2018. már 24.

Bízzál bennem! Jót akarok neked!

írta: Éva28
Bízzál bennem! Jót akarok neked!

adventure-1807524_960_720.jpg

Van-e elegendő önbizalmad? Ha igen, akkor biztos magad is sok emberben megbízol, nyitott vagy mások felé, sőt, mondhatjuk nyugodtan, van kisugárzásod.

Ha nincs, akkor vajon mi lehet az oka? Tudod-e kötni valamilyen csalódáshoz, valakihez, aki tett róla, hogy itt tarts? Csalódások, kudarcok okozták netán? Talán ideje, hogy dolgozz rajta. Hidd el, nem azon múlik, mennyire vagy okos, ügyes, vicces, szép! Más van e mögött. Fontos, hogy legyünk tisztában magunkkal, nézzünk tükörbe (magunkba), figyeljünk oda mások visszajelzéseire, fogadjuk el magunkat, ha pedig szeretnénk okosabbak, jobbak, szebbek, csinosabbak stb. lenni, és ez reálisan elérhető, akkor tegyünk érte. Legyünk hitelesek, integráns személyiségek, mondanám, legyünk: olyan kerekek! És itt most nem a vonalainkra gondolok! Mindez csak növelni fogja az önbecsülésünket, az önbizalmunkat. Amikor azt érezzük, igen, vállalni tudjuk magunkat, a helyünkön vagyunk, odafigyelnek ránk sokan, mi is viszonozzuk ezt, sok szeretetet adunk és kapunk.

vision-2730257_960_720.jpg 

  • Bízzál bennem!
  • Hogy bízhatnék meg benned, amikor te sem bízol meg senkiben, szerintem még magadban sem!?

Véletlen fültanúja voltam a minap ennek a párbeszédnek.

Nem tudtam kitalálni, kik lehetnek ők, egy pár, vagy esetleg kollégák, netán barátok, szeretők? De azóta is többször eszembe jutottak. Kicsit kétségbeesettnek láttam azt, aki kérte a bizalmat és elzárkózónak, meglehetősen határozottnak a másikat.

Vajon mi lehetett a háttere a beszélgetésüknek? Esetleg egy hazugság, egy be nem váltott ígéret, vagy egy kusza, zűrös érzelmi kapcsolat lehet mögöttük?

car-communication-3105927_960_720.jpg 

Mit üzen rólunk az, ha bízunk a másikban?

Számomra elsősorban azt, hogy pozitívan állok elébe, van hitem a másik emberben és vannak jó tapasztalataim. Sőt, ha valakit szeretek, kedvelek, fontos a számomra, akkor tőlem is kérhet, igényelhet bizalmat, igyekszem erre rászolgálni. Ez azt is jelenti, hogy egészséges a személyiségem, nem nyomtak belém a szüleim olyan drivereket, hogy ne bízzak meg senkiben, ne higgyek senkinek; nem éltem meg túl sok olyan tapasztalatot, amikor becsaptak, visszaéltek az őszinteségemmel.

Vagyis integráns személyiség vagyok: vannak érett gondolataim, értékrendszerem, a cselekedeteim és az életem ezekkel összhangban van, két lábbal állok a földön, van önbizalmam és ha netán csalódás ér, akkor sem rogyok tőle össze.

Müller Péter így fogalmazta ezt meg:

„Csak aki önmagában bízik, bízhat másokban is. És ez a bizalom minden csalódást kibír. Mert ha a másik megcsalja vagy ellép mellőle, akkor is állva marad.”

Mondják, hogy a bizalom olyan, mint egy pohár, vagy egy tükör: ha összetörik, össze lehet újra ragasztani, de már soha nem lesz olyan, mint volt.

Ha tisztában vagyunk a saját értékeinkkel, kompetenciáinkkal és egyensúlyban vagyunk, megtaláltuk a helyünket nagyjából a világban, nem vagyunk egyedül, akkor kell, hogy legyen önbizalmunk! Ha pedig van önbizalmunk, lesz bizalmunk mások számára is.

Elég sokat éltem már ahhoz, hogy le merjem írni: szerintem azok a leggyanakvóbbak, akik maguk is sokszor vetítettek, voltak tisztességtelenek, viselkedtek nem egyenesen másokkal, sokszor bonyolódtak játszmákba. A játszmázás nagyon veszélyes, hisz a végén bele lehet bonyolódni, rá lehet csavarodni és akkor is játszmázni, ha semmi szükség nincs rá. Megszokásból. Ösztönből. Bizalmatlanságból.

Azok az emberek, akik nagyon szerethetőek (remélem, ti is sok ilyet ismertek), valahogy biztonságot sugároznak magukból. Érezzük, hogy nekik nyugodtan megnyithatjuk magunkat, még akkor is, ha nem állunk annyira közeli kapcsolatban, netán más a világnézetünk.

Az egyszerű matematikai elvek, a nagy számok törvénye alapján is belátható, hogy minél több emberrel vagyunk kapcsolatban, annál több lesz köztük az ilyen: annál több ember iránt lehetünk bizalommal, annál több esélyünk lehet rá, hogy ők is a bizalmukba fogadjanak, kedveljenek, netán szeressenek minket. Ez pedig óriási erőforrás lehet!

A Trónok harca című filmben hangzik el az a mondat, hogy:

„Azokkal soha nem kell szövetséget kötni, akikben megbízol.”

 Erről van szó!

Itt a tavasz, legyen jobb a hangulatunk, mosolyogjunk egymásra, bízzunk benne, mások is visszamosolyognak majd és tehetjük jobbá, boldogabbá ezt a kusza, bonyolult világot!

 

Koskovics Éva

coach

www.kokart.hu

Ha még olvasnál, most – a témához kapcsolódóan - ezt ajánlanám!

 

Szólj hozzá

boldogság megküzdés coaching coach co