2018. jún 30.

Itt van a lazulás ideje! Akkor miért is görcsölsz?

írta: Éva28
Itt van a lazulás ideje! Akkor miért is görcsölsz?

agriculture-1867800_1280.jpg

Végre itt a nyár! Ilyenkor kicsit mindig kisimulnak a dolgok: lazulhatunk, finomakat ehetünk és ihatunk, valahogy hangsúlyosabban, koncentráltan élvezhetjük az élet szépségeit.

Kivéve persze, ha nem.  Ha valamivel, valakivel, netán önmagunkkal vívunk közben fárasztó harcot.

Ki ne élt volna meg olyan időszakot az életében, amikor úgy érezte, összeesküdtek ellene, semmi nem sikerül, minden balul végződik, egyik bajt követi a másik. Ilyenkor rossz emberekkel hoz össze az élet, lerobban az autó, elviselhetetlen lesz a főnök és hisztis a gyerek, a férj. Jönnek fel a kilók, elrontja a fodrász a frizuránkat, elszúrjuk a tárgyalást, nem merjük felvállalni a véleményünket, nem állunk ki magunkért, mert úgyis rosszul sülne el. És még az anyós is minket bosszant…

tree-838666_1280.jpg

Ellenben, ha jó passzban vagyunk, jól mennek a dolgaink, rendben vagyunk magunkkal, valahogy minden sikerülni fog! Ilyenkor nem veszünk magunkra semmit, még ha valaki bántani akar, akkor sem tud áthatolni a védőpajzsunkon, el tudjuk magunkban intézni a dolgot, sőt, meg se halljuk (’nincs rá fülünk’), magabiztosan állunk a feladatok elé, megoldjuk az adódó problémákat, könnyedén túltesszük magunkat az esetleges kudarcokon, váratlan helyzeteken.

Mi, coachok gyakran alkalmazzuk azt az eszközt, amikor kommunikációs konfliktusokat, nehezen kezelhető eseteket hallunk, hogy ilyenkor visszakérdezünk:

És hogy szól ez rólad?

Miért olyan fontos ez most neked?

Biztos, hogy nem jelenthetett mást ez a mondat? Miért ezt hallottad ki belőle? Biztos, hogy mindenki így értelmezné a hallottakat?

 

Ezért nagyon fontos, hogy tudatosak legyünk, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

Sikereink, amit már tudunk (elvileg...)

Ezek között is kiemelkedő, hogy jól megbecsüljük azokat a sikereket, amelyeket elértünk életünk során, jó helyen tároljuk azokat a saját memóriánkban, vagy a lelkünk mélyén és elő tudjuk venni, ha meg kell erősíteni magunkat egy-egy nehezebb helyzet előtt.

Kitől tanulhatnánk többet, mint saját magunktól?!

  • ’Lám, akkor is hogy meg tudtam oldani…
  • Igen, akkor is nagyon izgultam, de aztán azt csináltam, hogy…
  • Tényleg, emlékszem, akkor is nehéz volt továbblépni, de vettem egy nagy levegőt, megmondtam a véleményemet egyenesen a szemébe és…
  • Volt már szerelmi csalódásom, akkor is túléltem, a végén rájöttem, jobb is, hogy akkor vége lett, kár volt addig nyújtani…
  • Emlékszem, volt egy kemény időszakom, amikor semmi nem sikerült. De fogtam magam és…
  • Igen, eljutottam oda, hogy nem bíztam már senkiben és semmiben, amikor beszélgettem egy jót X.Y-nal, aki akkor azt mondta akkor nekem, hogy…’ stb.

 

Példaképeink

De az is segíthet, ha egy számunkra fontos emberre gondolunk, aki lehet egy régi ismerős, egy tanár, egy kolléga, a legjobb barátunk, aki a legjobban ismer minket, de lehet egy filmbeli szuperhős is, vagy akár a szomszédunk... De a legjobb, ha volt valaha olyan személy az életünkben, akitől sokat tanultunk, akire felnéztünk, netán a mentorunk volt és elképzeljük, ő mit mondana most nekünk, mit tanácsolna.

