2018. jún 01.

Megpróbáltatásokból megerősödés – Mi a titka?

írta: SzabóElvira
Megpróbáltatásokból megerősödés – Mi a titka?

A reziliens személy jellemzői – vendégposzt

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a környezetében olyan emberekkel találkozott, akiket rengeteg megpróbáltatás, nehézség ért életük során, és ennek ellenére nem omlottak össze, sőt inkább megerősödtek. Ezek hallatán egy átlagos életet élő emberben jogosan megfogalmazódik a kérdés: hogy lehetett mindezt ép ésszel kibírni, végigcsinálni, és mégis mi lehet a titka, hogy ezek az emberek a nehézségek ellenére is talpon tudtak maradni?

Erre a jelenségre a pszichológia a fizikában is ismeretes latin szót, a rezilienciát használja, amely rugalmas ellenálló képességet jelent. Mit takar pontosan, ha valaki reziliens, vagyis rugalmasan ellenálló személy?

  • A reziliens emberek képesek megbirkózni a nehézségeikkel, alkalmazkodni a helyzetükhöz, a megpróbáltatásaik ellenére pedig még erősebbé válnak, mint korábban voltak, megnő a lelki teherbírásuk.

  • Megpróbálják tárgyilagosabban szemlélni az elszenvedett dolgokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy érzéketlenné válnának, viszont törekszenek arra, hogy külső szemlélőként tekintsenek a történtekre.

  • Képesek elfogadni az éppen aktuális helyzetüket, ezáltal lelkileg kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak. Valamint elfogadják a múltat is, mivel tisztában vannak vele, hogy már nem tudnak változtatni rajta, és igyekeznek belőle levonni a következtetéseket.

  • Mivel a korábbi események túlélése, átvészelése magabiztosságot ad nekik, más megvilágításban tekintenek az életre, az elszenvedett megpróbáltatásokat igyekeznek a javukra fordítani, valamint az apróbb problémáknak nem fognak nagy jelentőséget tulajdonítani.

balcony-life-person-103127.jpg

A közérthetőség kedvéért példákkal szeretném alátámasztani a fent leírtakat. Ha valaki gyermekkorában családon belüli erőszak áldozata volt, a feldolgozás érdekében megpróbálja megérteni a jelenség jogi, valamint pszichológiai hátterét, a bántalmazásnak a természetrajzát. Ha valakit a származása miatt rendszeresen támadások érnek egy adott közegben, megpróbálja megfejteni, hogy mi játszódik le a kirekesztők fejében, és utánajár az előítéletesség hátterének. Aki egy természeti katasztrófa következtében mindenét elveszíti, az életének újrakezdése érdekében megpróbálja maga mögött hagyni a múltat, hiszen a múltat muszáj lezárni.

Ezekben a szituációkban teljesen más súlya lesz a többi problémának, és amellett, hogy megtanulunk küzdeni, átértékeljük az életünket. Ha korábban rosszul esett nekünk, hogy valaki kritizálta a frizuránkat vagy az öltözékünket, akkor egy nagyobb megpróbáltatás után ezek a problémák el fognak törpülni. Aki elveszíti az otthonát, később arra fog gondolni, hogy ő életben maradt, egészséges, és rengeteg lehetőséget tartogat számára az élet, amit ki kell használni, így jobban megismeri önmagát, és rájön, hogy bármikor van lehetőség az újrakezdésre. Egy olyan fiatal számára, aki korábban elveszítette egy hozzátartozóját, szintén nem az fogja a legnagyobb problémát jelenteni, hogy Viki csak őt nem hívta meg a társaságból egy pizzériába, mert megtanulta és megtapasztalta, hogy az életben ettől sokkal fontosabb dolgok is vannak – és ez ad neki egyfajta tartást.

Mégis mi lehet az oka annak, hogy ezek az emberek még sem adták fel, hanem a nehézségek ellenére is kimagasló teljesítményeket tudtak elérni? Minek köszönhető, hogy az élet kényszerhelyzeteire válaszul küzdöttek, és megtanultak helytállni az embert próbáló helyzetekben? A pszichológusok is keresik a választ arra, mitől válik valaki rezilienssé. Ezzel a témával folytatjuk legközelebb

Nagy Judit

Kapcsolódó cikk:
Előnyt kovácsolni a hátrányainkból? Természetesen!

Szólj hozzá

stressz trauma vendégposzt