2018. már 10.

Megérdemli ez a tavasz! És Te is!

írta: Éva28
Megérdemli ez a tavasz! És Te is!

A tavasz megélésének 3 szintje, a megújulás 6 lépése

gold-3132997_960_720.jpg

Szerintem mi, akik ezen a mérsékelt égövön élünk, nagyon szerencsések vagyunk, mert minden évben négyszer örülhetünk az évszakváltásnak.

Minden évszaknak megvannak a maga utánozhatatlan, csodálatos adományai: szemnek, fülnek, egyéb érzékszerveknek, sőt, az egész szervezetünknek élvezetet, energiát adó ajándékai. Itt a tavasz (talán a többség számára a legkedvesebb), vegyük észre, örüljünk neki, élvezzük ki! Most aztán nagyon kiérdemeltük, hisz tényleg igazi telünk volt, ami nem is adta könnyen magát, a végén még belehúzott alaposan (nálunk még mindig sok hó van itt a Budai hegyekben).

img_20180309_102426.jpg

A fenti képet tegnap készítettem a Nagyszénáson, Nagykovácsi felett.

Bár, ha Weöres Sándor sorait (a Tavaszköszöntő-ből) olvassuk, felmerül bennünk, mégsincs itt semmi csúszás:

„Sándor napján megszakad a tél, 
József napján eltűnik a szél. 
Zsákban Benedek 
Hoz majd meleget, 
Nincs több fázás, boldog, aki él. „

dsc_1357.JPG

De milyen lehetőségeink vannak, hogy valóban megéljük, ’boldogan’ ünnepeljük úgy a tavaszt, ahogy ’megérdemli’  és ahogy mi is megérdemeljük? Azt gondolom, számtalan lehetőségünk van rá, legtöbbje evidens, jön belőlünk, de talán érdemes felhívni a figyelmet arra, itt is különböző tudati szintek, fokozatok lehetségesek:

 

  1. Talán a legalapvetőbb tanács lehet, hogy egyáltalán: vegyük észre a változásokat és örüljünk minden kis jelnek, szépségnek, könnyebbségnek! Ne menjünk csak úgy el ezek mellett, éljük meg, feledkezzünk bele. Legtöbben már egy kis napsütéstől is boldogabbnak érezzük magunkat. Adjuk meg a módját ezeknek a pillanatoknak, adjunk magunknak időt rá, élvezzük ki, keressük őket!
  2. Alkalmazkodjunk úgy ehhez a változáshoz, hogy újuljunk meg mi is, amennyire erőnkből, időnkből, lendületünkből, lehetőségeinkből telik (ez utóbbiból mindig több van, mint elsőre gondolnánk…). Újítsuk meg környezetünket, itt az ideje a nagytakarításoknak (belsőleg és külsőleg), a fölösleges dolgoktól való megszabadulásnak (szintén belsőleg és külsőleg!), valami új elkezdésének, életmódváltásnak.
  3. Hívjuk fel mások figyelmét is rá, milyen sok öröm van a tavaszban: akár verbálisan, akár példamutatással; de aktívabb, proaktívabb módszerekkel is lehet kedvet csinálni a párunknak, gyerekünknek, kollégánknak, szomszédságnak stb. Valahogy így ebben az évszakban mindenki fogékonyabb is az ötletekre, a jó dolgokra. Lehet szervezni szemétgyűjtést, ruhacserét, közös lomtalanítást, közös nagy kirándulásokat, kertészkedést, utcatakarítást. Jót tesz a közösségeknek a közös munka, kincset ér egy olyan családtag, barát, ismerős, aki szervezi ezeket, aki lendületet tud adni a kevésbé aktívabbaknak is.

 asparagus-1307604_960_720.jpg

Tudjuk jól, hogy ahány ember, annyi igény, tapasztalat, hozzáállás, tudás, hangulat, stb. Épp ezért a fő dolog, amit javaslok, hogy nem kell másokat utánozni, nem kell mások elvárásának megfelelni, hanem elsősorban magunkért, magunknak érdemes, hogy tegyünk valamit, hogy egészségesebben, elégedettebben élhessük a holnapot, mint a mát.

Tudom, van aki ilyenkor diétákat, drasztikus életmódváltásokat csinál, van, aki képes rendszeresen léböjtözni, extrém edzésterveket megvalósítani. De olyan is van, aki arra sem tudja rászánni magát könnyen, hogy kettő helyett egy kanál cukrot tegyen a kávéjába, vagy akár egy emeletet is gyalogoljon, ha van lift. Azt gondolom, mindenkinek magához mérten érdemes változtatásokat, újításokat beterveznie és elkezdenie, ha nem akar kudarcot vallani és ezzel megerősíteni esetleg régen megalkotott és személyisége részévé vált hiedelmét, miszerint például: 'ezek nem nekem valók, én úgysem tudom megcsinálni, én képtelen vagyok a fogyókúrára, én már csak ilyen vagyok, így kell engem elfogadni, ha valakinek ez nem tetszik, tehet egy szívességet' stb-stb.

