2017. dec 05.

Plázában rohangálás helyett légy inkább újra gyerek!

írta: Czecz Fruzsina
Plázában rohangálás helyett légy inkább újra gyerek!

Decemberben a felnőttek jókedvét sokszor beárnyékolja a rohanás, költekezés, az egymáson taposás a bevásárlóközpontban, a rengeteg főzés, sütés. A gyerekek viszont lubickolnak az ünnepi hangulatban és várják a csodát. Könnyű dolguk van, mert mindenben képesek meglátni a játékot, a varázslatot, a különlegeset.
De miért ne tehetnénk így mi, felnőttek is? Ha legalább az év zárásakor megengedjük magunknak, hogy újra gyerekek legyünk, már meg is kaptuk a legszebb karácsonyi ajándékot.

Összegyűjtöttem 7 dolgot, amit elleshetünk a kicsiktől:

hoeses.jpg

1. Átélni a hóesés, a fagy varázsát. Kapucni, ernyő, és mindenféle "védőeszköz" nélkül csak nézz fel az égre, amikor zuhog a hó! Hagyd, hogy a hideg pelyhek ráessenek az arcodra, vagy elolvadjon a tenyeredben az ágakról letörölt zúzmara! Amikor kicsi voltál, megbabonázott a tél varázsa. Csempéssz vissza ebből a hangulatból a felnőtt napjaidba is! 

2. Szabadon rajzolni. Ha hideg az idő, az egyik legnépszerűbb benti gyerekprogram a rajzolás, színezés. De Te mikor rajzoltál utoljára? Szabadon, bármit, amit szeretnél? Kérd kölcsön a gyereked ceruzáit, festékeit, krétáit, és töltődj fel az alkotásból!

3. Kézzel enni. Egyszer hagyd az evőeszközöket a fiókban, és egyél mindent kézzel (persze ne akkor, amikor főzelék a menü…)! Ne zavarjon, ha maszatos leszel – a gyerekeket sem zavarja. Add át magad az evés örömének úgy, ahogy ők!

4. Nemet mondani. Szülőként bosszantó a sorozatos nem nem nem – et hallgatni a gyerektől. A felnőtt világban bezzeg nehéz nemet mondani, szinte művészetnek számít. De egy pár órára kipróbálhatnád, milyen az, amikor csak olyat teszel meg, amihez kedved van. 

5. Ablakban bámészkodni. A gyerekek imádnak az ablakban nézelődni. Ha nem történik semmi az utcán, akkor is. Néha állj ki az ablakba, és csak "bambulj"! Talán olyan apróságokat is észre fogsz venni, amit eddig soha, és remek ötleteid születnek.

6. Őszintén kérdezni és őszintén válaszolni. A kicsik még nem érzik magukat kínosan, ha valamit nem tudnak. Bátran kérdeznek, egészen addig, amíg számukra érthető választ nem kapnak. Ezzel szemben a felnőttek hajlamosak akkor is bólogatni, ha már rég elvesztették a fonalat.
A gyerekek válaszai pedig nyomokban sem tartalmaznak finomkodást, szépítést. Ők aztán nem kertelnek. Ez a nyers őszinteség felnőttként sokszor bonyodalmat okozhat, de a szemléletet érdemes átvenni. Miért ne mondhatnánk meg valamiről, hogy nem tetszik? Mindent – tényleg mindent! – meg lehet úgy fogalmazni, hogy ne bántsuk meg a másikat. Így ér össze a gyermeki őszinteség a felnőttkori bölcsességgel és illemszabályokkal.

7. Jelen lenni. Ha építkeznek, építkeznek. Ha fogócskáznak, fogócskáznak. Ha babát fésülnek, babát fésülnek.
A gyerekek minden idegszálukkal, minden gondolatukkal ott vannak a jelenben. Figyelmeztesd erre magad, mikor egyszerre húsz teendő cikázik a fejedben egy családi vacsora alatt. Éld át azt az eseményt, amiben éppen benne vagy! Anélkül, hogy közben egy e-mailt fogalmazol fejben, a bevásárlólistán gondolkodsz, vagy egy múltbeli problémán rágódsz. A gyerekek a flow (áramlat élmény) tökéletes mesterei, érdemes tanulni tőlük.

kids-girl-pencil-drawing-159823.jpeg

Szerinted milyen titkokat tudnak még a gyerekek? 

Czecz Fruzsina,
pszichológus

Ha szívesen olvasol gyereknevelésről, látogasd meg a gyerekkelvagyok.net-et és a blog facebook oldalát is! 

Szólj hozzá

ünnep gyermek titok őszinteség gyerekkor jelenlét flow