2016. jan 31.

Lehet hogy sikeresebb vagy mint gondolnád?

írta: M. Révész Zsuzsa
Lehet hogy sikeresebb vagy mint gondolnád?

Mi a siker? Nincs rá általános érvényű definíció, de talán nem rossz az a megközelítés, hogy sikeresnek érezni magunkat ahhoz hasonló, mint amikor egy autópályán (vagy bármilyen kedvünk szerint választott úton) jó tempóban haladunk a célunk felé.

 0approval-15914_1280.jpg

Sokan a sikert az elért célok mennyiségével, nagyságával, a mások általi elismertséggel határozzák meg. Pedig számtalan példa mutatja, hogy közismert és elismert emberek, „sztárok”, gyakran egyáltalán nem érzik jól magukat a bőrükben. Vannak azonban olyan hétköznapi jelek, amik alapján sokkal valósabb képet kaphatunk arról, hogy valaki mennyire képes sikeresen vezetni életét. Egy ilyen összeállítást hozott létre Carles Sabarich, 25 tényezőt felsorolva.

Lássunk ezekből néhányat:

  1. Nem keresed folyton a környezet elismerését.

Ha személyiséged, munkád minőségének megítélésében nem függsz mások elismerő szavaitól, sokkal sikeresebb vagy, mint hinnéd. Anélkül végezni a munkádat, hogy mások elismerését vagy a másoknak való megfelelést keresd, igen erős jele a mentális egészségnek.

  1. Kevesebb a dráma az életedben

Ha az előző évedre visszatekintve azt tapasztalod, hogy csendesebben, nyugodtabban telt, inkább a harmónia, semmint a káosz irányába haladt.

  1. Vannak terveid

A legtöbb ember nem tervez. Ha neked van egy elképzelésed, hogy például az év végére hová szeretnél eljutni, milyen változást szeretnél létrehozni ezen vagy azon a területen, s ehhez még a lehetséges lépéseket is átgondoltad, akkor nagy valószínűséggel a sikeresebb emberek közé tartozol.

  1. Aktív szociális életet élsz

A siker sokféle úton érkezhet, ezért ha többféle emberrel, csoporttal is kapcsolatban állsz, nagyobb valószínűséggel van alkalmad új ötletek, kapcsolatok nyújtotta lehetőségek megvalósítására. A kiterjedt szociális háló a harmonikus élet egyik alapfeltétele.

  1. A kapcsolataid kölcsönösek, hajlandó vagy segíteni másokon

Az együttérzésre való képesség, a kölcsönös segítségnyújtás a stresszkezelés, a nehéz helyzetek megoldásának kulcstényezője. Ha ott tudsz lenni mások mellett a bajban, ez nemcsak azért jó, mert valószínűleg majd viszonozzák, hanem mert arról is szól, hogy erős vagy, képes a stresszhelyzetek kezelésére.

  1. Arrogancia nélkül vagy magabiztos, határozott

Úgy kapcsolódsz másokhoz, hogy nem nézed le őket, még akkor sem, ha nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Ha így tudsz segítő kezet nyújtani, az valóban felemeli, inspirálja a másikat.

  1. Türelmes vagy és alapvetően pozitív

Nem ragaszkodsz az azonnali eredményhez.  A várakozás okozta feszültséget tudod kezelni,  s nincs tele a fejed aggodalommal, negatív gondolatokkal a dolgok kimenetelét illetően. Ha erre képes vagy, igazán szerencsésnek és sikeresnek tarthatod magad 

  1. Jól kezeled az időt.

Képes vagy megtervezni a napodat, hetedet, s az időbeosztást – rugalmasan – tartani tudod. Ez kitartásról és akaraterőről is árulkodik, ami a sikeres emberek jellemzője.

  1. Tudsz nemet mondani, asszertív vagy

Nemcsak arra vagy képes, hogy meghatározd, mit vállalsz és mit nem, hanem saját döntéseidet, jól átgondolt érdekedet olyan formában tudod a külvilággal közölni, hogy az másoknak is érthető és elfogadható alternatívaként jelenjen meg.

  1. Érett, felnőtt módon kezeled a problémáidat

Tisztában vagy a nehéz helyzetekben felmerülő érzéseiddel, de azt képes vagy kontrolláltan, nem csak a saját sérelmeidet figyelembe véve kommunikálni, s egy olyan megoldásra jutni, ami a másik félnek is elfogadható. Nem az egyszemélyes győzelem a lényeg!

0town-sign-1148092_1280.jpg 

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

pszichológus

A Lelkizóna írásait kövesse a facebookon, hogy ne maradjon le a legújabb bejegyzésekről!

saját blog: Pszichológus a galériában

a témához kapcsolódóan: Akik nem adták fel

 

Szólj hozzá

munka siker döntés stressz kapcsolat bátorság kontroll megküzdés önbizalom türelem asszertivitás rendszeresség eredményesség kölcsönösség énerő lelekmorzsak