2015. nov 17.

A világ érdekes vagy félelmetes? Mit mondjak a gyerekemnek?

írta: Czecz Fruzsina
A világ érdekes vagy félelmetes? Mit mondjak a gyerekemnek?

2015. november 14-én arra ébredtem, hogy értesítések várnak a facebook-on: az ismerőseim biztonságban vannak. Hál’ Istennek. De miért kapok én erről kis piros üzenetet? Mi történt? 

Egy kattintás után már dőltek is a hírek a francia tragédiáról…
Tények és találgatások vegyesen, fényképek, videók, párizsi magyarok beszámolója.

Szomorúság és aggodalom töltött el. Közben átöltöztettem a kisfiamat pizsamából, sütöttem a bundás kenyeret, meséltünk Bogyóról és Babócáról – mint egy szokásos, nyugis hétvégi reggelen.
Figyeltem a szemében a csillogást és az intézkedő lépéseit, mert mindig halaszthatatlan dolga akad... Hallgattam, ahogy újabb és újabb szavakat próbál formázni. Megtapsoltam, mikor teljesen egyedül, kép alapján épített egy Duplo autót, vagy amikor gólt rúgott a focikapuba. Szóval nálunk javában zajlott az élet – nem úgy, mint sok más családban, ahova nem ért haza valaki a hétvégi buliból.

De nem kell New York-ig, vagy Párizsig menni a borzongató hírekért. A Marczibányi téren is be akartak rángatni egy kisfiút egy fekete terepjáróba, valószínűleg nem kirándulásra szerették volna vinni… Szerencsére volt annyi lélekjelenléte, hogy gyorsan becsöngetett egy lakásba, és befutott a kapun.

Ilyen esetek olvasása után mire tanítsam a gyerekemet? Mit hangsúlyozzak ki a világból? 
Mert hiszem, hogy ez egy felfedezni való, csodákkal teli hely. Az emberek alapvetően jószándékúak és segítőkészek. De sajnos egyre több a kivétel, és egyre több várost húzok ki a „Látni kell!” listáról.

Arra sincs szükség, hogy mindentől féljen, mindenben valami gyanús dolgot lásson és mindenkiben kételkedjen. Kész paranoia. De tény, hogy sajnos egyre tudatosabbnak és körültekintőbbnek kell lennünk, és ezt érdemes továbbadnunk a gyerekünknek is. 

Talán a következő recept segít: 

Egy hatalmas adag beszélgetést tűzdelj meg példákkal, történetekkel!
Borítsd be bizalommal,
adj hozzá néhány személyes, csak rátok jellemző rituálét!
Díszítsd ki egy titkos, családi jelszóval!
Szórd meg egy nagy csomag vidámsággal és nyugalommal!

Ha elkészültél, tálalhatod is az eredményként kapott biztonságérzetet. A műveletet minden nap ismételd meg, ízlés és igény szerinti plusz fűszerekkel! Csomagolj belőle mindenkinek egy-egy szeletet, a gyerekeknek dupla adagot! 

Ha az otthon sütött biztonság illata és melege kíséri őket, nagyobb eséllyel látják meg maguk körül a szépet. Tudják, hogy nyugodtan lehetnek aktívak, kíváncsiak, kreatívak és bátrak. Megtapasztalják az emberek szeretetét és kedvességét. De ez a zsebükben lapuló szelet, és a benne rejlő tanítások meg is védhetik őket, ha éppen a félelmetesebb oldalát mutatja a világ...

Czecz Fruzsina
pszichológus

family_hands.jpg

Ha további gyerekneveléssel kapcsolatos cikkre is kíváncsi vagy, kattints a gyerekkelvagyok.net-re, vagy a facebook oldalra!

Szólj hozzá

biztonság félelem nevelés gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok