2015. dec 02.

A szépség ezer arca

írta: kreatív pszichológia
A szépség ezer arca

img_8082.JPG

El kell-e fogadnunk azt – a média által sugallt képet -, hogy a női szépség 30 éves korban és 55 kg-nál ér véget? Van-e értelme annak, hogy a nők jó része elégedetlen a testével és fél életét többnyire értelmetlen önkínzással tölti fogyókúra címén?

Szorongás és önértékelési problémák forrása lehet, ha valaki olyan súlyt és alakot próbál elérni, amely adottságaitól fényévnyi távolságra van. Mindeközben a férfiak jó része – anorexiás modellek  és csontsovány celebek ellenére is – a nőies formákat kedveli! Érdemes lenne megkérdezni a férfiaktól azt is, hogy zavarja-e a párján pár kiló plusz, vagy nagyobb problémát okoz, ha egy nő számára ez a legfontosabb kérdés, ha újabb és újabb diétákról, csalódásokról és bűntudatról szólnak az étkezések.

Az életkor még ennél is „cifrább” kérdés, mert a rossz hír az, hogy akkor is megöregszünk, ha kenjük, szedjük, vagy felvarratjuk… A jó hír meg persze az, hogy  önértékelésünk, párkapcsolatunk  működése, vagy saját belső harmóniánk nem a számoktól függ!

            A szépségnek – számoktól függetlenül - ezer arca van. Ezt szeretné megmutatni – és ennél sokkal többet is – egy Magyarországon egyedülálló kezdeményezés a  Miss Curvy Hungary Szépségverseny (http://misscurvyhungary.hu/.

A versenimg_7877.JPGy céljáról a rendezvény szakmai vezetőjével, Botos Erikával beszélgettem:

- Mi számít ma Magyarországon Plus Size-nak?  Különbözik-e a hölgyek megítélése saját magukat illetően és a társadalom, vagy a közvélemény megítélése ezen a téren?

- A divatvilág szigorú szabályai szerint a 38-as méret feletti Lányok már plus size modellek lehetnek, de én ezzel nem értek egyet. Véleményem szerint a 38-42/44-es méretig, tehát a normál konfekció méretig egy nő nem plus size, inkább normál size. Az arany középutat keresve, versenyünkre 42-es méret feletti Hölgyek jelentkezését várjuk. Azt látom, hogy a társadalom is azt gondolja, hogy egy 44-es hölgy telt, de nem kövér.

- Vannak-e előítéletek a teltkarcsú hölgyekkel szemben? 

- Sajnos igen, de azon dolgozunk, hogy ezek megszűnjenek. Ők is ugyanolyan nők, érzésekkel, értékekkel és az esetek többségében remek humorral, lenyűgöző személyiséggel és hatalmas szívvel.

- Hogy tudja csökkenteni A Miss Curvy Hungary Szépségverseny ezeket az előítéleteket? 

- Bebizonyítjuk, hogy egy telt nő is lehet elégedett, lelki síkon is teljes, önazonos, magabiztos. Olyan, aki tisztában van az értékeivel, képes kihozni magából a maximumot, alkati adottságai figyelembevételével és jó értelemben véve kihasználásával.

- A nők jó része – életkortól és testsúlytól szinte függetlenül – elégedetlen a testével. A vizsgálatok szerint önmaguk megítélése tovább romlik, ha egy reklámfilmet mutatnak be nekik, amiben hajszálvékony modellek szerepelnek. Elképzelhetőnek tartja, hogy ez a hatás fordítva is érvényesülhet: ha szép, de átlagos testsúlyú és testalkatú, vagy teltkarcsú hölgyeket látnánk gyakrabban a médiában, akkor mi nők is elégedettebbek lennénk önmagunkkal?

- Nagyon jó kérdés, ezen én is sokat gondolkozom. Tudni kell, hogy a vékony nők is sok esetben elégedetlenek magukkal, így szerintem ez nem elsősorban alkat függő, inkább fejben dől el. Közhely, de meg kellene tanulni elfogadni magunkat. Ha ez nem megy, akkor ésszerű határokon belül persze lehet törekedni a változtatásra, de szigorúan az alkati sajátosságaik figyelembe vételével, szem előtt tartva az egészség megőrzését is. Az én nézetem szerint mindkét modell típusra szükség lehet. Nem szeretnék ítélkezni a vékony modellek kapcsán, hiszen pont az a lényeg, hogy ne ítélkezzünk. Az emberek sokszínűek, ahogy a testalkatok is. Véleményem szerint az átlag Nő, akit a metrón, vagy a boltban látunk, sokkal inkább hasonlít egy plus size alkatra, mint egy vékonyra. Ez nem jelenti azt, hogy jobb lenne csak plus size modellekkel reklámozni, de tény, hogy sokkal több felületre lenne szükség a média és a divat világában a teltebb hölgyeknek. Közvetíteni kellene, hogy a beteges vékonyság sem normális, ahogyan természetesen a kóros elhízás sem az. Az egészség megőrzése és megtartása a fontos, nem csak testi, de mentális értelemben is.

