2017. már 23.

Home office pro és kontra – így lehetsz hatékony

írta: SzabóElvira
Home office pro és kontra – így lehetsz hatékony

Habár egyre elterjedtebb a home office, a hazai KKV szektorban a munkáltatók negyede továbbra sem támogatja az otthoni munkavégzést – derül ki az Epson Magyarország friss felméréséből, amelyet a KKV szektor 2400 irodai dolgozójának bevonásával végeztek, akiknek 53%-a dolgozik rendszeresen otthonról. Valóban jobb a home office az irodai környezetnél? Ha igen, vajon miért ódzkodnak tőle a munkáltatók? Hogyan lehetünk benne hatékonyak? Ezeket a kérdéseket járom körül, személyes tapasztalataimra is építve.

desk_notebook_hat.jpeg

Végigtekintve „munkás éveim” eddigi alakulásán egyértelműen látom, hogy sokkal több időt dolgoztam távmunkában és home office-ban, mint irodai környezetben, ami a profilomból is adódik (könyvek szöveggondozása + újságírás). Megszoktam, hogy magam alakítom a munkanapjaimat. Ám azzal is tisztában vagyok, hogy ez nem felel meg mindenki habitusának.

Ezért ódzkodnak a home office-tól

Kezdjük az ellenérvekkel. Vajon miért ódzkodnak a munkáltatók a távmunka bevezetésétől, és mit jelent a távmunka munkavállalói szempontból?

Ami munkáltatói részről kellene: bizalom

Ahelyett, hogy pellengérre állítanám a haza munkáltatókat, hogy bizalmatlanságtól fűtve állnak alkalmazottaik háta mögött, figyelve, hogy azok éppen milyen oldalakon böngésznek a számítógépükön, sajnos el kell ismernem, hogy nem véletlen a bizalom hiánya. Nem egy ismerősömtől hallottam, hogy „heti két nap home office-ban vagyok, akkor ímmel-ámmal nézem az e-mailjeimet, de nagyjából egész nap a saját projektemen matatok”.

Mi tagadás, elkerekedett a szemem… Azt gondolom, nem irreális elvárás munkáltatói részről a munkavállalók felé, hogy vagy vezessenek munkanaplót a home office-ban töltött munkaidőről, vagy egyeztessenek arról, hogy milyen munkát kell prezentálni egy megadott határidőre. Tehát készüljön arról dokumentum (time sheet vagy maga a munka), hogy tényleg a cég szempontjából is hasznos tevékenységgel töltötte a napját a munkavállaló.

boss2.jpeg

(Ha pedig az adott pozíció home office-képes lenne, legalább részben, de a munkáltató mégsem tud érdemi feladatot adni, és lényegében azért kell a munkavállalót az irodában tartani és ellenőrizgetni, hogy „lefoglalják”, akkor talán érdemes elgondolkodni arról, van-e értelme egyáltalán ennek az egésznek, a fizetésnapon túl. Igen, még a munkavállalónak is érdemes elgondolkodnia azon, hogy van-e értelme érdemi munkával nem járó pozícióban vesztegetnie az idejét. Költői kérdés, persze.)

Ami munkavállalói részről nehézség: magány

A home office magányos műfaj. Nincs irodai csacsogás a monitor fölött, nincs folyosói pletyka, kávézgatás a kollégákkal (irodai kávé sincs). Márpedig van, aki éppen ezeket szereti a munkában, nem a feladatok és a kihívások jelentik számára az igazi motiváló erőt, hanem a csapat, a baráttá váló kollégák társasága. Ő ezért szeret dolgozni, és a home office alighanem megölné a munkakedvét. Ugyan a távmunkázó is elmehet co-working irodába, ha nagyon magányosnak érzi magát, és itt tényleg meg lehet ismerni új és érdekes embereket, vagy akár ismerősökkel összefutni (ha régi távmunkázók vagyunk és van törzshelyünk), de a velük való kávézás és beszélgetés ugyebár nem munka, hanem – networkölés.

Tehát home office-ban és távmunkában bírni kell az egyedüllétet, pont.

Ezek miatt jó a home office

Ezzel el is érkeztünk a home office hasznához. Az Epson felmérése szerint az otthonról való munkavégzésnek köszönhetően nő a hatékonyság és a teljesítmény. Naná, nem folyik el az idő kávészünetekre, és a monitor fölötti eszmecsere sem vonja el a figyelmet… Az otthonunk kanapéján minden adott a teljes koncentrációhoz (igen, ez irónia, de még erre visszatérek). Így vagy úgy, a kutatásban megkérdezett munkavállalók úgy érzik, az otthoni munkanapjaikon legjobb a hatékonyságuk és ekkor nyújtják a legjobb teljesítményt.

