2017. sze 02.

Szeptember újratöltve! Öt azonnal bevethető ötlet, hogy (jobban) élvezd a munkádat!

írta: ur.anita
Szeptember újratöltve! Öt azonnal bevethető ötlet, hogy (jobban) élvezd a munkádat!

student-849825_1280.jpg

Sokak életében eljön az az időszak, amikor már unja a munkáját, nem tartja szellemileg, karrier szempontjából vagy éppen anyagilag kielégítőnek. Úgy érzi: toporog egy helyben, megrekedt egy bizonyos szinten, tovább kellene lépnie. Sok esetben azonban ez a továbblépés mégsem olyan egyszerű ügy. Szeretnél munkahelyet változtatni vagy állást váltani, de nem tudsz? Igen, ez egy létező opció: van, amikor pillanatnyilag a "maradni" az egyetlen lehetőség, mert minden más döntés túl vakmerő vagy hasonlóan kompromisszumos megoldás lenne, mint a mostani munkakörülményeid. Ilyenkor a legokosabb, amit tehetsz, hogy megpróbálsz örömet, élvezetet, értelmet és fejlődési lehetőséget találni abban, ami most van. Öt azonnal bevethető ötlet következik!

Mindenféle okos és inspiráló, meg változásra ösztönző karrier-tipp ellenére szerintem igenis van olyan helyzet, amikor ugyan te már szíved szerint továbbállnál, egy egészen más szakmában dolgoznál, egy merőben más munkahelyen, egy teljesen új szakterületen, a mostanitól gyökeresen különböző körülmények között... de ezt most nem tudod megtenni. Mert például pillanatnyilag ennek bizonyos családi, pénzügyi, földrajzi vagy felkészültségbeli korlátai vannak. Vagy már az ezredik önéletrajzodat küldöd be a vágyott pozícióra, de még csak be sem hívnak egy interjúra... Vagy egyszerűen még nincs elég tőkéd ahhoz, hogy az álmaid vállalkozásába belefogjál. Vagyis: nem most van itt az ideje a váltásnak. Lehet, hogy félév múlva, ha meglesz végre a nyelvvizsgád; lehet, hogy egy év múlva, ha a gyereked iskolába megy; lehet, hogy két év múlva, ha lesz már elég pénzügyi muníciód... De NEM MOST.

umbrella-1588167_1280.jpg

A legrosszabb, amit tehetsz az, ha a vágyott - és remélhetőleg bekövetkező - változásig hátralévő időt úgy töltöd el, hogy minden áldott nap egy nagy sóhajjal indulsz munkába, ha unod és utálod azt, amit csinálsz és már most a következő évi nyári szabadságot várod. Szakíts ezzel a lehúzó, nyomasztó szürkeséggel! Az átmeneti állapot, a valamire várakozás, készülés állapota is hordozhat örömöt, fejlődést magában. Mit tehetsz, hogy nagyobb örömet találj abban, amit most valamiért kevésnek, nem elég jónak, unalmasnak, fárasztónak, értelmetlennek vagy nem neked valónak érzel?

1. Változtasd meg a feladataid elvégzésének módját!

Az unalmas, megszokott, állandóan ismétlődő rutinok nagyon lélekölőek tudnak lenni. Alakíts ki új, hatékonyabb, jobb munkamenetet eredményező megoldásokat. Ha beosztottként nincs lehetőséged tartalmi szinten belenyúlni vagy változtatni azon, amit csinálsz, akkor legalább törekedj az esztétikailag újszerű, szebb, funkcionálisabb megoldásokra. Nagy élvezetet lehet találni abban is, ha egy számodra teljesen érdektelen, de kötelezően elkészítendő anyagot a lehető legszebb, a tartalomhoz leginkább illő formátumban adsz ki a kezeid közül, egy csinos ábrát vagy prezentációt fabrikálsz hozzá, új formátumot keresel a megszokott szövegnek és egy szokásosnál igényesebb formában dolgozol.

