2016. ápr 02.

Mi tart vissza? A változás gumikötél-modellje

írta: ur.anita
Mi tart vissza? A változás gumikötél-modellje

wood-691629_1280.jpg

Amikor változás és az ahhoz kapcsolódó választás előtt állunk, gyakran magunk sem tudjuk, hogy miért, de valami visszahúz minket. Egy láthatatlan erő, ami nem enged tovább és akár többször egymás után is visszaránt a megszokás útjára. Egy képszerű modell, a gumikötél-modell segítségével most jobban megértheted a belső működésmódodat egy döntéshelyzet kapcsán!

Mi is az a gumikötél-modell?

Képzeld el, hogy egy gumikötelet fogva középen állsz, a gumikötél mindkét irányba rugalmasan tud elmozdulni és ezzel téged is elmozdít előre vagy éppen hátrafelé. A visszarántó erő jelképezi a megszokottat, a járt utat, azt az élethelyzetet, amiben eddig voltál, de éppen arra készülsz, hogy ezen változtass. Az előrehúzó erő az új hívását, pozitív vonzását, izgalommal teli kihívását mutatja.

Egy döntéshelyzet kapcsán előfordul, hogy olykor napokig, hetekig vagy akár évekig érezzük a gumikötél ide-oda rántását magunkon, de a visszarántó erő mindig erősebbnek bizonyul, mint az előrehúzó. Tudjuk, hogy jó lenne, szükségszerű vagy okosabb megoldás lenne a változtatás valamin, de mégse sikerül meglépnünk. Aztán szerencsés esetben egyszer csak valamiért sikerül, és az előrehúzó erők olyan mértékben belerántanak a változásba, ahonnan már nincs visszaút, megtetted, kimondtad, megcsináltad: elköltöztél, munkát váltottál, szakítottál, leszoktál valami rosszról, rászoktál valami jóra...

woman-865021_1280.jpg

Neked is van ilyen "ügyed", amit halogatsz, amiben toporogsz, amin régóta változtatnál, mert végiggondoltad és elképzelted, hogy az mennyivel jobb lenne - de aztán mégsem tetted meg? Ha igen, akkor érdemes a gumikötél közepére képzelned magad és elképzelni csukott szemmel, hogy most éppen merre húz jobban a kötél.

Inkább visszatart még valami vagy inkább közelebb vagy az újhoz? És részleteiben is végiggondolni: konkrétan mi tart még vissza (érzések, szokások, emlékek, emberek, bizonyos körülmények) és mi az, ami már ránt előre, mi a vonzó, lelkesítő abban az újban.

A puszta érvek és tények felsorakoztatásánál ez a modell annyiban mindenképpen többet ad jelenlegi helyzetünk és motivációink vagy elakadásaink megértéséhez, hogy képszerűségével segít feltárni a pontos helyzetünket.

A továbblépés pedig?

A pillanatnyi helyzet elfogadása után (vagyis: megengedem magamnak, hogy ezt érezzem, amit most érzek; most itt tartok, nem ostorozom magam, hogy még mindig nem sikerült), a húzóerők erősítésén, tudatos közelebb hozásán lehet dolgozni. Például azzal, hogy teszek egy kicsi, de konkrét lépést az új, ismeretlen, vágyott új felé. Érdemes listát írni azokról az icipici dolgokról, amelyekre most képesnek érezzük magunkat, hogy megtegyük és közelebb vihetnek a döntés meghozatalához, a változás meglépéséhez. És persze el kell kezdeni megtenni ezeket a konkrét lépéseket... Ez a legtöbb, amit tehetsz magadért!

Ur Anita, coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod, a coachingról itt találhatsz további információkat.

A Lelkizóna írásait kövesd a facebookon, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről!

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés