2015. okt 19.

Vállaljuk a korunkat a stresszel való megküzdéskor is! Őszi napos-borongós

írta: Éva28
Vállaljuk a korunkat a stresszel való megküzdéskor is! Őszi napos-borongós

2015-10-18_17_04_18.jpg

Sokan, sok helyen leírták már, hogy milyen stressz-kezelő módszerek léteznek és azt is tudjuk, hogy mennyire egyéni a stressz-tűrő (idegen szóval: reziliencia) képességünk, sőt azt is, hogy nem szabad feladni, ez utóbbi fejleszthető.

Annyi jó tanácsot lehet olvasni mindenfelé, most én is szaporítom az ötleteket, hátha valakinek nem jutna eszébe és hátha épp most, épp erre van szüksége. Felosztottam kor szerint, de nem kell mereven alkalmazni a felosztást, különben is, a kor nagyon relatív. Sajnos ismerek húszas, harmincas embereket, akik sokkal idősebbek nálam… /Negyvenest azért nem írtam, mert még nem szoktam meg, hogy már én sem az vagyok./ És igen, ismerek olyan hetvenes, nyolcvanast, akit szájtátva bámulok és már most tudom, hogy nem fogom tudni hozni a szintjét (Ungvári Tamás memóriája, Etka anyó jógája /na jó, tudom, hogy már nem él, de amíg élt!/, az idős hölgyek és urak a teniszpályáról stb.

Ne vegye senki rossz néven, hogy felosztottam kor szerint a javaslataimat, de szerintem tényleg érdemes vállalni a korunkat (megbékélni vele) és nagyjából adekvát módon élni, kezelni napi problémáinkat, megoldani élethelyzeteinket.

Az én ajánlataim a jobb (őszi) napokért és a stressz elkerüléséért:

Fiataloknak:

  • Szerelem, szex, amennyi belefér, de persze nem ész nélkül és nem akárkivel (természetesen idősebbeknek is jót tesz, csak a fiatalokra ’hormonálisan’ is gondoltam).
  • Tartalmas, színvonalas szabadidő kitöltés (könyörgöm! ne a számítógép és facebook legyen a fő partner ebben, hanem lehetőleg a barátok, ismerősök, élő emberek, uram bocsá’ rokonok, család!!)
  • Ha nincs ’élő ember’ a közelben, akkor is ki kell mozdulni! Van kultúra, természet, társas programok (a meetup-októl, tánckluboktól a focimeccseken keresztül a főzőtanfolyamokig), vannak jó könyvek, filmek, kiállítások.

50 felettieknek:

  • Nézz magadba, mit tehetnél magadért, mi az, amit rosszul csináltál eddig (hisz van már elég élettapasztalatod, biztos, hogy ha magadba szállsz, tudod a választ) – na, ezt követően határozz el legalább egy icipici változtatást, próbáld ki, milyen, ha tényleg megléped és akkor jöhet a következő (ha ez nem megy ilyen könnyen és megteheted, hogy keresel egy coachot, az nagy segítség lehet).
  • Nézd meg a moziban A kezdő c. filmet Robert De Niro-val a főszerepben!
  • Kényeztesd a tested, menj el wellness-be, fürdőbe, sétálj, vagy mozogj valamit minden nap a friss levegőn. Persze ez utóbbi attól is függ, korábban mennyire éltél sportos életet, idősebb korban nehezebb elkezdeni és nem lehet ész nélkül.
  • Próbáld meg tudatosan olyan emberek társaságát keresni, akik jó hatással vannak rád.
  • Ha van olyan idős ember (szülő) körülötted, akiről gondoskodnod kell, vagy épp a gyereked, más közeli rokon iránt tartozol túl nagy felelősséggel, beszéld meg vele őszintén, hogy a te energiád, erőd is véges, köss ki egyértelmű határokat, legyél egy kicsit önzőbb, ha eddig mindig alávetetted magad az ő elvárásainak.
  • Tégy tudatosan valamit az egészséged érdekében (táplálkozás kis átalakítása, pl. az idényjellegű ételek arányának növelése, szűrővizsgálatra bejelentkezés, vitamin-szedés /pláne, ha hiszel benne/, vegyszerek kiiktatása a környezetedből, kenyérsütés, stb.)

Mindenkinek:

  • Szervezz magadnak legalább heti egyszer egy kényeztető napot (fél napot, órát, félórát), úgy és azzal, amit korábban nem csináltál, vagy már régen (pl. menj el egy masszázsra, ülj be egy hangulatos kávézóba, vegyél valami finomságot magadnak, végy egy sós vagy habos fürdőt, vagy kérdezd meg a szomszédot, nem inna-e veled egy pohár bort… a lehetőségek sora végtelen és tényleg nem igényel minden anyagi áldozatot).
  • Szerezz valakinek örömöt, bármivel, a legkisebb dologgal, egy mosollyal akár, de tudatosan, úgy, ahogy különben nem tetted volna.
  • Mozogj valamit a szabad levegőn!! Ha nem szoktál, nincs nagy mozgásigényed, akkor is próbáld ki, milyen, ha több oxigénhez juttatod a szervezetedet (ha csak ebédidőben rászánsz öt percet és körbejárod minden nap a háztömböt, már azzal sokat teszel magadért). Kirándulás, kirándulás, kirándulás!! Kötelező!
  • Figyelj tudatosan az ősz adta lehetőségekre és élj velük: főzz birsalmakompótot (aki kér birsalmát, szóljon!), menj el gombázni, gyűjts színes leveleket, sétálj a gyönyörű őszi erdőben, vegyél/gyűjtsél/próbálj ki újfajta teákat (csipkebogyó), gyújts gyertyát az esti vacsoránál, szóval amolyan hangulatos őszi ténykedésekre gondoltam.
  • Ha panaszkodnak a körülötted lévők a rossz időre, hívd fel az ő figyelmüket is ennek szépségeire és a bennük rejlő lehetőségekre (hívd meg teázni, filmezni, akárhova – nincs is jobb annál, mint ilyenkor beülni a párunkkal, vagy a barátnőkkel a Király fürdőbe vagy a Lukácsban eltölteni együtt pár órát!!).

 2015-10-18_12_52_31.jpg

Az én kutyám ilyen állapotban volt a tegnapi túra után (stressznek még a jelét sem látni rajta):

 2015-10-18_12_55_14.jpg

 

  • Végül, de nagyon fontos: ne feledd el a napi ölelést, testi kontaktust!

 

Azoknak, akiket érdekelnek a szakirodalmak, ajánlok egy nagyon érdekes könyvet:

Dr. Máté Gábor: A test lázadása /Ismerd meg a stresszbetegségeket/

Tudom, hogy sok idő átrágni magunkat egy ilyen könyvön, ezért néhány gondolatát, fontos megállapítását megosztom veletek, ahogy ezt már tettem néhány érdekesebb olvasmányélményemmel (saját megjegyzéseimmel kiegészítve). Ha egy mondását szeretném kiemelni, akkor az az lenne, hogy „az érzelmeink egészséges kifejezése már önmagában csökkenti a stresszt. A stressz okozta tartós hormon- és immunváltozások viszont előkészítik a talajt a …. betegségek számára.”

Itt olvashattok róla többet:

http://coachco.blog.hu/2015/10/19/nem_akarlak_stresszelni_de_megint_a_stresszrol

Szólj hozzá

szorongás coaching stresszkezelés coach co