2016. már 02.

Mi fán terem az üzleti siker?

írta: kreatív pszichológia
Mi fán terem az üzleti siker?

_mg_1294_1.JPGMiután 15 évet töltöttem a segítő szakmában, elég nagy változást jelent az életemben a vállalkozói lét és annak kihívásai, de azt hiszem nem csak engem érdekel, vajon mi fán terem az üzleti siker! Koskovics Éva business coach-csal - aki egyben barátom és szerzőtársam a Lelkizónán - beszélgettem az üzleti élet műhelytitkairól és azt is megtudtam, milyen fán terem a siker!

-   Mi az a három legfontosabb dolog, amiben különbözik a sikeres vállalkozás a gyengébben teljesítőnél?

Talán meglepő lesz, de nem számokkal, jövedelmezőségi mutatókkal és profitabilitással jellemezném. Szerintem mindez inkább következmény. A sikeres vállalkozásokra szerintem ezek a legjellemzőbbek:

  1. A legfontosabb, hogy az ott lévők büszkék arra, hogy ott dolgozhatnak, érzik, hogy értéket teremtenek és szükség van rájuk (nem töltik azzal az értékes idejüket, hogy álláskereső portálokat böngésznek); működik egyfajta kölcsönösség és ezért biztonságban is érzik magukat a munkahelyükön.
  2. Nem kötik őket merev szabályok (fix munkaidő, merev hierarchia), nem várják el tőlük folyamatosan az extrém mennyiségű munkát, ugyanakkor cserébe ők is úgy teljesítenek, hogy a cég érdekeit tartják szem előtt. Munka-magánélet egyensúlya megteremthető számukra és sikerélményeket élhetnek meg mindkét alapvető területén az életnek.
  3. A döntéshozók bevonják a döntéseikbe a kollégáikat és fel tudnak mutatni perspektívát, ami ugyanakkor nem egy konstans, merev rendszer és állapot, hanem egy vízió-cél-módszer-értékrend-brand-szokásrend stb. egyszerre.

Persze ide el kell jutni valahogy, és ez nem egyszerű. Kellenek hozzá a stratégia, a jó termékek, szolgáltatások, a különlegesség, a bátorság (sőt, olyan unalmas, száraz dolgok is, mint a tőke és a piac stb.) és még sok minden. De a fő titok nem a ’száraz dolgokban’ van!

-  Tulajdonképpen mit csinál egy business coach?  Mikor, miben tud segíteni?

Ugyanazt csinálja, mint egy life coach: jókat kérdez, inspirál, érzi, meg tudja különböztetni, mikor kap agyas és mikor igazi, belülről jövő válaszokat. Ez utóbbiak mentén halad az ügyfelével és keresik közösen a megoldásokat, utakat a kitűzött célok felé. Soha nem ő mondja meg a megoldást, a tutit, nem ad tanácsot, de a végén mégis úgy állnak fel a beszélgetés után, hogy lehetőleg sok fontos választ megkaptak és az ügyfél elégedett, úgy érzi, jó úton van, halad a célja felé és máshogy gondolkozik bizonyos értelemben, máshogy látja a dolgait, mint korábban.

A business coach annyiban más még, hogy kell, hogy valamennyire értsen az üzleti világhoz, át tudja látni, ha a partnere esetleg belemegy ilyen irányú kérdésekbe, de mi itt sem arra törekszünk, hogy megoldjuk mondjuk a jogi, adózási kérdéseit, hanem hogy megmutassuk neki, milyen módokon találhatja meg a válaszokat. Fontos, hogy tudjunk egy nyelven beszélni, ne feszengjünk, ha a vezető üzleti dolgokról beszél, ugyanakkor értessük meg vele, hogy az üzleti problémák megoldása nem a coach feladata. Más perspektívákat adunk, segítünk nekik látni a fától az erdőt, kibillenteni őket a szokásos vágányukról, megszabadulni a hiedelmeiktől és segíteni megtalálni a támogatóikat, segítőiket. Nekem legalábbis erős hátteret, kapaszkodót, magabiztosságot ad a munkámban a közgazdász szakmám, a vezetői tapasztalataim és a hosszú tanácsadói múlt.

- Ha vállalkozást szeretnék indítani, de vannak bennem kétségek, akkor érdemes a döntés előtt felkeresni egy tanácsadót?

