2015. dec 19.

Karácsonyi önmenedzsment

írta: ur.anita
Karácsonyi önmenedzsment

angel-564351_640.jpg

Szeretnéd magad minél jobban érezni karácsonykor? Nem elérhetetlen, de lehet, hogy néhány dolgon változtatnod kell. Több öröm, kevesebb para. Hogyan? Önmenedzsment és változási hajlandóság a dolog kulcsa. Készen állsz? Csak 5 kérdés - 5 lépés - kb. 25 perc, de az eredmény nagy ugrás lehet a még jobb saját karácsonyért!

Szánj időt a kérdésekre + a válaszokra. A legjobb, ha fogsz egy papírt meg egy tollat, és leírod a válaszaidat! :-)

christmas-cookies-553457_1280.jpg

A te álomkarácsonyod

Gondold át, hogy TE HOGYAN SZERETNÉD TÖLTENI A KARÁCSONYT! (Nem az anyósod, a gyerekeid, a férjed, a testvéred, a nagynénéd... HANEM TE!) Kivel, hol, hogyan? Nagy vonalakban képzeld el a vágyott karácsony forgatókönyvét - most ér elrugaszkodni a valóságtól, meg az "ígyszoktuk"-tól ! Ha nehezen megy a valóságtól való elrugaszkodás, akkor csukd be a szemed és képzelj magad elé egy képet arról, milyen az ideális karácsonyod! Álmodozz néhány percig! :-)

 

Amit szeretsz csinálni

Gondold át (az előző évek tapasztalata alapján), hogy te milyen teendőket SZERETSZ csinálni a karácsony előtti feladatokból + karácsonykor? (Én pl. szeretek kis, hangulatos boltokban ráérősen ajándékot vásárolgatni, recepteket böngészni egy új karácsonyi sütihez, karácsonyi szalagokat vásárolni az ajándékokhoz (mindig túl sokat veszek) és aztán ráérősen csomagolni, egy gyors és finom ünnepi vacsorát főzni (csak 2 fogás és csak 1 desszert, összesen maximum 3 óra ráfordítással) és minél szűkebb családi körben ráérősen tölteni a Szentestét). Az én listámon az látszik, hogy pl. szeretek ajándékot vásárolni, csomagolni és főzni - lehet, hogy más sikítófrászt kap ezektől - de neki más jön be, és persze az is látszik, hogy kulcsfontosságúnak érzem a minél kisebb időnyomást: a ráérősséget, mert ennek hiányában egyáltalán nem élvezem ezeket a tevékenységeket). Nézz rá te is a listádra és emeld ki a kulcsfontosságú elemeket!

 

Amit utálsz csinálni

Mi az, amit NEM SZERETSZ csinálni? (Én pl. utálok nagytakarítást csinálni karácsony előtt; plázában futólépésben, utolsó pillanatban, tömegben vásárolni; Szenteste napján elutazni a család bármelyik ágához - egyáltalán bárhová is kimozdulni aznap otthonról... nem folytatom, hosszú lenne a lista, a tiéd is lehet, hogy az lesz). Emeld ki a "nagyonnemszeretem" elemeket!

 

Ami jól működik

Gondold át az előző évek tapasztalata alapján, hogy a ti saját családi karácsonyi szokásaitok közül mi az, AMI BEVÁLT, ami jól működik! Ezen a ponton csatornázd be a töprengésedbe a karácsonyodban érintetteket is - mi az, amit ők is + te is nagyon szerettek és jól működik (Pl. férjed együtt díszíti a fát a gyerekekkel, amíg te főzöl; nagymama elviszi délelőtt a gyerekeket moziba vagy játszótérre, addig ti készülődhettek; rendelitek a kaját valahonnan; egész nap kirándultok valahol együtt és estebédre érkeztek a szülőkhöz, egész nap szuper filmeket nézel  puncsot iszogatva együtt a szingli barátnőddel és estére mindenki hazamegy a saját családjához stb. - itt tényleg igaz az ahány ház, annyi szokás; a lényeg az, hogy nektek mi vált be!). A kis dolgok, kis szokások is számítanak!

 

Álomból valóság

Most fésüld össze az ÁLMOKAT a VALÓSÁGGAL!

  • A "szeretemcsinálni" elemeket mindenképpen tartsd meg és élvezd, amikor csinálod! :-)
  • A "nálunkjólműködik" elemeket mindenképpen tartsd meg és élvezd, amikor csinálod! A "tudomközbenhogyeztélvezem" még tovább növeli a jó közérzetedet.
  • Aztán alaposan gondold át, hogy a vágyott álomszerű elemekből (1. pont), mi az, amit be tudnál csempészni újdonságként az idei karácsonyodba. Elég csak egy vagy két elemet beemelni, az is jelentős változás lehet. Most maradj a realitás talaján: egy egzotikus szigeten tölteni a karácsonyt nagyszerű vágyott cél egyszer az életben, de ezt lehet, hogy nem idén valósítod meg... :-) (De ilyesmi pl. bátran bevállalható: 2 óra otthon - csak egyedül, amikor nem sertepertél körülöttem a család; idén nem csinálunk 5 állomásos országos roadshow-t, csak 2 családtaghoz látogatunk el; idén nem szánunk több órát a fa talpba való befaragására, hanem talpas fát veszünk; idén közösen fogunk társasjátékozni vacsi után az eddigi évek tévébambulása helyett stb.). Az érintettekkel természetesen egyeztesd, kérd ki a véleményüket, kérd a támogatásukat, győzd meg őket arról, miért lesz jó ez mindenkinek! Merj változtatni, merj a szokással szembemenni néhány momentumban, de nem kell feltétlenül fenekestül felforgatni az eddigi hagyományt!
  • Gondold át a "nemszeretem" feladatokat: mi az, amit ki tudnál szervezni egy családtagodnak vagy le tudnál építeni ezekből? (Én pl. egészen egyszerűen kihagyom a karácsony előtti nagytakarítást mint erős paraforrást, könyörgöm: ki írja azt elő, hogy minden sarok ragyogjon és hogy ilyenkor kell ablakot pucolni?, csak egy gyors takarítást csinálok és kész!) Bátran merj elhagyni valamit vagy kérj segítséget, nem kell mindent neked csinálnod! Elég kis eredményekben gondolkodnod: ha már egy vagy két "nemszeretem" dolgot kihúzhatsz a teendőid közül, akkor máris sokat tettél a jobb karácsonyodért.

Már csak a megvalósítás van hátra... Sok sikert, legyen ez minél inkább a te karácsonyod!

Ur Anita, coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod.

Ha szeretnél még több Lelkizóna-cikket olvasni a pozitív pszichológia témaköréből szubjektíven - mindennap más szerző tollából, akkor csatlakozz a facebookon!

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés