2017. sze 24.

Ennyi szépség közt milyen lehet itt az élet?

írta: Éva28
Ennyi szépség közt milyen lehet itt az élet?

 dsc_1887.JPG

Sokszor egy másik ember élete jó minta, jó példa lehet számunkra. Sokszor mások láttatnak meg velünk olyan dolgokat, amelyek minden nap a szemünk előtt vannak, mi mégsem észleljük őket. Sokszor elég egy pillanat, egy kép...

Korábban már írtam Gyuriról, a messzi Tokaj-Hegyalja egyik településén, Tolcsván található Herba Kastély (egyébként olaszliszkai) munkatársáról. /A fenti képet még a nyáron készítettem ott./ Érdekesnek, tanulságosnak láttam azt a pályát, karrierváltást, amit fiatal kora ellenére már maga mögött tudhat.

dsc_0005.JPG

A képen Kvaszinger György 'szemlézi' a katsélypark gyógynövény ágyásait

Most a szépség témahéthez kapcsolódóan is megkérdeztem őt, mit gondol erről. Aki ennyi szépség között él, dolgozik, ugyanakkor igazi, férfias pasi (mindenféle szempontból), és aki ráadásul a katonai pályáról került ide, biztos más szempontokat és dolgokat lát meg, mint mi, nők. Jókat mondott, olvassátok:

  • Gyuri! Itt dolgozol ebben a csodaszépen felújított kastélyban. Szépítgeted, ápolod a gyógynövény kertet, viszed körbe a vendégeket, mesélsz a kastély történetéről. Belegondoltál már, hogy Te mikor éltél volna itt szívesen, melyik korban? Mikor lehetett itt a legjobb az élet?
  • Jó kérdés. A kastély az 1600-as évek közepétől épült és az idők során két család birtokolta a leghosszabb ideig, a Szirmay és a Desseffy családok. Ezek jó idők lehettek, persze inkább a tulajdonosok, mint mondjuk az itt dolgozó szolgák számára. De biztos nagyon szépen volt berendezve, gondozták a kertet, a maguk korában modernek, kényelmesek és tágasak voltak a szobák, sőt, sokkal tágasabbak, mint manapság.
  • Igen, mindig megcsodálom ezeknek a régi épületeknek az arányait és a méreteit. Ennek különösen szép a fekvése, valahogy olyan nagyon emberi léptékű maga az épület is, nem érzem túlzottnak a szobák számát, a helyiségek méretét.
  • Igen, valóban. Bevallom, jó érzés ilyen szép helyen dolgozni. Egyáltalán nem zavar, hogy többféle feladatot kell ellátnom. Persze a kertben érzem magam a legotthonosabban, de egyre jobban élvezem azt is, amikor egy-egy csoportnak kell elmesélnem a történetet, vagy amikor arról kérdeznek, milyen itt az élet, mit érdemes még csinálni Tolcsva környékén, Hegyalján. Az is mindig vidám, amikor az ide látogató lányok, asszonyok számára valamilyen krémkészítés, szépség-program zajlik, jó látni őket kivirulva, őszintén élvezve a nőiségük megélését, ahogy nagyokat kacagva, teljes beleéléssel ’dolgoznak’, csacsognak, figyelik a kolléganőket, illetve időnként engem, miket mesélünk a Helia-D történetéről, a természetes kozmetikumokról, arról, hogyan alakult a cégnek a sorsa, hogy került magánkézbe és milyen fontosnak tartja a tulajdonos, hogy megőrizze ennek a márkának a hírnevét, minőségét.
  • Ha azt kérdezném tőled, a szépségről mi jut eszedbe, akkor mit válaszolnál?
  • Nekem most elsőként a feleségem jut eszembe. Nemrég házasodtunk össze és nekem ő a legszebb. Egyébként úgy általában – ha nőkről, emberi szépségről – beszélünk, akkor én úgy tartom, a természetes szépség a legszebb. Ugyan a feleségemnek kozmetikus és műkörmös a foglalkozása, megvallom őszintén, nálam a műköröm már nem tartozik ebbe a kategóriába, de elfogadom, hogy ő ezt szereti, csinálja, neki tetszik. De szerintem én is és a férfiak többsége is úgy gondolja, sokkal fontosabb a szép arc, a szemek, a haj, a jó alak, a harmonikus megjelenés. Valahogy én úgy látom, a megjelenésünk, a külsőnk szinte sugározza a személyiségünket is. Az, hogy valaki egészségesen él, vigyáz magára, sportol, az megjelenik a külsőleges vonásokban, a testalkatán. Persze az adottságokban is vannak eltérések, vannak szerencsésebbek és kevésbé szerencsések, de ezen a téren sok múlik rajtunk is.
  • És mit gondolsz a belső szépségről?
  • A belső szépségünk sokkal inkább a környezetünk hatásaira alakul, változik. A gyerekkor megélése, aztán a későbbi hatások, a munkahelyi mindennapok, mind változtatnak rajtunk. Nálam ez úgy jelentkezik, hogy ezért is tervezem ide a jövőmet, a családalapítást. Egy rohanó, zsúfolt városban nem biztos, hogy a gyerekeim megkaphatnák azokat az értékeket, amiket én megkaptam annak idején, és lehetek én akármilyen jó szülő, ha a gyerekem más hatásoknak is ki van téve. Én úgy döntöttem, itt tudom a legjobban felnevelni majd a leendő gyerekeimet, és azokat az értékeket biztosítani számukra, amiket én megkaptam: fáról enni a gyümölcsöt, megdézsmálni a kertben a paradicsomot, bunkert építeni a Bodrog partján, evezni, átúszni, kagylót szedni, pecázni, teljes szabadsággal élvezni a természetet, amit én is annyira élveztem.
  • Milyen szépségek vannak még itt a környéken?
  • Nagyon szép a Kastély és különösen a kertje, a sok gyógynövény ágyás, mikor mi virágzik. Szépek Tolcsván a régi házak, szerencsére itt nem bontották el őket, többnyire megmaradtak. De a legszebb a természet! A Zemplén hegyei, lankái, a szőlőültetvények. Illetve a legeslegszebb a Bodrog olaszliszkai kanyarulata. Az – különösen este, a kertünk végén lévő mólón üldögélve egy pohár finom borral a kézben – nekem a legszebb hely a világon.

