2016. jan 16.

Komfortzóna: mire való?

írta: ur.anita
Komfortzóna: mire való?

Kívül és belül a saját határainkon

mountain-298999_1280.jpg

Mindenkinek van komfortzónája. Általában benne mozgunk, de mindenki átlépi időnként. Ez van, akinek jólesik, és van, akinek kevésbé. A megélés szempontjából ugyanis nagyon nem mindegy, hogy szándékosan lépjük át a saját határainkat, vagy csak belesodródunk egy történésbe, ami más, mint az eddigi megszokás volt. Hogyan hozz tudatosan határtágító döntéseket, amelyek a fejlődésedet szolgálják?

Trénerként a komfortzónáról

Trénerként azt tanultam meg egyik aranyszabályként, hogy egy tréningnek sokféle célja lehet, de az egyik "mellékes" fő cél - azon kívül, hogy mindenféle okos dolgot szeretnénk átadni, megtapasztaltatni, megértetni egy csapat emberrel -, hogy kimozdítsuk a tréning résztvevőit a komfortzónájukból. Biztonságos keretek között, védett közegben, és természetesen önszántukból. Mert így a tanulásuk elmélyül, a téma iránt elköteleződnek és a saját tapasztalatuk önmaguk működéséről, egyben a határaik átlépéséről új dimenziókat nyithatnak meg a fejlődésükben egy választott területen. Ha jártál már valaha vállalati tréningen, akkor biztosan találkoztál olyan tréningjátékkal, amelyet jellemzően csoportosan lehet játszani és van valami mélyebb értelme, amit a játékon keresztül megtapasztalhatsz magadról vagy a munkatársaidról (problémamegoldás, versengés, csapatszellem stb.) valami olyasmi, amivel a hétköznapokban nem biztos, hogy kísérletezgetnél a munka éles világában. A jó tréner segíti és katalizálja az ilyen tapasztalásokat és felismeréseket.

De mi az a komfortzóna?

A komfortzóna azon viselkedésminták összessége, amelyek között az egyén szorongás-mentesen tud mozogni és anélkül tudja megválasztani cselekvéseit, hogy kockázatot vállalna. (Wikipédia)

Vagyis komfortzónán belül az élet (nagyrészt) szorongásmentes és elenyésző kockázattal jár.

chair-270980_1280.jpg

 

Komfortzóna az, amikor a fotelben ülve kényelmesen eléred a távirányítót anélkül, hogy fel kellene állnod.

Jó, ez természetesen csak egy vicces metafora, de a lényeget jól szemlélteti. A rutinok, a megszokás, a kényelem, a járt út mind komfortzónán belül van. És alapvetően rendben is van így, hiszen evolúciósan erre vagyunk programozva: a biztonságkeresésre. A veszélyes, extrém módon kísérletező és kockázatvállaló életmód nem segíti a fennmaradást. A megtalált, bevált, kényelmes megoldások elégedettséggel töltenek el és kiszámíthatóvá teszik az életünket.

És akkor miért is kellene kilépni belőle?

Mert a változás együttjár a komfortzónánk elhagyásával. Változásra pedig manapság rengeteg élethelyzetben rá vagyunk szorítva. Akár önszántunkból, akár külső nyomás hatására, de az életünk során szinte biztos, hogy kell: munkahelyet, szakmát, lakást, életmódbeli szokásokat változtatnunk. Vagy egyszerűen csak egy új feladat- és szerepkörben helytállni az eddigiekhez képest: feleségből anya, dolgozóból nyugdíjas, alkalmazottból vállalkozó, egyetemistából munkavállaló, beosztottból vezető lesz belőlünk - és ez folyton és folyton változik - jó esetben megfelelve a saját elvárásainknak.

runner-555074_1280.jpg

A változás mindig félelmetes, mindig fáj valamennyire, mert veszteséggel jár; és mindig igényel új készségeket, kompetenciákat, amelyeket vagy aktivizálnunk kell magunkban, mert eddig nem használtunk, vagy teljesen a nulláról kell megtanulnunk.

Ilyen helyzetben jócskán a komfortzónánkon kívül botorkálunk, tapogatózunk, kapaszkodókat keresünk.

Hogyan lehet tudatosan fejlődnünk a komfortzónán kívül?

1. Amiben változni szeretnél vagy amiben tudod, hogy elkerülhetetlen változás előtt állsz - arra nézz rá tudatosan és nevezd meg azokat a területeket, amiben még fejlődnöd kellene! Készülj ezek fejlesztésére, kipróbálására, megtanulására - keresd a lehetőséget, szánj rá időt/pénzt, szerezz be információkat, és ne csak fejben készülj: tedd meg az első gyakorlati lépéseket!

2. Keress hozzá megbízható, hozzáértő, számodra hiteles szakértőt, támogatót, mentort, tanácsadót vagy egyszerűen csak egy barátot, aki melletted áll! Egyedül minden nehezebb, a komfortzónán túli tapasztalások pedig biztonságos közegben, hozzáértő segítő támogatásával sokkal inkább hoznak pozitív eredményt, valódi fejlődést vagy viselkedésváltozást és hosszútávon is beépülő, megerősítő tapasztalatokat.

Három életszagú példa

Ha fogyókúrázni szeretnél, alapos tájékozódás és szakszerű állapotfelmérés, a számodra legmegfelelőbb diéta megtalálása után kérd meg a barátnődet és a közeli családtagjaidat, hogy támogassanak az elhatározásodban (esetleg étkezzenek vagy mozogjanak együtt veled)! Már ma este tedd meg az első lépést: egyél egészséges vacsorát és ne nutellás kalácsot. :-)

Ha olyan állást szeretnél megcsípni, ahol vezetőként kellene helytállnod, már előre készülj fel azokra a helyzetekre, amiben most még bizonytalan lennél vagy nem teljesítenél jól. Nem elég alapos az angoltudásod? Keress egy jó tanárt és kezdj el tanulni már a jövő héten. Félsz a konfliktushelyzetektől? Iratkozz be egy konfliktuskezeléssel foglalkozó tréningre, ahol új technikákat ismerhetsz meg.

Szeretnél egyszer egy maratoni távot lefutni, mert akkor büszke lennél magadra? Vegyél egy jó futócipőt, már holnap menj ki az első 500 métert lefutni és keress egy tapasztalt futótársat, aki segít a felkészülésben és az edzésterv összeállításában, és akivel együtt lehet futni hetente egyszer-kétszer.

Amire lehet készülni és amire nem

Természetesen vannak olyan szituációk, ahol csak kevéssé tudjuk irányítani, mi történik majd velünk és nem tudunk rá érdemben készülni. Annak, aki már szült, például szinte egészen biztos, hogy szülés közben komfortzónáján kívüli élményben volt része. Ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez az élmény rossz volt, lehetett csodálatos is, mindenesetre ismeretlen és rendkívüli volt, amire csak korlátozottan lehet előre felkészülni.

Az is igaz, hogy bizonyos nem várt élethelyzetekben a stressz, a szorongás, a "nem tudom mit kell csinálnom" érzése elkerülhetetlen. Éppen ezért fontos, hogy a kiszámítható vagy vágyott változások esetében tudatosan készülj néhány önként választott területen a komfortzónádból való kilépésre, és akkor nagy eséllyel jó élményként megélt fejlődésben lesz részed.

Ur Anita, tréner és coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod, még több információt a Coaching neked honlapon találsz.

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

 

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés