2016. okt 25.

5 könyv, ami segíti a gyerekeket a gyászban

írta: Czecz Fruzsina
5 könyv, ami segíti a gyerekeket a gyászban

Az elmúlás, a halál nehéz téma... A gyerekeknek sok kérdésük van, a felnőttek viszont óvatoskodva válaszolnak. Íme 5 könyv, ami megkönnyíti a családi beszélgetéseket, és közelebb hozza ezt a misztikus, kicsit ijesztő területet.

Singer Magdolna: Boldogan éltek, míg meg nem haltak... és azután?

singer.jpgBoldogan éltek, míg meg nem haltak: így végződik a mese. És azután? Amikor a kisgyerek a halál szót hallja, vajon belegondol-e, mit is jelent valójában? Ha megkérdezi a szüleitől, vajon kap-e rá megnyugtató választ? Ez a kötet megmutatja, hogy lehet és kell is beszélni a halálról, a szomorúságról, a dühről, a bűntudatról és mindenféle érzelemről, amely a gyász gyakori kísérője. A szülőknek fogódzót nyújt, hogyan állhatnak gyászoló gyermekük mellé, foglalkoztató feladataival pedig segíti a gyerekek gyászfeldolgozását, és hogy eljussanak ahhoz a felismeréshez, hogy a halál az élet velejárója. Nem titkolni és szégyellni való dolog. A kötetnek minden család könyvespolcán ott a helye, hiszen lehetőséget teremt az elveszett hozzátartozó hiányának feldolgozására, a közös beszélgetésekre. 7-11 éves korosztálynak ajánlott. 

Agócs Írisz - Innes Shona: Az élet olyan, mint a szél

agocs.jpgAz élet olyan, mint a szél.
A szél sem látszik szabad szemmel,
ha ott van, mégis tudja az ember.
Hova megy a szél, mikor nem látjuk,
hogy mozog, zizeg tőle minden?
Olyankor máshová megy innen.

Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldásuk már nem olyan egyszerű. Innes Shona, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. A Könyv-TÁRS sorozatban közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. Agócs Írisz képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak, Varró Dániel verselése pedig mesterien könnyed és humoros.

Polcz Alaine: Élet és halál titkai

polcz.jpgFelnőtteknek szóló halállal kapcsolatos könyv már van bőven Magyarországon, gyermekeknek szóló irodalom viszont kevés. Ezt a hiányt igyekszik pótolni ezzel a két könyvecskével Polcz Alaine, a tanatológia hazai úttörője és a Magyar Hospice Mozgalom megalapítója. 
Az egyik kötet 5-6 éveseknek szól, amikor még fel kell olvasni nekik a könyvet, a másik pedig a nagyobb gyerekeknek, akik már maguk is tudják böngészni a szöveget, képeket.
Kérdezni fognak, és nekünk válaszolni kell. Mit mondjunk, ha a gyermekek a halálról kérdeznek? Néha egészen furcsának tűnő dolgokat, mint például a hároméves Réka a temetőben, virágöntözés közben: "A nagymamát ki lőtte le?" A kislány kérdése érthető, hiszen korunk gyermekei naponta találkoznak az agresszióval; egész életüket átszövik a média halálról szóló napi híradásai: "lelőtték, megölték, felrobbantották." Vonatok ütköznek, repülőgépek zuhannak, a háborúkat úgy követjük a híradókban, mint a folytatásos filmeket. 

Polcz Alaine természetes, egyszerű módon ad válaszokat a gyermekekben felmerülő kérdésekre. de segítséget nyújt a tanácstalan szülőknek is. A kitűnő pszichológus úgy mesél élet és halál titkairól, hogy a halált is az élet természetes részeként szemlélhetjük. Olyan gyerekkönyvek ezek, amelyek idejekorán segítenek eligazodni, tájékozódni, nyugalmat és távlatot keresni-találni az életben. Mindegyik könyvben levélmelléklet található, amiben a kisgyerek környezetében élő felnőttekhez szól a szerző.

Florence Jenner-Metz: Neked írok, Apu! 

neked_irok.jpg"Kedves Apu! Margó vagyok, a te kis angyalod. Kedvem támadt írni neked, úgyhogy ma délelőtt, a reggeli után odaültem a kék íróasztalomhoz, elővettem a szép levélpapíromat, a mikiegeres tollamat, amit Aliz nagynénimtől kaptam a szülinapomra, meg itatóst is, hogy ne csináljak pacákat, és büszke lehess rám. Sose írtam még így levelet. Kérlek, ne nevess ki nagyon, amikor olvasod!"
Így kezdődik Margó első levele édesapjához, aki sajnos már nem lehetett jelen azon a vakáción, amelyet Margó anyukájával és a nagyszüleivel töltött a tengerparton. Az első levelet sok másik is követi, Margó minden eseményről beszámol apának. Kis semmiségektől (mint például a szandálvásárlás, vagy fagyizás) egészen komoly dolgokig (mint a barátság értéke, vagy egy barátja szüleinek válása)...
A könyvben a gyermek és a felnőtt gyász is megjelenik, végigkövethetjük, ahogyan anya és lánya segítik, támogatják egymást. A "Neked írok apu!" 2010-ben IBBY-díjat kapott. A fordítás Tóth Krisztina munkája, a gyönyörű, finom színekből álló illusztrációk pedig Stéphane-Yves-Barroux-t dicsérik. 

Szepes Mária: Harkály anyó

pottyos_panni.jpgAz eredetileg 1983-ban megjelent írás sosem veszít fontosságából és bájából.
A kötet a Pöttyös Panni sorozat utolsó darabja. Panni az élet kérlelhetetlen törvényével, az elmúlással találkozik. Kíváncsian figyeli a lakótelepi házak tetején kopácsoló harkályt, aki olyan erősen veri csőrével a tévéantennákat, hogy valósággal zeng belé a környék. Egy nap azonban a kedves Harkály anyó eltűnik... A csend, amit maga után hagy, szomorúsággal tölti el Panni szívét. Vajon egyszer majd ugyanígy emlékké válik az óvoda, a szüret és Ila néni is?
A megrendítő élményt csak az enyhíti, hogy az elhullott madár helyén hamarosan új harkály kopogtat. Győz tehát az élet folytonossága! 
Szepes Mária finom, bensőséges ábrázolással tárja elénk, ahogy a kislány a körülötte lévők segítségével ismét visszanyeri jókedvét. A könyv hangja a téma ellenére sem szomorú. Az óvodai élet vidám, kedves mozzanatairól és a gyerek-felnőtt viszony sokféle árnyalatáról is olvashatunk. A szép és ötletgazdag rajzok F. Győrffy Anna munkái. 


Összeállította: Czecz Fruzsina, pszichológus

Ha még szívesen olvasnál gyerekekről, nevelésről, szülőségről, kattints a gyerekkelvagyok.net-re, és facebook oldalunkra

Szólj hozzá

mese halál gyász gyermek elmúlás