Szokott segíteni, ha leírjuk, rögzítjük vagy akár lerajzoljuk magunknak, mit szeretnénk. Valahogy azáltal valóságosabbá, konkrétabbá, megfoghatóbbá válik. Ha nem merjük ezt megtenni (még magunk előtt sem merjük felvállalni, hogy esetleg aztán kudarcot vallunk és ottmarad a nyoma, mit is terveztünk…), az is jó, ha napi szinten utólag, minden este leírjuk, mit sikerült tennünk (kvázi titkos tervünk érdekében) aznap.

Azért adok pár ötletet, amelyeket megtervezhetünk egy bizonyos időszakra magunknak, és ha esténként rögzítjük, sikerült-e vagy sem, illetve esetleg mi mást tettünk, ami még ehhez kapcsolódott, a végére, mondjuk néhány hét (minimum 3 hét kell egy új szokás komolyan vételéhez, rögzüléséhez!), vagy 1-2-3 hónap után készíthetünk egy saját kis statisztikát, amiből levonhatók fontos következtetések, tanulások.

Ha számodra kell a struktúra, könnyebb annak mentén működni, akkor valami ilyesmit ajánlanék:

  1. Gondold végig, mi az a minimál terv, amit be tudnál vállalni (mi a célod: fogyni szeretnél, fittebbé szeretnél válni, méregteleníteni akarsz valamilyen formában, vagy télen ellustultál és érzed, ennek nem lesz jó vége, egészségesebb életmódot szeretnél élni, vagy hallottad, sok jó pasi jár az edzőterembe és összekötnéd a kellemeset a hasznossal? netán sok a stressz az életedben és azt szeretnéd csökkenteni?)
  2. Fogalmazz meg egy konkrétabb célt, hozzá pedig egy határidőt, mikorra mi lenne a reális, a vágyott célod! Próbáld meg megfogalmazni ezzel párhuzamosan a belső motivációdat is, képzeld el, milyen lesz, ha sikerült!
  3. Saját eszközök: feltételezem, ismered magad: tudod, képes vagy-e naplót vezetni, mennyire vagy következetes, mit várhatsz el magadtól. Ha vissza tudsz emlékezni egy régi hasonló sikeredre, feltétlenül idézd fel, ott mi segített, mitől tudtad megcsinálni akkor és próbáld meg most is megteremteni ezeket a körülményeket, érzést, támogató közeget, embert, netán helyszínt. Keress valami kapaszkodót!
  4. Vizionálj, képzeld el, milyen lesz, ha megcsináltad, ha sikerült. Gondolj erre sokszor, különféle helyzetekben, éld bele magad, az idő haladtával érezd azt, hogy egyre reálisabbnak látod!
  5. Aztán ne vacakolj, ne agyalj, ne a kifogásokat keresd, hanem kezdd el! Először elég egy apró, pici lépés, aztán jön a többi is. Ahogy a tavasz is. Lehet, hogy nem minden nap lesz még jó idő, de az átlagos javulás igenis szemmel látható, megállíthatatlan.
  6. És engedd meg magadnak azokat a perceket, amikor csak úgy belefeledkezel, élvezed a tavaszt, a virágokat, a napsütést, a sétát, a játszótéren vidáman futkosó gyerekek látványát. Töltődj menet közben, mert azzal javítod a saját esélyeidet, pozitív érzelmi állapotba kerülsz és könnyebbé válik minden lépés, amit megterveztél.

 field-of-rapeseeds-3061165_960_720.jpg

Az idei tavasz annyiban speciálisnak mondható, hogy mintha kicsit rosszabb lenne a (köz)hangulat, hektikus, ideges. Mondjuk ki nyíltan: ez egy választási év, ez egy választások terhelte tavasz. Nem élhetünk úgy, mintha ezt nem vennénk észre, mintha minket ezek a dolgok nem érintenének, hiszen mi nem tavaszi virágok vagyunk, hanem emberek, egy közösség, társadalom tagjai. Ezzel kapcsolatban - hogy hogyan óvhatjuk meg lelki békénket a politikától -, már írtunk itt a Lelkizónán korábban, aki még nem olvasta, megteheti.

 

Szép, élményekben gazdag, önbizalom-erősítő, terveket megvalósító, békés tavaszt kívánok mindenkinek!

 

Koskovics Éva

coach

www.kokart.hu

 

Szólj hozzá

megküzdés coaching önfejlesztés coach co