2016. jan 14.

A nők számára a szex kapcsolódás a női lét mélységeihez

írta: SzabóElvira
A nők számára a szex kapcsolódás a női lét mélységeihez

Barangolások a női szexualitás rejtelmeiben III.

A szexről eddig úgy gondolkodtunk, mint a hálószobába való magánügy vagy a filmvászonra való, nézővonzó "attrakció" (már ez is mutatja, micsoda ellentmondások övezik a szexhez való viszonyunkat). Gina Ogden házasság- és szexuálterapeuta Nők, akik szeretik a szexet című könyvében nem csak felrúgja az olyan, szexszel kapcsolatos, hagyományos kliséket, miszerint a szexi = magakelletés, a jó szex = nagy orgazmus stb. – egyúttal új  perspektívába helyezi a női szexualitást, és rámutat, hogy a szexuális erőnek a női identitásképzésben is helye van.

aphrodite_anadyomene_from_pompeii_cropped.jpg

A szex mint mélyről jövő, női energia

Gina Ogden szemléletmódjára alapvető hatást gyakorolt a szexuális forradalom, amelyet maga is megélt. Ez a tapasztalat inspirálta a női szexualitás mibenlétével kapcsolatos kutatásokra, majd az összegyűlt ismeret- és történethalmaz alapján a Nők, akik szeretik a szexet könyv megírására. A kötetben olyan nőkről olvashatunk, akik megtalálták az utat a saját szexualitásukhoz: a gyönyörhöz, az érzékiséghez, az eksztázishoz. Olyan nőkről, akik képesek voltak felszabadítani egy sajátos, mélyről jövő energiát, és ennek segítségével rendbe hozni a szexuális elakadásban fuldokló házasságukat, kilépni a kapcsolatfüggőség vergődéséből, az intimitás korábban ismeretlen mélységeit megtapasztalni, és így tovább. Ahhoz hasonló élményeket éltek át szex közben, amilyet ez a hölgy is: „Érintés. Könnyedség. A test muzsikája… A lényemet a világegyetemmel összekötő csodálatos energiák része.” Vagy ez a hölgy: „Az összes energiám megnyílt, és mozgásba lendült. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy úgy éreztem magam, mint egy küszöbönálló földcsuszamlás.”

A női minőségek fő megnyilvánulásának a gondoskodást, táplálást, „tyúkanyóságot” tekintjük már évszázadok óta. Ogden amellett érvel, hogy a szexuális energiák átélése és birtokbavétele a nőiség szintén fontos megélési módjait jelentik, hiszen a nők számára a szex és az orgazmus különleges kapukat nyit meg. Szemléletesebben, Gina Ogden egyik interjúalanyának szavaival: „A szex a legmélyebb részemhez vezető út. Ez a részem nyitott a döntésre, a lehetőségekre, bármilyen irányba képes elmozdulni. Számomra a szexualitáson keresztül rengeteg különböző dolog összetalálkozik. A feminizmus, Isten tisztelete, a kapcsolódás. Látom magamat, ahogy nemtelenül magamhoz ölelem az egész világegyetemet. Az ilyenkor megélt spiritualitás a teljességgel függ össze. Az elválasztottság pedig értelmét veszti.” (A témáról bővebben írok a női orgazmus négy dimenziójáról szóló cikkemben, ezen a linken.)

A nők önmagukra találása

Gina Ogden azzal, hogy más, a témával foglalkozó nőkkel együtt kimondta, a női szexualitás kérdésében nincs semmi elhallgatnivaló, pláne nincs rendben, hogy a női szexualitást hallgatás övezi konkrét és átvitt értelemben, lépésről lépésre új erőkkel vértezte fel nőtársait.

A nők egyrészt levetkőzhetik a gátoltságot, és birtokába juthatnak eddig elzárt erőforrásaiknak, amellyel életüket, környezetüket a maguk teljességében gazdagíthatják. Gina Ogden Clarissa Pinkola Estés jungiánus analitikust idézi: „A nőket hév hatja át. De nem a » Feküdj le velem, bébi! «  jellegű hév. Inkább egy föld alatti, változó lánggal, de folyamatosan égő tűzhöz hasonlít. Az innen kiáradó energiából táplálkozva cselekszik a nő aszerint, ahogyan megfelelőnek látja. A nők heve nem szexuális izgalmi állapot, hanem az érzékelés szintjén megélt intenzív tudatosság, amely ugyan magában foglalja szexualitásukat, de nem csak erre korlátozódik. ”

full_moon_planet.jpg

Másrészt kitágíthatják a nőiséggel kapcsolatos sztereotípiákat:

Teljesen új az az elképzelés, hogy a szexet szerető nők komoly hatást gyakorolhatnak, mivel hagyományosan azt tanultuk meg, hogy nem a spirituális növekedéssel és a társadalmi szintű változásokkal, hanem a jól ismert sztereotípiákkal kapcsoljuk össze őket: rosszlányok, manipulátorok, nimfomániásak, függők, kurvák, túlságosan szeretik a szexet. Már maguk a szavak is becsmérlők, mintha valóságos istenkáromlások lennének. Azonban a szexet szerető nők nem rosszlányok, és nem is a karjuktól megfosztott szobrok [mint a milói Vénusz és a szamothrakei Niké]. …a könyvem szereplői és még sokan mások, egyelőre elmondatlan történetekkel, karakán, bátor, kezdeményező, szókimondó nők. Melegszívű, valódi, hús-vér nők, és még ha nem is minden szexuális együttlétük tökéletes, akkor is élvezni tudják a hálószobában és azon túl megjelenő élmények teljes spektrumát. […] Clarissa Pinkola Estés szavaival élve: »szemérmetlen istennők«, akik mélyről jövően, hangosan felnevetnek, és forróságot, jóllétet szülnek. Ezek a mélyről fakadó nevetések messzemenő következményekkel járnak. Az érzékelés e tudatosságától vezérelve »a nők úgy cselekszenek, ahogy jónak látják«.
[…] Elmondhatjuk történeteinket. Elismerhetjük az energiát, amelyet magunkkal vihetünk a hálószoba falain kívülre is. Bátoríthatjuk egymást, határokat szabhatunk, megtanulhatunk bízni, és szeretetteljes módon közelíthetünk a másikhoz. Terjeszthetjük a hírt, hogy a szégyen nem a mi problémánk. Megváltoztathatjuk a szabályalkotókra vonatkozó szabályokat.”

Szabó Elvira

A szerző további írásait – külső és belső utazásokról szóló történeteit, valamint publikált szépirodalmi szövegeit – az ElviraSzabo.com weboldalon találod. Iratkozz fel a weboldal hírlevelére, hogy értesülj a friss megjelenésekről!

Kövesd a szerzőt a közösségi médiában:
Facebook: Vargabetűk – egy oldal azoknak, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra
Instagram: elvira_szabo_

Kapcsolódó cikkek:

A teljes cikk a Gyökerek és Szárnyak blogon olvasható, itt...

A cikkben szereplő idézetek Gina Ogden Nők, akik szeretik a szexet című kötetéből származnak (Ursus Libris, 2008).

Szólj hozzá

szex életmód gyökerek és szárnyak Szabó Elvira