2016. nov 13.

Az első 10 perc számít!

írta: M. Révész Zsuzsa
Az első 10 perc számít!

blank-792125_1920.jpg

Nem mindegy, hogy mivel töltöd a munkanapod első tíz percét. Ugyanis ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy aznap eredményes leszel-e vagy sem.

Legtöbbünk azzal indít, hogy bekapcsolja a számítógépet, megnézi az e-mailjeit, vagy az okos telefonon kapott üzenetekre válaszol. Ezzel az a baj, hogy rögtön reaktív üzemmódba állít, azaz figyelmed fókuszába mások dolgai kerülnek, nem pedig a saját tennivalóid. Sokkal célravezetőbb a napot egy rövid tervezési szakasszal indítani!

Nézzük pontokba szedve, hogyan történik ez:

  1. Ülj az asztalodhoz, de mielőtt a computer bekapcsoló gombjára nyomnál, tedd fel magadnak ezt a kérdést:

„Ha véget ér ez a nap, mitől érezném magam elégedettnek? Mit szeretnék ma elérni?”

Ennek a kérdésnek a segítségével rájöhetsz arra, mi igazán fontos és mi az, amit bár sürgetőnek érzel, várhat még.

 

  1. Úgy készíts listát a tennivalókról, hogy azokat részfeladatokra bontod. Hasznos, ha minden részhez kapcsolsz egy cselekvést.

Például nem egyszerűen „prezentáció készítés”, hanem „adatok gyűjtése”, „képek szelektálása”, „diák összeállítása”, stb.

A kutatások szerint ugyanis minél specifikusabb a célkitűzés, annál valószínűbb a siker.

A részletekre bontás azért is jó, mert így figyelmünk egyszerre csak egyetlen tennivalóra irányul, ahelyett, hogy a teljes, komplex folyamatra kellene koncentrálnunk. Ezzel nemcsak időt takarítunk meg, de a megfelelő haladási rend olyan, mint a kikövezett út.

 

  1. Állítsd prioritási sorrendbe a tennivalókat aszerint, hogy melyik igényli a legnagyobb mentális befektetést. A nagy energiát, kihívást igénylő feladatokat tedd a munkanap elejére, mivel az idő múltával az akaraterő, figyelmi kapacitás lankadni fog. (Legjobb teljesítményre délelőtt vagyunk képesek, illetve az ebéd utáni periódusban 3 óra körül van még egy teljesítmény-csúcs.)

 

Ez az egész tervezési folyamat nem igényel többet 10 percnél, viszont remek „kottát”jelent a munkanap egészére nézve. Nem is beszélve arról az elégedettségről, amikor úgy tudjuk letenni a tollat, hogy „mára megtettem minden tőlem telhetőt”.

Ne gondold, hogy ez csak a szellemi munkát végzőkre igaz. Egy híres séf nyilatkozta, hogy minden jól sikerült főzésnek a pontos tervezés az alapja. Ezt a gasztronómiában „Mise-en-place”-nek, vagy „Meez”-nek  nevezik, azaz „Beállítás” - olyasmit jelent, hogy minden a helyén. Ez a hozzáállás valójában egy tudatállapot, tudatos jelenlétnek hívjuk, de ma már egyre többen ismerik Mindfulness néven is.

S ez nem korlátozódik a „hivatalos” munkára, akár a hétköznapok – például a házimunka – részévé is válhat. Nemrégiben megjelent erről egy remek könyv is, Basa Ágnes és Dobos Andrea Beáta szerzőpáros írása Buddha a porszívóban címmel. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne másképp tevékenykedni, mint eddig, több örömöt, s nem utolsó sorban nagyobb hatékonyságot tapasztalni az otthoni teendők elvégzése során.

buddha_a_porszivoban.jpg

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

pszichológus

 

A Lelkizóna írásait kövesse a facebookon, hogy ne maradjon le a legújabb bejegyzésekről!

saját blog: Pszichológus a galériában

 

 

 

Szólj hozzá

munka figyelem energia tervezés házimunka vitalitás eredményesség mindfulness énerő lelekmorzsak