2017. aug 27.

Na és az önbecsülésed hogy áll?

írta: Éva28
Na és az önbecsülésed hogy áll?

girl-1000539_960_720.jpg

Biztos ti is megfigyeltétek, hogy azok az emberek, akik rendben vannak magukkal, másokról sem szoktak negatívan nyilatkozni, nem mondanak könnyen ítéletet senkire és semmire. Általában egészséges optimizmus jellemzi őket.

Sajnos ennek fordítottja is igaz, vagyis ha valakinek folyton mindennel és mindenkivel baja van, akkor annak valójában elsősorban és mindenek felett saját magával vannak gondjai, csak lehet, hogy ezt még magának sem vallja be.

Dosztojevszkij ezt így fogalmazta meg:

"Az ösztön, ami arra késztet, hogy magunknak hazudjunk, annál is mélyebben gyökerezik bennünk, mint az, hogy másoknak hazudjunk." - azért ez egy jó nagy gyomros...

De mi is kell az önbecsüléshez (kvázi ahhoz, hogy jobb, másokat is könnyebben elfogadó, toleráns, megfontolt, kiegyensúlyozott emberekké válhassunk)??

Három dolog:

1. önmagunk (egészséges mértékű) szeretete (adunk magunkra, hallgatunk saját vágyainkra, szükségleteinkre)

2. pozitív önkép (bízunk saját képességeinkben és van jövőképünk, vannak terveink)

3. van önbizalmunk (nem félünk túlságosan a kudarcoktól és nem tartunk mások ítéletétől).

/Ha többet szeretnétek erről olvasni, ajánlom Christophe André és Francois Lelord Önbecsülés c. könyvét./

Ha magadra nézel, van bátorságod leosztályozni magad (milyen rossz kifejezés ez a 'leosztályozni'...?!), melyikre hányas osztályzatot adnál magadnak?

Na és miben, hogyan lenne lehetséges a fejlődés, mi kellene a jobb eredményhez? 

person-110303_960_720.jpg

Sokat tehetünk akár a magunk, akár a gyerekeink egészséges önbecsülése érdekében. Persze rajtunk kívülálló tényezők is befolyásolhatják: a társadalmi közeg, amelyben élünk, az iskola, a munkahely, a családi viszonyok, dinamikák, különféle kapcsolatrendszereink stb. Ezekre kevesebb ráhatásunk van, de azért van!

Azok számára, akik olyan aktuális helyzetben vannak, hogy szakmai, karrier útjukkal elégedetlenek, elakadtak, nem látják világosan a lehetőségeiket, a helyzetüket, felmerülhet a váltás, az újrakezdés kérdése, vagy - ha nagyon fiatalok még - akár az is, hogy egyáltalán merre induljanak, mibe fogjanak. Nekik ajánlom EZT a következő olvasnivalót.

 

Koskovics Éva

közgazdász, coach

www.kokart.hu

Szólj hozzá

coaching karrierépítés coach co