2016. ápr 17.

Ha stresszes vagy, alkoss!

írta: M. Révész Zsuzsa
Ha stresszes vagy, alkoss!

Ebben az írásban olyan könnyen kivitelezhető alkotótechnikákról lesz szó, amelyek amellett, hogy a feszültséget csökkentik, szórakoztatóak is. S nem utolsó sorban alkotás közben kifejezésre juthatnak az érzéseink, tisztázódhatnak a gondolataink.

m13.jpg

"Elrontották a kedvemet" (V. L. 14 éves lány vízfestménye)

  1. Fesd le az érzéseidet!

Minden különösebb gondolkodás nélkül próbálj színekkel és formákkal visszaadni egy érzést, akár egy éppen most aktuálisat, akár egy korábbi, gyakran visszatérő érzelmi állapotot. Engedd a kezednek, hogy szabadon mozogjon, ne kontrolláld az alkotás folyamatát.

Tipp1.: Bármilyen festéket és papírt (felületet) használhatsz, de próbáld ki egyszer vízfestékkel akvarell-papíron! Érdekes élmény lesz, mert a mű a készítés után is tovább formálódik, attól függően, hogy mennyi vizet használtál.

Tipp2.: Ha egy adott helyzettel kapcsolatos érzéseidet rendszeresen lefested, akkor láthatod, hogy az idő múlásával hogyan alakulnak, változnak az érzéseid. Élménynapló – szavak nélkül

2. Készíts kollázst régi újságokból, színes papírokból!

Választhatsz konkrét tematikát is, pl. „öröm”, „vágyaim”, „dolgok, amik elszomorítanak”, stb. vagy egyszerűen olyan képeket raksz egymás mellé tetszés szerinti szerkesztésben, amiknek a témája valamiért megfogott.
m11krisfontescom.jpg

m11.jpg

Egy nehéz nap éjszakája (felnőtt nő kollázsa)

 

Tipp1: A közös kollázskészítés jó lehetőséget ad  - akár egy esős hétvégi délutánon - a családtagok számára, hogy beszélgessenek arról, kit mi érdekel, mit tervez, mire vágyik.

Tipp2.: Akár képeslapot vagy ajándékkísérőt is gyárthatunk ilyen módon. Nagyon speciális, személyre szóló ajándék lehet bármely barátnak, családtagnak.

3. Készíts Zentagle-firkát!

A zentagle egy összetett szó a zen (a buddhiznmus egyik irányzata) és a tangle (kuszaság, összevisszaság) szavakból született. Ceruzával, vagy tollal készül, egy tetszőlegesen húzott firkavonalból kiindulva, azt bővítve, árnyékolva alakul ki az összetett, sok esetben nagyon esztétikus mű. A lényeg azonban maga az alkotás folyamata, mely egyfajta meditatív állapotba képes eljuttatni a rajzolót, ezáltal csillapítva a stressz, létrehozva az elme nyugalmát. Biztosan mindenki megfigyelte már, hogy ha munka vagy tanulás közben feszült, esetleg unatkozik, mert szíve szerint más csinálna, automatikusan elkezd firkálni. Ezt a spontán feszültségoldást fejleszti tovább a zentangle technika.

m360d95c86f04964aef37038a6e7d1adf6.jpg

23 éves lány zentangle firkája

az_alltok_valtozasai_1600x1200.jpg

44 éves nő alkotása

Tipp1: Ma nagy divatjukat élik a felnőtt-kifestőkönyvek. A képek aprólékos kiszínezgetése hasonló hatású, mint a zentagle technika.

Tipp2.: Rajzolj filccel lapos kavicsra! Helyes, vicces dekoráció, papírnehezék, apró ajándék készíthető így.

m16163d110814755212ad430c2768815dc.jpg

4. Alkoss költeményt kivágott szavakból!

Minden háztartásban van kidobandó újság. Vágj ki jónéhány szót a cikkekből és rakosdgasd össze őket kedved szerint. Meglátod, nagyon vicces lesz és még a hangulatodat is tükrözni fogja az elkészült költemény!
m012736687_1050512378304557_400942521_o.jpg

Tipp1: Bonyolíthatod a játékot, ha szótagokkal dolgozol vagy épp ellenkezőleg, szóösszetételeket vágsz ki.

Tipp2: Használt könyv- vagy újságoldalakon satírozva csak azokat a szavakat tartjuk meg, amelyeket valamiért fontosnak érzünk. Végül kialakul egy „vers”, ami szoros kapcsolatban áll önmagunkkal, a saját történetünkkel.

Mi is kipróbáltuk:mt12746293_1053962381292890_1807526272_n.jpg

A kis „versike”, ami sikeredett, valóban arról szól, ami épp a fejemben járt, amikor ezt a cikket írtam (egy kicsit kiegészítettem, hogy érthetőbb legyen):

„Nem mertek élni” – mondta.

Szünet nélkül siránkoztunk,

mert nem sikerült minden

és változtatni nem tudtunk.

Egyszer majd meglátják a pozitívumokat is” - folytatta,

és igaza lett. Azóta élvezzük, hogy létezünk

és biztonságban érezzük magunkat.

5. Készíts emlékdobozt!

Ha valaki, akit szerettél, fontos volt neked és sajnos már nem lehet az életedben, gyűjts néhány apró tárgyat, fotót, rá emlékeztető írást, rajzot, stb. egy dobozba. A készítés közben felszabaduló érzéseidet hangosan is kimondhatod vagy leírhatod, s valahányszor emlékezni szeretnél a szeretett személyre, előveheted, bővítheted a gyűjteményt.

m6morena_s_corner.jpg

(mamiejanes.blogspot.com by Pinterest) 

Tipp1.: Saját életed valamelyik régebbi korszakáról is készíthetsz emlékdobozt (vagy emlékkollázst), ha le szeretnéd zárni. Akár két dobozt is készíthetsz: „amit semmiképpen nem vinnék tovább” és „amit érdemes tovább vinnem ebből a korszakból” címmel.

Tipp2.: Ha valakivel rossz a kapcsolatod, de szeretnéd ha megjavulna, készíts „felejtés-dobozt”! Azokat az emlékeket, szimbólumokat gyűjtsd össze, amelyek az illető pozitív tulajdonságairól szólnak – bármilyen nehéz is ez.

Jó alkotómunkát!

 

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

pszichológus

 

A Lelkizóna írásait kövesse a facebookon, hogy ne maradjon le a legújabb bejegyzésekről!

saját blog: Pszichológus a galériában

A témához kapcsolódó cikkek:

Stresszkezelés és művészet

Fény az alagútban - művészetterápia és önszabályozás

Harctéri traumák kezelése művészetterápiával

Szólj hozzá

alkotás kreativitás stresszkezelés lelekmorzsak