2018. aug 01.

Izzik az ágy!

írta: kreatív pszichológia
Izzik az ágy!

Hogyan aludjunk jól kánikula idején!

person-1281777_1920.jpgItt a nyár és ilyenkor nem ritka, hogy napközben 30 fok fölé melegszik a hőmérséklet, amit sokan nehezen viselnek, de ami mindenkit megterhel, azok a forró éjszakák. Izzik az ágyunk, csatakosan forgolódunk, nem jön álom a szemünkre… Miért lehetetlen pihenni ilyen melegben?

Miért nehéz jól aludni kánikula idején?

Ennek biológiai oka van: az alvás feltétele, hogy a belső maghőmérsékletünk lehűlhessen. Ehhez az ideális szobahőmérséklet 16-19 fok. Nem véletlenül hangsúlyozzuk az alvásterápia során, hogy hűvös hálószobában kell aludni, így a tüdőnk a belélegzett hideg levegővel folyamatosan segítünk szervezetünk hűvösen tartásához.  Sajnos a kánikula alatt éjszaka se süllyed 20 fok alá a hőmérséklet, ezért az alvásnak ez a nagyon fontos külső feltétele nem valósul meg.

Hűtse le magát!

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akiknek klíma berendezésük van a hálószobában,  de mit tegyenek azok, akiknek nincs? Ha már a levegőt nem is tudják hűteni, legalább a testüket hűtsék! Egy vödör víz az ágy mellett 2 törülközővel jó szolgálatot tehet: míg az egyik ázik, a másikkal a mellkasunkat borogatjuk. Akár nedves lepedővel is betakarózhatunk. Ne féljünk, rekkenő hőségben egészséges ember ettől biztosan nem fázhat meg! Természetesen a lefekvés előtti hűvös fürdő vagy zuhany szintén nagyon fontos.

Meg szokták kérdezni tőlem, hogy vajon egészséges-e a klíma a hálószobában? Igen, a helyesen alkalmazott klíma berendezésnek nagyon fontos egészségvédő szerepe van a kánikula idején. A kellemesen hűvös szobában könnyű álomba merülni. Azt szoktam javasolni, hogy már délután kezdjék meg a hálószoba hűtését, hogy a falak is lehűlhessenek, mire aludni megyünk és éjszakára okosabb kikapcsolni a klímát, mert a klíma miatti hideg légáramlatok sokaknál felsőlégúti megbetegedést okoznak.

Ha a klíma nem megoldható, egy ventilátor is hasznos tud lenni, de – főleg gyerekszobában – nagyon vigyázzunk arra, nehogy balesetet okozhasson!

Az átforrósodott falak miatt a lakások éjszakára sem hűlnek le, pedig kint már akár elviselhető lenne a hőmérséklet. Sokan – akik tehetik - ilyenkor inkább kint alszanak a szabad ég alatt, teraszon vagy kertben, szúnyogriasztóval felszerelkezve. Jó ötlet!

Idős vagy beteg emberek esetében – akiket a forró éjszakák a leginkább megviselnek - különösen fontos a pihentető alvásról gondoskodni, hisz a jó alvás az egyik legfontosabb  tényezője az életminőségnek. Nekik a kezüket és lábukat csavarjuk vizes ruhába, a homlokukra is tegyünk vizes zsebkendőt, ugyanúgy mintha lázasak lennének.  Mindegy, hogy mitől vagyunk kimelegedve: attól, hogy lázasak vagyunk, vagy attól, hogy kint hőség van, a lényeg, hogy hűteni kell a testünket! 

Mit (t)egyek, hogy jól aludjak?

Ne feledkezzünk meg a forró nyári napokon az izzadás révén vesztett folyadék pótlásáról sem! Sokat kell inni, és elsősorban tiszta vizet, mert sok kedvelt italunknak pl. tea, cola, kávé stb., erős vízhajtó hatása van, ami ilyenkor a legkevésbé sem hasznos. Ugyancsak rossz választás a cukros, vagy édesítőszeres üdítő, amiktől még inkább kókadtak leszünk. Este viszont csökkentsük már a folyadékbevitelt, mert könnyen felébredhetünk miatta éjszaka és nem biztos, hogy könnyű lesz visszaaludni.

Nem győzőm hangsúlyozni, hogy az alvás és az emésztés egymásnak ellentmondó életfolyamatok: tele gyomorral nem lehet jól aludni. Korán vacsorázzunk, keveset és lehetőleg salátát, halat, húst, sajtot, tojást!

Július van – eddig kellemesen teltek a nyári éjszakák. De augusztus 20-ig még jöhetnek forró napok. Ha tudjuk, hogyan védekezzünk a meleg ellen – és Önök már tudják – sokat tehetnek azért, hogy jól aludjanak és kipihenten ébredjenek a kánikula idején is.

dr. Hermánné Fogarassy Éva, alvásterapeuta 

Tudjon meg többet az alvásterápiáról az Alvásterápia Facebook oldalon!

Szólj hozzá

szex alvás életmód alvásterápia