Én azt gondolom, jó, hogy Gyuri visszaköltözött a szülőföldjére és ilyen kedvesen, természetesen, szívvel-lélekkel végzi munkáját. Arról is beszéltünk, nehéz az élet az országnak ezen a vidékén, sok fiatal ezért korán feladja és továbbáll. Pedig aki kicsit is kitartó és vannak elképzelései, tervei, tudja értékelni azokat a dolgokat, amelyek viszont itt vannak meg és máshol nem, az megtalálhatja itt is a számítását és sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élhet, mint máshol, távol a családjától.

A szép háttér, a csodás természeti környezet, a tokaj-hegyaljai ’kultúrtáj’ ehhez adott, meg tudom erősíteni. Ha ez eddig netán nem derült volna ki, most elárulom: nekem is szívem csücske a vidék. Én Mádon nőttem fel. Nincs nap, hogy ne gondolnék erre. I-MÁDom!

dsc_1974.JPG

Aki még nem járt arra, feltétlenül pótolja! Aki pedig már volt Mádon (ahol a fenti kép készült az Úrágya dűlőből lefelé jövet), Tállyán, Erdőbényén, Tokajban, Tolcsván, Olaszliszkán, Telkibányán, Regécen, Füzéren, a Hutákban, Kőkapun, Hejcén, Arkán, Göncön és még folytathatnám… annak nem kell magyarázni.

Mert ami szép, az szép!

 

Koskovics Éva

www.kokart.hu

Szólj hozzá

karrierépítés coach co