2017. feb 11.

Úgy szeretnék már valami mást!

írta: ur.anita
Úgy szeretnék már valami mást!

woman-792818_640.jpg

Valami jobb munkát. Valami szebb lakást. Valami extra nyaralást. Valami csoda folytán sokkal több időt magamra. Valami egyéni stílust. Valami saját projektet, ami igazán rólam szól. Valami önazonosabb működésmódot. Mi az a valami egyáltalán? Fogalmad sincs? Négy egyszerű támogató kérdés az önelemzéshez és a válasz megtalálásához.

Időről időre arra biztatlak titeket, hogy tegyetek fel kérdéseket magatoknak és őszintén válaszoljátok meg. Mert ha szánsz rá egy kis időt és fókuszálsz egy kérdésre, számba veszed a lehetőségeket és közben figyelsz magadra, a saját érdekedre + a saját valódi vágyaidra, akkor lehet, hogy megszületik egy olyan válasz, ami motorja lesz egy döntésnek, egy cselekvésnek, egy változásnak.

Egyedül leülni és kérdésekre válaszolni magunkban nem mindig könnyű: van, akinek segít, ha leírja a válaszokat, de még jobb, ha valakinek ki is mondhatod, valakivel meg is beszélheted a válaszaidat! A pároddal vagy a barátnőddel a szokásos csevegős beszélgetés megújítása lehet egy-egy ilyen "fejlesztő beszélgetés". A lényeg, hogy a hallgató fél valóban elsősorban hallgató legyen, ne vágjon a szavadba és ne akarja helyetted kimondani a válaszokat. Hagyja, hogy te mondd ki a saját válaszaidat, és ne minősítse azokat. Aztán szerepcserével is el lehet játszani ugyanezt: rengeteg új dolgot tudhatunk meg így a másikról, némi tudatosságot ugyan igényel, de egyfajta társasjátéknak is fel lehet fogni ezt a játékot...

c0ffbcea6620820b50881131cb636bca.jpg

De mi az a más, ami jó lenne neked? Van amikor felkiáltójelként villog bennünk egy megoldás, biztosan tudjuk mit szeretnénk és mit kell azért tennünk, hogy megkapjuk. Ez sima ügy. De életünk során többször lehetünk olyan helyzetben, hogy fogalmunk sincs, mit szeretnénk pontosan. De mindenesetre valami mást, mint ami most van. Történjen meg magától, alakuljon ki csak úgy, ébredjek arra, hogy más lett az életem.

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor tudjuk, hogy ez nem így megy. Nekünk kell tennünk a változásért, és igen, legtöbbször igenis vannak valós lehetőségeink és tehetünk érte konkrét lépéseket. Az egész ott kezdődik, hogy megfogalmazzuk, mi is az a valami, vagy legalábbis közelítünk hozzá. Minden lépés fontos, minden megfogalmazott vágy közelebb vihet ahhoz, hogy célkitűzés és megvalósítás legyen belőle. Ehhez nyújtok 4 támogató kérdést.

Mi az, ami jót tesz nekem?

Mi az, ami árt nekem?

Mit szeretnék igazán?

Milyennek szeretném látni magam 10 év múlva?

 

Az utolsó kérdés különösen fontos. Ehhez nyugalom kell, esetleg csukott szem és kellemes zene. A válaszaidat írd le, ha szeretnéd, még a jelentéktelen apróságokat is, amik közben eszedbe jutnak. Közelebb jutottál a saját válaszodhoz, hogy mi is az a más, ami jó lenne? Ha még nem, hagyj időt az érlelődésre, időnként vedd elő újra a kérdéseket és a válaszaidat, alakítgasd a saját pillanatnyi állapotod szerint. Hátrafelé biztos nem vezet ez a belső munka, csak előre! :-)

Ur Anita, coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod. Ha szeretnél még több Lelkizóna-cikket olvasni a pozitív pszichológia témakörében szubjektíven - mindennap más szerző tollából, akkor csatlakozz a facebookon!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés