartó törekvés, küzdelem eredménye, hanem mindezek – mellékterméke. De hogy is van ez?

equipo-1251179_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság gyökerek és szárnyak

2017. sze 06.

"Bezzegmások"

írta: kreatív pszichológia
"Bezzegmások"

Való(tlan) világ?

friends-1381094_1920.jpgHogyan tesszük boldogtalanná önmagunkat? Lehetőségeink száma végtelen! Korábban az emberi  kapcsolatainkat pusztító játszmákról írtam,  de a  top hatos listámon  az ötödik módszer is alkalmas arra, hogy viszályt szítson: Hasonlítsd magad másokhoz és garantáltan rosszul érzed majd magad a bőrödben!  Íme 4 jó ok, amiért érdemes abbahagyni önmagunk összehasonlítását  „bezzegmások”-kal!

...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2017. sze 04.

Alig várják, hogy láthassák az egyetlen édes anyukájukat?

írta: SzEGy
Alig várják, hogy láthassák az egyetlen édes anyukájukat?

  perspective-2576685_640.jpg

A rettenetes körülmények közül kiemelt speciális szükségletű kiskamaszokkal, serdülőkkel végzett pszichológiai vizsgálat néha sokkal jobban hasonlít az áradó, zavaros  vízben bukdácsoló keresgélésre, a tudományos igényű tájékozódást célzó, tesztekkel spékelt beszélgetésnél .

Minden egyes lépésért meg kell küzdeni.

Ahol az előbb még szilárd talajt sejtettél, ott is lehúzhat az örvény.

Érdemes vadul óvatosnak lenni és tartalékolni egy kis levegőt, számítva a váratlan merülésre.

underwater-1150045_640.jpg

A fiú a napokban múlt 12 éves.

Harmadjára került be ideiglenesen a gyermekvédelmi szakellátásba.

Elsőre nem tudtunk neki nevelőszülős férőhelyet biztosítani.

Ez cseppet sem egyedi, már annyiszor panaszoltam, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

gyermekvédelem örökbefogadás testvérek szakellátás bántalmazó család

2017. sze 02.

Szeptember újratöltve! Öt azonnal bevethető ötlet, hogy (jobban) élvezd a munkádat!

írta: ur.anita
Szeptember újratöltve! Öt azonnal bevethető ötlet, hogy (jobban) élvezd a munkádat!

student-849825_1280.jpg

Sokak életében eljön az az időszak, amikor már unja a munkáját, nem tartja szellemileg, karrier szempontjából vagy éppen anyagilag kielégítőnek. Úgy érzi: toporog egy helyben, megrekedt egy bizonyos szinten, tovább kellene lépnie. Sok esetben azonban ez a továbblépés mégsem olyan egyszerű ügy. Szeretnél munkahelyet változtatni vagy állást váltani, de nem tudsz? Igen, ez egy létező opció: van, amikor pillanatnyilag a "maradni" az egyetlen lehetőség, mert minden más döntés túl vakmerő vagy hasonlóan kompromisszumos megoldás lenne, mint a mostani munkakörülményeid. Ilyenkor a legokosabb, amit tehetsz, hogy megpróbálsz örömet, élvezetet, értelmet és fejlődési lehetőséget találni abban, ami most van. Öt azonnal bevethető ötlet ...

Tovább Szólj hozzá

karrier