2. Alakítsd át a munkakörnyezetedet!

A személyes, egyedivé tett munkakörnyezet rengeteget tud dobni a hangulaton! Ha van egy saját szobád, de az is elég, ha csak egy asztalod vagy egy polcod a munkahelyeden, az már tengernyi lehetőséget biztosít! A szekrényben levő mappákat is átrendezheted, kicserélheted őket vidámabbra. Továbbá kevés helyen tiltják meg, hogy egy személyes tárgyat elhelyezz valahol a közvetlen környezetedben, de egyszerűen csak az is elég kezdésnek, ha a számítógéped háttérképét kicseréled és rendet teszel magad körül... minimál verzióban pedig egy új cserepes növényt raksz az íróasztalodra (amit rendszeresen locsolsz is).

3. Kérj új, érdekes feladatokat!

Lehet, hogy van a munkahelyeden olyan feladatkör/munkakör/projekt, amihez nagyobb kedvet és tehetséget éreznél, mint a mostanihoz? Tudom, a legtöbben most azt mondjátok: "ááá, azt úgysem lehet". Megkérdezted? Kérted? Kérj rá lehetőséget, hogy megmutasd, mit tudsz. A hiedelemmel ellentétben, az én tapasztalatom szerint a főnökök legtöbbször az elkötelezett, tenni kész, új feladatokra is nyitott munkatársakat szeretik. Próbálj néhány szeretem feladatot is begyűjteni a sok nemszeretem mellé! Egy titka van: kérni és kommunikálni kell. Még az is lehet, hogy olyan feladatot tudsz valakitől átvállalni, ami neki nyűg vagy teher, neked viszont érdekes, új, vágyott feladat. Ha mégsem jön be a kérésed, legalább megpróbáltad, asszertíven képviselted a saját igényeidet, nem pedig magadban puffogtál, hogy milyen rossz neked.

4. Javítsd a munkatársaiddal való kapcsolat minőségét!

Annak, ha tovább akarunk állni egy helyről, nagyon gyakran a munkahelyi kapcsolatok nem megfelelő minősége az oka. De nincs mit tenned, ha te nem tudod megválogatni, hogy kivel dolgozz együtt, és még biztosan egy helyen kell lennetek egy ideig, akkor érdemes energiát fektetni abba, hogy javuljon a hangulat. Egy kávézásra invitálással, egy feladat közös és hatékonyabb megoldásával, egy nehéz ügy sikerre vivésében való együttműködéssel, vagy egyszerűen csak az őszinte "hogy vagy?" kérdéssel nagy lépéseket lehet tenni a kapcsolat javításában. Hogy miért te kezdd el? Azért, mert te vagy a jobb fej! :-)

5. Légy a legjobb abban, amit éppen csinálsz!

Nem ez az igazán neked való munka? Ez csak átmeneti állapot, kényszermegoldás? Ahogy lehet, továbblépnél? Mégis mi lenne, ha ebből a helyzetből is megpróbálnád kihozni a maximumot? Miért? Csak azért, mert egyszerűen jót tesz az önbecsülésednek, minden sikerélmény erősebbé, motiváltabbá, vidámabbá, élettelibbé teszi az embert, legyen az akár egy mások számára jelentéktelennek tűnő részfeladat is. Ha a napod nagy részét egy bizonyos tevékenységgel töltöd, miért ne törekednél arra, hogy a lehető legjobban csináld? Elismerést vívhatsz ki vele és minden nap nyugodt szívvel feküdhetsz le, hogy te minden tőled telhetőt megtettél, nincs hiányérzeted a saját erőfeszítéseidet és munkamorálodat illetően. Ez a frusztráltság egyik legjobb ellenszere. Meglepő módon, ha legalább napi fél órát a munkánk minőségibb, eredetibb, jobb megoldására fordítunk (legalábbis törekszünk rá), az meredeken növelni fogja a magunkkal és a munkánkkal való elégedettségünket!

Ur Anita

coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod. Még több információt a Coaching neked honlapon találsz.

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

karrier