Mindenképpen! Aki idáig eljut, már a gondolat felmerülése után általában ilyenek villognak az agyában: könyvelő, adószakértő, engedélyek megszerzése, technikai feltételek, sales-es stb. De szerintem ez nagyon nem elég. Hacsak nem egy olyan tapasztalattal a háta mögött kezdi, amikor már megtanulta a fontos dolgokat, már kiforrott elképzelései vannak és már korábban megtapasztalt hasonlókat. Amit mi ilyenkor hozzá tudunk tenni, az a közös ötletelés, olyan szempontoknak a figyelembe vétele, amikre elsőként nem gondolna az ember, ugyanakkor nagyon fontosak és több irányból – időnként meglepő módon - is ránézni a témára.

Önismereti utazás is egyben, hiszen szoktuk mondani, hogy ahogy bármit csinálsz, ugyanúgy csinálsz mindent. És ezt szó szerint lehet venni. Ha mondjuk veszünk egy analógiát, pl. ki hogyan főz? Receptből? Intuícióból? Előre pontosan mindent beszerez, lehetőleg a legjobb minőségben, vagy kinyitja a hűtőt és amit ott talál, abból? Fő szempontja az egészséges táplálkozás, vagy a gyorsan, alaposan való jóllakatás? Megadja a módját a tálalásnak, a formának is, vagy mindenki akkor és úgy tömi magába a rá eső részt, ahogy jólesik neki? Ez a vállalkozására lefordítva nagy valószínűséggel ugyanúgy fog működni: vesz vállalkozásindításról szóló szakirodalmakat és alaposan áttanulmányozza, vagy rögtön elmegy és kiváltja az adószámot? Kicsiben kezd, esetleg mellékfoglalkozásként, vagy azonnal felad mindent és rátesz mindent egy lapra, minden pénzét a vállalkozásra költi? Lépésről-lépésre halad, vagy eladja a lakását is, hogy mindent rögtön az elején tudjon biztosítani? stb. Ha felismerjük ezeket a működési mechanizmusainkat és rájövünk, hogy talán nem mindenben és mindenkor érdemes követnünk őket, akkor sok kudarctól óvhatjuk meg magunkat, de legalább jót mosolyoghatunk magunkon és folytatjuk úgy, ahogy elkezdtük, de már mégis tudatosabban. Minden rajtunk, magunkon múlik.

-  Pszichológusként sokat tudok a farajzról és annak szimbolikus jelentéséről, de soha nem gondoltam, hogy az üzleti életben is szerepe lehet. Miről szól a Tree vision?

Erről nem tudok sajnos röviden mesélni, inkább segítségül hívok egy kis videot (itt érhető el) , ami a Coachok Szakmai Szövetsége által rendezett Corporate Konferencián készült pár hónapja. Ebből megérthető valamennyire a módszer lényege. Dr Tábor István kollégámmal dolgoztuk ki és abból indultunk ki, hogy mi nagyon vizuálisak vagyunk (különösképpen ő, aki 8 éve elvesztette a látását, viszont ettől olyan kifinomult ’rálátása’, ha úgy tetszik, 3. szeme van, ami miatt mégis érvényes ránk ez a jelző). Tudom, hogy a fa rajzot a pszichológusok önismereti témában alkalmazzák, mi azért választottuk, mert általában azt mindenki szeret és tud rajzolni és rengeteg perspektíva van benne, nagyon szimbólikus tud lenni. De nem ragaszkodunk hozzá, sok egyéb dolgot is lehet rajzolni, illetve azt is mondom, hogy nem muszáj rajzolni annak, aki nem szeretne. A lényeg, hogy előbb megmozgassuk a jobb agyféltekénket és utána göngyölítsük fel, mi mögött mi lehet, mit hogyan tudunk elképzelni. Nagyon hatékony, komplex módszer, a minap mondta valaki, hogy egy ilyen Tree Vision-ös ránézés minden cégre ráférne, mindenki kapna belőle meglepő eredményeket.

-  Te is egy sikeres vállalkozást vezetsz. Hogy nézett ki a Te fád  10 éve és hogyan néz ki ma?

Az én vállalkozásom nagyon régen  (1993-ban…) alakult, és úgymond technikai szükségletek indokolták akkor. Magam sem gondoltam, hogy ilyen hosszú életű lesz és ennyi minden történik majd benne, vele. Ráadásul később a férjem is becsatlakozott, így most két vezérága van, a tanácsadós-szervezetfejlesztéses-coachingos és a mérnöki-ingatlanos terület. Időnként felmerül, hogy egyszerűbb lenne két külön ’fával’ vinni mindezt, de az annyi bonyodalommal és adminisztrációval járna, hogy még nem volt hozzá indíttatásunk, hogy ezt meglépjük. Egyelőre jól elvan a két vezérágas fa, nő is mindkét irányba a lombozat szépen, egészségesen (organikusan) és időről időre jó termést hoz (persze vannak fagyos, száraz évek is…). Ha el kell képzelnem, akkor egy nagy cseresznyefának képzelem, ami egy nagy kert közepén áll, már több generációt etetett, tavaszonként csodaszép, az egész utca népe legeli a termését, nyáron hűsölni lehet a lombja alatt, télen pedig teleaggatom madáretetőkkel.