A felmérésben résztvevők további előnyökről is beszámoltak: jobban tudják menedzselni a munka és a magánélet közti egyensúlyt, illetve bizonyos szempontból tehermentesíti a napi időbeosztásukat az, hogy nem kell 1-2 órát ingázással tölteniük. Vagyis a munkavállalók összességében elégedettebbek, megkockáztatom, hogy jobban szeretik a munkájukat és a céget – ami a jelenlegi, egyre inkább munkaerőhiány felé tartó helyzetben nem utolsó szempont.

equipo-1251179.jpg

Tehát a kutatási eredmények szerint mind a munkaadó, mind a munkavállaló jól jár az otthoni munkavégzéssel. Az irodai energiafelhasználás csökkentésével ráadásul azt a nemes célt is szem előtt tarthatjuk – legyünk munkaadók vagy munkavállalók –, hogy visszafogottabban használjuk fel a környezet erőforrásait.

3 tipp, hogy hatékony legyen a home office

Én magam teljes mértékben a home office-ra, illetve legalább a részleges home office-ra szavazok, és folyamatosan tapasztalom a saját életemben ennek az életformának a fentebb leírt jótéteményeit. Az alábbiakban megosztok 3 alapelvet, ami bevált a saját munkaszervezésemben. Hozzáteszem, mindenkinek a saját receptjét kell megtalálnia, amivel hatékony lehet.

1. A laptopomon van külön munka-bejelentkezés és szabadidő-bejelentkezés. Vagyis létrehoztam egy felhasználót a munkának, és egy másikat a kikapcsolódásnak. Egyszer észrevettem, hogy ha nagyon elfáradok mentálisan a munkanap során, szinte irtózom attól, hogy bármit csináljak este a laptopommal – de rájöttem, valójában attól irtózom, hogy a munkával kapcsolatos fájlokba és mappákba botoljak. Így a munka végeztével kijelentkezem a laptop egyik felhasználójából, és ha videókat akarok nézni vagy blogokat olvasni, inkább átjelentkezem a másikba. Ez amolyan pszichés dolog, de tapasztalataim szerint – valamennyire – csökkenthető vele a „képernyőitisz”.

2. Nem tartom folyamatosan fél szemem a Facebookon és az e-mail-fiókomon. Vannak munkahelyek, ahol egyszerűen letiltják a közösségi oldalakat. Nem véletlenül – elképesztően időrablók. Viszont otthon senki nem tilt le semmit, és nekünk magunknak kell ellenállni a csábításnak, hogy minden pillanatban primer kötődési élményeket keressünk a közösségi médiában vagy az e-mailünkben (igen, azt keresünk, ahogy már kutatások is rávilágítottak). Szóval ha csak a munkavégzés jellege nem követeli meg, próbáljunk meg nem becsekkolni ötpercenként.

hands-coffee-smartphone-technology.jpg

3. Monitorozom a munkaóráimat. Habár a kutatások szerint az otthoni munkavégzés segíti a munka–magánélet egyensúly fenntartását, az is előfordul, hogy az ember egyszerűen nem tudja letenni a munkát, mert annyira benne van. Nem tart szünetet, ami mentálisan felfrissítené, a munkanap belecsúszik az esti órákba, és hasonlók. Fontos megtanulnunk menedzselni a saját erőforrásainkat, és időt szánni a regenerálódásra, még ha úgy érezzük is, szorít a határidő, különben kimerülünk és megbetegszünk, vagy épp hibák maradnak a munkánkban. Ha például tudom magamról, hogy napi 10 órát tudok mentálisan aktívan, alkotómunkával eltölteni, akkor ebből 7-8 óra a munkavégzés és 2-3 óra a saját projekt (az ingázás idejét ugye megspóroltam), és az utóbbi az előbbi után következik, nem pedig helyette.

S még valami: mivel a megbízó/munkaadó/főnök nem áll a hátunk mögött ostorral, távmunkában csak olyan feladat végezhető, aminek magunktól is nekiülünk. Az a munka, aminek a gondolatától is rosszul vagyunk, nem fog elkészülni home office-ban. De őszintén, van értelme ilyesmivel tölteni az időnket akár egy irodában?

Szabó Elvira

Kövesd a szerzőt a Facebookon:
Vargabetűk – egy oldal azoknak, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra

Kapcsolódó cikkek:
A pályaválasztástól a karrierépítésen át az örömteli munkavégzésig
Mobilozás nélkül sokkal hatékonyabb lehetsz!

Továbbá:
Azt az életet éled, amit szeretnél, vagy amit mások szeretnének?

 

 

Szólj hozzá

munka karrier home office Szabó Elvira