- Tapasztalatai szerint A Miss Curvy Hungary Szépségverseny résztvevői mennyire elégedettek önmagukkal? Jellemzően küzdenek a testsúlyukkal, vagy elfogadják és szeretik önmagukat?

- Változó, minden versenyzőnek már a története. Nem erőszakoljuk rájuk a saját véleményünket. Aki tanácsért fordul hozzánk, vagy megerősítésre vágyik, annak természetesen segítünk. Egy ilyen versenyen való részvétel már önmagában is jó adag önbizalom tuningot ad. A Lányok bekerülnek egy olyan közegbe, ahol hozzájuk hasonló emberekkel találkoznak. Nagyon jó a társaság, remek csapat verbuválódik össze egy ilyen rendezvényen. Mi az összefogást is hirdetjük, ezért több plus size rendezvénnyel és ezzel foglalkozó szakemberrel működünk együtt. A végcél persze az lenne, hogy szeressék magukat, hiszen akkor tudják ezt sugározni a külvilág felé is.

- A versenyben induló hölgyek inkább önmaguknak szeretnének bizonyítani, vagy a hasonló testalkatú nőtársaik önbizalmának növelése is szerepet játszik abban, hogy neveztek a A Miss Curvy Hungary Szépségversenyre?

- Ez attól is függ, hogy mennyire rutinos a Versenyző. Többen rendelkeznek már valamennyi modell tapasztalattal, vagy legalábbis készültek már róluk profibb fotók. Mások most mutatkoznak be először a nagyvilágnak. Mindkét esetben nagyon sokat tudnak adni azoknak is, akik figyelemmel kísérik a versenyt. Először magunkban kell rendet tenni, utána tudunk segíteni másokon. Lehet, hogy lesz valaki, aki nem indul el, de jövőre, látva mások sikereit, már kilép a komfort zónájából és bevállalja. De ha egyszerűen ennek hatására elkezd csinosabban öltözni, többet mosolyogni, önmagát elkezdi jobban szeretni, akkor már nem dolgoztunk hiába.

- Önök az angol CURVY (formás, arányos, kerekded) kifejezést használják, lehet-e találni olyan magyar szót, amit az érintett hölgyek jó érzéssel fogadnának el?

img_7923.JPG

A magyar nyelv gyönyörű, de nagyon nehéz a teltségre nemdehonesztáló kifejezést találni. Szerintem talán magyarul a teltkarcsú a legszebb szó erre.

- Lát-e lehetőséget arra, hogy a teltkarcsú hölgyek egy „átlagos” szépségversenyen is jó eséllyel elindulhassanak a közeljövőben, vagy épp egy „plus size”  hölgyet válasszanak meg Miss Hungary-nek?

- Sajnos a Miss Hungary, illetve a nemzetközi szépségversenyek jelenlegi szabályai miatt egyenlőre nem. Ha viszont világszinten változna a plus size megítélésre, akkor azt gondolom, lehetne egy plus size verseny nemzetközileg is annyira rangos, és elismert, mint a vékony lányoknak rendezett hasonló megmérettetések.

Hölgyeim! Ne szúrjunk ki magunkkal, ne dőljünk be – akár valós, akár csak vélt - teljesíthetetlen elvárásoknak! A Miss Curvy Hungary Szépségverseny jelentősége számomra abban rejlik, hogy felhívja a férfiak, de főleg a nők figyelmét arra, hogy ne  reklámfigurákból induljanak ki, hanem értékelni és szeretni tudják saját és párjuk szépségét függetlenül kilóik számától.

 Kovács Szilvia

tanácsadó szakpszichológus

 A szerző további írásait a Nő2x blogon olvashatod, több információt a pozitív pszichológiai tanácsadásról itt találsz. 

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

 eletkepeskonyv_jpeg.jpg

Szólj hozzá

szépség teltkarcsú anoketszer kreativpszicho