2015. okt 27.

Határ, feszegetés

írta: Czecz Fruzsina
Határ, feszegetés

Játszótér. Élvezzük az októberi ajándékot, az indián nyarat. Még homokozni is lehet a napsütésben.
Az idilli várépítést csak egy kisfiú zavarja meg, aki elveszi a játékaink felét. Ez még nem zavar, megbeszéljük, vigye. Aztán néhány perc múlva Ádám mellé áll, és fejbe veri egy gereblyével. Jótett helyébe jót várj - ugye...
Rászólok, hátha engem nem fog bántani. Ádámnak próbálom elmagyarázni a helyzetet, aztán folytatjuk a játékot.
A gyerek újra feltűnik, és homokot dobál a kisfiam felé.
Megint rászólok, hogy mostmár fejezze be a durvaságot. (Tök ciki más gyerekére szólni, csak akkor teszem, ha nagyon muszáj. Most úgy éreztem, nagyon muszáj.)
Erre már az anyuka - aki eddig a padról követte az eseményeket - is odajön, elnézést kér, és széttárja a kezét:
"Hát gyerek!"

Ja, értem. Úgy mindjárt más.
Ha gyerek, akkor rendben van, hogy odaáll egy ismeretlen mellé és ok nélkül ütni kezdi?

Vajon mi alól és meddig ment fel a "Hát gyerek!" felkiáltás? Mi mindenre használható? Mit üzenünk ezzel másoknak, magunknak és a gyereknek?

A kicsik folyamatosan próbálgatják a határokat, ez kétéves kortól a legszembetűnőbb. Nem véletlenül hívják "terrible two"-nak, azaz rémes kétévesnek az amerikaiak ezt az időszakot.
A gyerekek ettől a kortól kezdve sokszor tűnnek hisztisnek, akaratosnak, szemtelennek.
Bőven kimerítik a rosszgyerek fogalmát... De tulajdonképpen "csak" figyelmet, törődést és korlátokat követelnek maguknak. Ha békésen nem megy, hát cirkusszal.

terrible_two.jpg
Tudják és érzik, mi a helyes, mi a helytelen, hiszen a szemük sarkából figyelnek, hogy látjuk-e, amit csinálnak. Várják, hogy rájuk szóljunk, ha butaságra készülnek. Várják a megnyugtató választ, hogy igen, jól gondolod, ezt és ezt nem szabad. Végül pedig hatalmas megerősítés számukra, ha egybecseng az ő ítéletük a miénkkel. 

Persze ettől még sokszor előfordul, hogy szülőként úgy érezzük, a falnak beszélünk. De ha az első dackorszak és a kamaszkor közötti röpke 10-12 évben elég kitartóak vagyunk, megtérül a rengeteg munka. 
Mert az a gyerek, aki egészen kis korától kezdve rendszerben, világos szabályok között nevelkedett, akivel érzékeltették, hogy képes jól dönteni, akivel tisztán és őszintén kommunikáltak, aki nem tehetett meg bármit, az kisebb eséllyel lesz züllött, befolyásolható kamasz. Majd züllött, befolyásolható felnőtt is. 

Korlátokat szabni és fegyelmezni tényleg fárasztó. De megéri vállalni a kényelmetlenséget. 

rottenecard_9268622_r9zcxxkn29.png

Ha Te is gyerekkel vagy, csatlakozz facebook oldalamhoz! 

Szólj hozzá

döntés nevelés korlát határ fegyelmezés megerősítés gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok terrible two