2016. jan 24.

Stresszcsökkentő művészet

írta: M. Révész Zsuzsa
Stresszcsökkentő művészet

Igazán kellemes és hasznos szabadidős tevékenységekre szeretném felhívni a figyelmet. Saját magamon is tapasztaltam, hogy a galériákba járás mennyi örömöt és jó ötletet adott az elmúlt időszakban. Talán nem mindenki tudja, hogy a kisgalériák ingyen látogathatók, s akár munka után egy fél óra is elegendő ahhoz, hogy egy tárlatnézés kapcsán feltöltődve és nem a napi stresszel terhelten érkezzünk haza családunkhoz, párunkhoz.

Ha pedig alkotásra szánjuk magunkat, azzal jelentős lépést teszünk mentális egészségünkért. Nem az a lényeg, hogy művészi színvonalon teljesítsünk, sokkal inkább az öröm, a kreativitás megélése. S ha fejlődni szeretnénk, jónéhány alkotóműhely, rajziskola, művészetterápiás tanfolyam nyitva áll előttünk, bármilyen korosztályba tartozzunk is. Lássuk a tudomány eredményeit:

muv5-img_0188_1600x1200.JPG

Egy érdekes kutatásban azt vizsgálták, hogy vajon hogyan befolyásolja az agy működését a művészeti alkotásokkal való foglalkozás. 60 év feletti embereket két csoportba osztottak és 10 héten át, heti egyszer különböző foglalkozásokon vettek részt. Az egyik csoport tagjai művészeti alkotások elemzésével, a másik csoportba tartozók pedig különböző képzőművészeti technikák kipróbálásával kísérleteztek, azaz saját maguk hoztak létre alkotásokat. Agyműködésük sajátosságait  funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal (fMRI) ellenőrizték a csoportos foglalkozások megkezdése előtt, illetve a tíz alkalom végeztével.*

Igazán számottevő különbséget az alkotó-csoportnál találtak, mégpedig az agy különböző régióit összekötő kapcsolatok és a reziliencia tekintetében. Vagyis azoknál, akik alkottak is, bizonyos agyterületek aktivitása hajlamosabbá vált az összehangolt, integrált működésre, illetve rugalmasabb megküzdési mintázatot mutatott a stresszel szemben.

Ez az eredmény azért is ígéretes, mert úgy tűnik, az alkotótevékenység az agyműködés időskori hanyatlását, a demenciát is képes lassítani.

 

muv3-mari.jpg

De ne higgyük, hogy a műalkotások szemlélésének ne lenne jótékony hatása! Egy másik vizsgálatban a stressz egyik legmarkánsabb mutatójának, a kortizol-szint változásának alakulását mérték. Irodai dolgozók önkéntes csoportja ebédszünetben egy rövid galéria-látogatáson vett részt. A tárlatnézés előtt és után kérdőívet töltöttek ki az észlelt stressz-szinttel és éberségi állapottal kapcsolatban, illetve mintavétel történt a nyálukból a kortizol-érték megállapítására.

Az eredmények szerint a galérialátogatás során szignifikáns mértékben csökkent az észlelt stressz, illetve a kortizol-szint, miközben az észlelt éberség (arousal) nem változott. Ráadásul a kortizol szint (azaz a stressz mértékének) csökkenése jóval gyorsabban következett be, mint az átlagos, „normál” körülmények között szokásos. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a napi rutin megszakítása valamilyen kellemes tevékenységgel – legyen az akár csak 15-20 perc is – jótékony hatással van a stressz-szint szabályozására. Különösen igaznak találták ezt a férfiak esetében, akiknek stresszhormon szintje, a vizsgálat szerint, sokkal érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra, változásokra, mint a nőké.**

Úgy tűnik, a művészeti alkotások szemlélése – különösen ha mozgással kombinálódik – alkalmas arra, hogy a napi stressz-szintet mérsékelje.

 

muv-4img_1406.JPG

 

A tudományos eredmények részletes bemutatása itt olvasható:
*http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0101035
**http://westminsterresearch.wmin.ac.uk/3472/

A képek saját készítésűek (1.: MACBA Barcelona, 2.: művészetterápiás alkotó-sátor Nagykovácsiban, 3.:Triennale Design Museum, Milano)

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

A témában bővebb tájékozódás itt: Pszichológus a galériában

 

 A Lelkizóna írásait kövesse a facebookon, hogy ne maradjon le a legújabb bejegyzésekről!

 

Szólj hozzá

életkor stressz alkotás hangulat művészet kreativitás öregedés minőségi idő demencia lelekmorzsak