- A tapasztalataid szerint van kapcsolat az üzleti siker és a magánéleti boldogság között?

Keresem a megfelelő választ: abszolút, teljes mértékben, hogyne stb. De látok én is sikeres üzletembereket, cégtulajdonosokat, akiknek romokban áll a családi életük. Azt tudom erre mondani, hogy ideig-óráig el tud így működni a dolog, de hosszú távon kell valami egyensúly. Nem véletlen, hogy a menedzserek között mennyi pszichoszomatikus betegség van, mennyien válnak el, élik meg a kiégés, a stresszbetegségek változatos formáit és mennyien mennek el túl hamar. De ez egy olyan téma, amit szintén nem lehet röviden elintézni. De jó téma!! Jó ’coachingos’ téma!!

- Tudom, hogy a nagy szerelmed Mád, ami egy csodálatos hely, de nem csak pihenni jársz oda! Mesélnél a mádi programokról, amelyeket munkatársaiddal szerveztek?

Mád kicsit messze van, de épp ez a jó is benne. A Zemplén déli lábánál, Tokaj-Hegyalján fekszik. Maga a község is, de a környezete különösképpen olyan szép, amitől mindenki megilletődik, aki először látja. Aztán vissza akar menni rögtön. Még az első gyerekemmel voltam itthon gyesen, amikor kitaláltam, csináljunk Mádon egy vendégházat, merthogy akkor még nem volt ott semmi hasonló. Ez olyan nagy sikernek örvendett, hogy utána egyre szaporodtak, ma már nem is tudom, biztos van 20-30, de panzió, szálloda, sőt, butik hotel is nyílt a közelmúltban (a vendégházat már régen nem csináljuk, mert azt ilyen messziről nagyon nehéz volt). Szerintem nem sok település van az országban, aki hasonló sztorit tudna felmutatni, mint Mád: a történelmi háttér, a szőlőművelés és a borkereskedelem évszázados tradíciói, a szocialista ipar nyomai és maradványai (sikeres is van!), a csodás pincészetek (a kézműves picitől a legnagyobb francia, angol befektetőkig), az egyszerűbb és csúcsborok,  a furmint és a hárslevelű, a turisztikai, gasztronómiai fejlesztések (legmagasabb igényeket kielégítve), az építészeti különlegességek, a kulturális rendezvények stb.

Szóval, ha én ide viszek bárkit, baráttól a cégtulajdonosig, fiatal anyukától a nyugdíjas nagymamákig (jóga- és élménytáborok), az mindig élmény nekem is, illetve mindig azt mondják, nagyon át tudom adni, hitelesen tudom közvetíteni a hely szellemét. Persze előtte egyeztetett formában kialakítjuk a programot, mennyire legyen élményszerű és mennyire melós (csoportmunka, team-coaching, vezetőfejlesztés, TreeVision stb.) és valahogy azt látom, a környezet mindig hozzátesz egy jókora élményt, inspirációt, beleéget dolgokat az emberekbe. Persze ezt nem mindig egyedül csinálom, Góth Erzsébet pszichológus kolléganőm, barátnőm, illetve István is hadra foghatóak, szívesen jönnek Mádra, illetve van körülöttem egy olyan szakértői gárda a Szövetségből, akikkel tudunk kooperálni nagyobb munkák esetén.

- Végül egy személyes kérdés: ki ad tanácsot, ki segít a coachnak, ha szüksége van rá?

Legfőbb hátterem a családom és a nagy baráti köröm, illetve ha fáradt és túlhajtott vagyok, akkor a természet. Kimegyek a kutyával (és esetleg a családtagjaimmal) egy nagy körre az erdőbe, járok egy nagyot, vagy nyáron felülök a bicajra, tekerek egyet és utána sokkal jobb. Régebbi ügyfeleknek is szoktam javasolni, menjünk sétálni egy nagyot és beszéljük meg úgy az aktuális dolgokat. Sőt, a férjemmel kifejezetten ez a módszerünk, megyünk-megyünk és közben megbeszéljük. De ezt már az ókori görögök is tudták.

Épp most indul a Szakmai Szövetségben is szupervízió szervezett formában, aminek nagyon örülök, mert az komoly segítség lesz, biztos vagyok benne.

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Szólj hozzá

karrier kreativpszicho