2018. feb 25.

Guruljon az élet!

írta: Éva28
Guruljon az élet!

engagement-1718244_960_720.jpg

Mennyien vágyunk erre az érzésre! Hogy menjen minden, mint a karikacsapás! Jó lenne?

A józan eszünkkel tudjuk, hogy nem lehet minden tökéletes, mégis vágyunk rá. Aztán ha belegondolunk, érezzük, az maga lenne a dögunalom. Úgy vagyunk összerakva, hogy kellenek a mélypontok és a nehéz időszakok is ahhoz, hogy tudjuk értékelni a jót, a sikert, az időnként megélhető valóságos flow-t. 

A címről eszembe jutott egyik kedvenc helyem, Csopak és Balatonfüred között. Nyaranta, ha arra járunk, mindig bemegyünk, a házigazdák, Évi és Laci valami olyan atmoszférát teremtettek meg ott, amit magunkkal is tudunk vinni és ha egyszer ott jártunk, visszavágyunk. A név telitalálat! De felhívom rá a figyelmet, oda is úgy lehet eljutni, ha tekerünk közben a bicajon (persze autóval is megközelíthető, de ettől most eltekintenék, nem az autósok a célközönség).

De mitől tud gurulni az élet?

- Attól, hogy van családunk, akikkel szeretjük és támogatjuk egymást?

- Hogy megtaláltuk a nekünk való munkát?

- Hogy egészségesek vagyunk?

- Hogy normális fizikai környezet vesz körül minket, van kellemes, kényelmes otthonunk, sőt, a munkahelyünkön is élhető közeg?

- Hogy alapvetően rendben vannak a pénzügyeink, nem fenyeget valami egzisztenciális veszély?

- Hogy jut idő magunkra is, vannak hobbijaink, el tudjuk tölteni kellemesen a szabadidőnket?

- Hogy vannak barátaink, közelebbi és távolabbi társas kapcsolataink?

- Hogy a szellemi, lelki, spirituális igényeinket is ki tudjuk elégíteni? Kinek mit jelentsen ez?...

Kb. ezektől. Van, akinek egyik-másik nem annyira fontos ezek közül, míg másoknál lehet valami egészen különleges, szokatlan tényező. De általában - én úgy tapasztaltam legalábbis - ezeket a témákat érdemes magunkban átfuttatni, átgondolni, és ha érezzük, hogy valamelyik nagyon necces, akkor esetleg dolgozni rajta, mit tehetnénk az ügy érdekében.

MÉG MINDIG TART A FÉRFI HÉT, ezért néhány fontos írásunkat ennek jegyében, emlékeztetőül figyelmetekbe ajánlanám, hátha épp betalál, hátha épp valami ilyesmire lehet szükségetek:

Sokszor magunk sem vesszük észre, milyen játszmák részesei lettünk, magunk is hajlamosak lehetünk játszmázásra. Érdemes ennek tudatában lenni, mind a családi élet, párkapcsolatok, mind egyéb kapcsolataink sokat javulhatnak, ha megértjük ezeket a viselkedésmódokat.

Tudjuk, nagyon kitolódott a felnőtté válás időszaka. Ugyanakkor sokszor zavart okoz a fiatal generációban (és az ő szüleikben, munkatársaikban, főnökeikben), hogy a felelősségvállalás (annak hiánya) és az egyéb viselkedésmód milyen megnyilvánulásokat eredményezhet. Min múlhat a felnőtté válás, mi kell hozzá?

Az egészségmegőrzés témája szintén érdekes kérdés. Hány férfit látunk, aki végletek között működik?! Hol két végén égeti a gyertyát, hol vagyonokat költ sportra, vitaminokra, épp divatos cuccokra, amik ígérik, ettől egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak lesz... Milyen szomorúak és elrettentőek az egészségügyi, halálozási statisztikáink! Pedig sokszor csak egy picivel több tudatosság segíthetne!

design-3142955_960_720.jpg

Kellenek az egyensúlyok az életünkben, a kapcsolatokat az egyenrangúság, a kiegyensúlyozottság teszi erőssé. A munkamegosztás nem csak munkahelyi kategória!

Szerencsére sok tehetséges, kreatív ember van köztünk, és sokszor érnek meglepetések minket. Amikor valaki olyan izgalmas témákat hoz elő, amire nem is gondoltál volna, amikor kiderül, egy cégvezető nem csak a cége dolgait érintő kérdésekkel foglalkozik azok mindig jó pillanatok. Általában, azért érdemes minél több embert megismerni, minél több emberrel kapcsolatban lenni, mert ettől mi is gazdagszunk, tanulunk tőlük és rengeteg élményt oszthatunk meg egymással. Érdemes nyitni mások felé!

 

Olvassatok sokat, olvassátok a Lelkizónát és írjátok meg nekünk, miről szeretnétek még olvasni, mi az, ami titeket foglalkoztat!

 

Szép vasárnapot, szép napokat!

Guruljon az élet!

 

Koskovics Éva

közgazdász, coach

www.kokart.hu

Szólj hozzá

boldogság coaching önfejlesztés coach co