2015. okt 10.

A megszokott új szemmel: a felfedezés öröme

írta: ur.anita
A megszokott új szemmel: a felfedezés öröme

man-718582_1280.jpg

A mindennapok érdekessége, öröme, bosszúságmentessége gyakran egy egészen kicsi erőfeszítést nyújtó dolgon múlik: nézz más szemmel a már megszokott dolgokra! Nem is olyan nehéz megtenni, az eredmény pedig: különleges pillanatok, izgalmas felfedezések, mosoly az arcodon, elégedettség és lelkesedés. Ilyesmire vágyunk, nem?

Minden reggel ugyanazon az útvonalon viszem biciklivel az oviba a nagyobbik fiamat és délután ugyanazon az útvonalon hozom haza. Azt vettem észre, hogy unom az utat, hiszen biciklizés közben még csak beszélgetni sem tudunk egymással. Nem csoda, hogy unom - ez történik, ha valamit sokszor ismétlünk. Néhány napja elkezdtem egy játékot játszani: elhatároztam, hogy mindennap felfedezek valami újat ezen az útvonalon. Az egyik nap észrevettem egy szép oromzati díszítést az egyik bérház homlokzatán, a másik napon a nagy vadgesztenyefa színessé váló leveleire csodálkoztam rá, aztán egy vicces helyesírási hibát fedeztem fel ("telyföl") egy kisbolt krétás hirdetőtábláján - önkéntelenül is elmosolyodtam. És elkezdtem élvezni az utat...

A mindennapok szépsége és az ingerküszöbünk

Nem kell egzotikus országba utazni, új ruhákat venni vagy egy még okosabb telefont beszerezni ahhoz, hogy valami izgalomba hozzon, a mindennapok sava-borsa meglegyen. A megszokottban is lehet érdekeset, szépet és újat találni, egy görög közmondás szerint:

a szépség nézőpont kérdése

Gyakran azzal rontjuk el mi magunk a dolgot, hogy magasra tornázzuk fel az ingerküszöbünket, újabb és újabb ingerekkel bombázzuk magunkat és így egyre nehezebb lelkesült állapotba hozni magunkat. Pedig az új, jobbnak és erősebbnek hitt ingerhez is nagyon könnyű hozzászokni, aztán még újabb kell és még több a fásultság és unottság leküzdéséhez. Ez egy rosszfajta spirál, amiből csak tudatosan tudunk kilépni.

cat-877108_1280.jpg

Fókuszálj, fedezd fel, élvezd!

Aki a megszokott dolgokban szeretne valami újat találni, annak némi gyakorlásra van szüksége. Többnyire megszoktuk, hogy nem sokkal többet érzékelünk a világból, mint ami feltétlenül szükséges. A piros lámpánál állva az autóval csak bambulunk ki a fejünkből, várunk a zöld jelzésre és mást egyáltalán nem veszünk észre a külvilág ingereiből. Pedig lenne rá 20 másodpercünk, hogy valami érdekeset felfedezzünk: egy új kávézót a túloldalon, a zebrán áthaladó lány érdekes ruháját vagy egy virágládát színpompás virágokkal. Az érzékeinket is edzhetjük, ha tudatosan irányítjuk a figyelmünket. Ugyanis aminek figyelmet szentelünk, az érdekelni kezd minket (és fordítva is igaz), ez pedig egyenes út ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

A megszokásból így lesznek pozitív érzelmek

Robert Zajonc, a neves lengyel származású amerikai szociálpszichológus kutatásaiban megállapította, hogy minél jobban ismerjük a világot, annál jobban tudjuk értékelni is. Ehhez az kell, hogy tudatosan is akarjuk meglátni, észrevenni, megismerni a minket körülvevő dolgokat és embereket. Minél gyakrabban és intenzívebben - koncentrált figyelemmel és átéléssel - élünk meg egy élményt, annál pozitívabban reagálunk rá.

Így gyakorolj!

Nézz más szemmel: a kertedre; egy megszokott útvonalra; a lakásodra; a munkahelyi irodádra; a járókelőkre; a kilátásra, amit a szobádból látsz; egy ételre, amit rendszeresen eszel; a tükörben önmagadra; egy fára a parkban, amelyik hétről hétre változik; az égre... bármire. Ne csak nézz, láss - és hagyd, hogy hasson rád az élmény!

Ur Anita, coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod, még több információt a Coaching neked honlapon találsz.

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

 

 

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés