2016. aug 30.

Így segíts a gyerekednek visszarázódni a vakáció után

írta: Czecz Fruzsina
Így segíts a gyerekednek visszarázódni a vakáció után

Vége a nyárnak, nyílnak az óvodák, iskolák kapui... A nyárral együtt pedig vége a szabadabb életformának is. Szeptembertől jobban be kell osztani az időnket, pontosan kell érkezni, tartani kell a határidőket. A hosszú vakáció után nem könnyű visszazökkenni a szigorúbb hétköznapokba, ez leginkább az alvási szokások változására igaz. Az a fránya ébresztőóra nem adja fel, és egyfolytában figyelmeztet: "Itt van az ősz, itt van újra."

Dr. Hermánné Fogarassy Éva, tanácsadó szakpszichológus és alvásterapeuta tanácsait betartva megkönnyítheted a család dolgát. 

back_to_school.jpg

- Hogyan segíthetjük a gyerekeket, hogy alvásban is visszaszokjanak az óvodás, iskolás üzemmódra? 


A nappalt és az éjszakát az alkonyat köti össze - ez az a napszak, ami ráhangol minket az éjszakai működésre, tehát az alvásra. Az alkonyat - lefekvés előtti másfél óra - ingerszegény környezetet jelent: csend, nyugalom, semmi feszültség, számonkérés, és egyre halványabb fényviszonyok. 

Érdemes a fentieknek megfelelő alvási rituálét kialakítani. Kisgyerekeknél ennek az esti mese lenne az utolsó láncszeme. A legjobb és legmeghittebb, ha a szülő fejből mesél, sötétben.
A kamaszok szeretik, ha kevés szabály van, de azok egyértelműek. Velük meg lehet beszélni, hánykor van villanyoltás és hány órától nincs se tévé, se "okoscucc". Olvasni szerető kamaszoknál ez könnyebben megy. Aki nem szeret olvasni, annak esetleg elkezdheti a szülő felolvasni valamelyik kötelezőt, vagy a szülő számára kedves irodalmi csemegét. Akinél semmi nem jön be, annak javaslom James Herriot állatorvosi novelláit.

Negatív megerősítést fölösleges alkalmazni, nem működik! A legtöbb gyereknek a szülővel töltött meghitt együttlét önmagában jutalom. 

- Életkoronként mennyi az ideális alvásideje a gyerekeknek? Mit érdemes legalább megcélozni, ha nem is sikerül mindig betartani? 

- Ovisoknak 11, alsó tagozatosoknak 10, felső tagozatban és középiskolában 9 óra az átlagosan szükséges idő. 

- Hogyan kerülhető el a "Menj aludni!" "Nem megyek, nem vagyok álmos!" című örök beszélgetés szülő és gyerek között? Elkerülhető egyáltalán? 

- A fáradt gyerekeket könnyebb este ágyba delegálni. A fáradtság szerves összetevője a fizikai fáradtság: egészséges gyereknek szerintem sportolnia kell. Minden napra szükség van legalább 1 óra intenzív testmozgásra, olyanra, amiben a gyerek örömét leli! 
 
Egyébként alkalmankénti alvászavar mindenkivel előfordulhat. Amerikában teljesen bevált módszer erre a melatonin használata gyerekeknél is. Semmi mellékhatása nincs, hozzászokást sem okoz. Véleményem szerint is jobb megoldás, mint hogy kialakuljon az alvásszorongás. Természetesen ha rendszeressé válik a probléma, az már valami más gond egyik tünete, és pszichológustól érdemes segítséget kérni. 

- Ha már sikerült az a bizonyos "ágyba delegálás", milyen az ideális szoba, ahol igazán jól lehet aludni? 

- Sötét - ez nagyon fontos, csendes és hűvös. Ez 16-19 fokot jelent, és ha az időjárás engedi, legyen nyitva az ablak. 

- Milyen szokásokat (nem) javasolsz esténként? Mik azok, amik segítik, illetve hátráltatják a pihentető alvást? 

- A tévé és számítógép használatát lefekvés előtt másfél órával már nem javaslom, ezek mind ébresztő hatású fényforrások. Szó volt már a sport szükségességéről, de fontos, hogy ne az esti pihenés előtt mozogjon sokat a gyerek, mert az megnehezíti az elalvást. 
Ha időt szentelünk arra, hogy kialakítsuk a nyugodt alvási rituálét a gyerekeink számára, és konzekvensen ragaszkodunk ehhez - előrelátóan és nem veszekedve - akkor ritkán van gond a gyerekek alvásával.

Kivéve a szorongó gyerekeket. Őket nagyon nehéz elaltatni. A szorongás legfőbb okai a családi válsághelyzetek és a teljesítménykényszer. Próbáljuk megkímélni ettől gyermekeinket! Az iskolai elvárások sokszor irreális nyomást gyakorolnak a gyerekekre. Szerintem sokkal jobb egy közepes tanuló, de boldog gyerek, mint egy kitűnő tanuló, de szorongó. Tudjuk, hogy a pszichológiai felmérések semmi kedvező összefüggést nem találtak az iskolai teljesítmény és a boldogság között...

Szép és nyugalmas tanévkezdést mindenkinek! 

Ha érdekelnek a gyereknevelésről szóló cikkek, kattints sűrűn a gyerekkelvagyok.net-re és facebook oldalunkra
Szólj hozzá

alvás vakáció gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok