2015. sze 11.

Várandósság és párkapcsolat: apák, anyák, babák félúton

írta: Jantek Gyöngyvér
Várandósság és párkapcsolat: apák, anyák, babák félúton

„Leg­erő­tel­je­seb­ben az első gyer­mek szü­le­té­sé­nek élet­sza­ka­sza hatá­rozza meg egy csa­lád későbbi har­mó­ni­á­ját, sta­bi­li­tá­sát. (Haj­duska, 2008).

pregnancy.jpg

Egy kilencvenes évek elején készült magyar kutatás feltett egy igen érdekes kérdést a házaspároknak: „Szükséges-e a gyermek a boldogsághoz?” (Kabai, 1992.) A több, mint 400 vizsgálati személy 67%-a válaszolt a kérdésre igennel, vagyis gondolta úgy, hogy az ember élete akkor lehet teljes és boldog, ha gyermeke is van. Betschart-Schelbert kutatása szerint a párok nagyobb része pozitív hatásúnak jelzi előre a gyermekvállalás okozta változásokat a partnerkapcsolatban. A gyermek, aki még az anya méhében fejlődik, olyan kapocs a pár tagjai között, ami mindennél erősebben összeköti őket: génjeik kombinálódásából egy új, egyedi lény jön létre. Még ha a szülők útjai el is válnak majd, a közös „produkció”, vagy inkább alkotás örökre egymáshoz kapcsolja őket. A várandósság olyan új témát hoz be a kapcsolatba, melynek összetartó ereje lehet. A mindennapi gondok megoldása, a gyermek születésére való felkészülés, mely sok esetben prioritássá válik, egy közös, csak kettejük számára létező kontextust hoz létre.

A pozitív változások mellett természetesen sok esetben megterhelheti a kapcsolatot az új jövevény érkezése. Mindét fél érezheti úgy, hogy túlterhelt, hogy kevesebb idő, figyelem jut rá, mint korábban. Bár az igazán drasztikus változás a gyermek megszületését követően történik, a várandósság is hatással van a párkapcsolat számos részére.

Mi nők, figyeljünk oda a férfiakra, még akkor is, ha lefoglal minket a növekvő pocakunk! Vonjuk be a készülődés azon szakaszaiba a párunkat, amik számára is örömteliek, és fogadjuk el, ha esetleg a babaruhák vásárlása nem hozza lázba őket.

A leendő apák sokat tudnak segíteni a kedvesüknek azzal, ha türelmesebbek, és sok pozitív visszajelzést adnak. Nagyon sok problémát tud okozni a későbbiekben, ha a várandós anya a testét, külalakját illető negatív bírálatokat kap. Számos esetben a későbbi szexuális nehézségek hátterében egy kritikák miatt megtört önértékelés áll. Ez nem a kemény edzőtermi órák és diéták ideje.

Próbáljuk meg kihasználni azokat a hónapokat, amikor még kettesben vagyunk, és élvezzük a gyermek nélküli élet adta lehetőségeket. Egy közös utazás kettesben, a szokásosnál sűrűbb randevúk, intim együttlétek olyan tartalék erőforrásként szolgálhatnak, amik a gyermek megszületése utáni boldog, de fárasztó időszakban életmentőek lesznek majd.

felemelt_kismama.jpg

A gyermek születésére való felkészülés, a rendezett körülmények, a stabil párkapcsolat, a támogató család segítségével a várandósság csodálatos élmény lehet mindkét fél számára. Ahhoz pedig, hogy az öröm zavartalan lehessen, érdemes tájékozódni a kockázatokról és mellékhatásokról is. Így ugyanis elkerülhetőek.

Jantek Gyöngyvér, szeretemaferjem.blog.hu

 

Szólj hozzá

párkapcsolat pszichológia szeretem a ferjem