 

Aktuális helyzet

Ha úgy érezzük, van valami olyan történetünk, aktuális esetünk (valakivel ’harcban’ állunk, nem tudunk lezárni egy régi ügyet, nem boldogulunk, nem haladunk valamivel, vagy mindig ugyanazt a hibát követjük el), amihez jó lenne valami külső segítség, valami csodatevő, aki segít helyretenni, megoldani a dolgokat, akkor megpróbálhatjuk saját erőből is rendezni a dolgokat. Valójában úgyis mindig saját erőből (ésszel, intuícióval, tapasztalatok felhasználásával, ilyen-olyan időráfordítással) oldunk meg mindent, legfeljebb előtte futunk néhány kört… de az is saját erő!! Sőt, ahhoz kell ám sok erő, a sok kör futásához!! Persze ha belegondolunk, ennyi energiával mi minden mást csinálhattunk volna??...

 

Na, akkor mit is?

Itt van a nyár, remélhetőleg mindenkinek kicsit lazább az élete ilyenkor, pihenhet kicsit, elmehet szabadságra, valahogy lazább az élet (nincs iskola a gyereknek, a főnök szabadságon, kevesebb a munka, nem kell tanulni, korán kelni, nincs olyan forgalom, hamarabb szabadulunk a munkából stb.).

Szóval: fekszünk a napon, úszunk a tengerben, lebegünk a vízen, bambulunk az elsötétített szobában, ülünk a kocsiban, a vonaton vagy a repülőn, nézünk kifelé az ablakon, vagy gyomlálunk a kertben és eszünkbe jut ez a bizonyos megoldandó ügy.

Hagyjuk magunkat bambulni, mondjuk azt magunknak, hogy újrarendezés, ’reset’, játsszuk el azt, hogy fentről lenézünk magunkra, a sztorinkra, tegyünk fel magunknak más, eddig fel nem tett kérdéseket és hagyjuk, hassanak ránk az újszerű érzések, járjon át a szabad levegő. Engedjünk meg magunknak újszerű gondolatokat, próbálkozásokat, megoldásokat!

Kérdezzük meg magunktól például:

  • mi a jó ebben nekem (ugye tudjuk, minden rosszban van valami jó is…)?
  • valójában miért nem lépek, amikor léphetnék?
  • miért idegesít annyira engem ez az ember? miért fontos ő nekem? mi bennünk a közös…(jajajj!)?
  • miért nem tudom elengedni ezt a témát, miért ragaszkodom hozzá?

Hagyjuk, szellőzzön át a fejünk, nyissunk utat az intuícióinknak és várjuk a megoldást, a megnyugvást.

Ha tényleg nyitottak vagyunk rá, akkor jönni fog!

beach-455752_1280.jpg

 

Segítenek a napsugarak, a víz, a természet, egy jó könyv, és az, hogy elhatároztuk, keressük a megoldást, túl akarunk jutni a problémán. Merünk tükörbe nézni, nem zárjuk ki azt a lehetőséget, hogy esetleg nincs mindenben igazunk, mi is követhettünk el hibát.

Legyünk vagányak, csináljunk olyat, amit nem szoktunk, amit még sosem próbáltunk!

Ha még soha nem mondtuk ki ezt a dolgot, ami foglalkoztat bennünket, akkor legyünk most bátrak és osszuk meg azzal, aki érintett a témában. Fogalmazzuk meg az érzéseinket, nem megbántva őt, magunkról beszéljünk, arról, miért okoz ez gondot a számunkra!

Aludjunk kinn a csillagok alatt, próbáljunk ki valami egészen mást, feszegessük a határainkat, nyissuk magunkat új élmények, új megélések felé!

Lepjük meg a szeretteinket valami olyan nyári dologgal, amit nem szoktak meg tőlünk (koktél, limonádé, virágcsokor, mozi, kertmozi, fizessünk be egy dunai hajózásra stb.). Ne hagyjuk már, hogy monoton módon teljen el ez a nyár is!

Sok dolgot megtapasztalhatunk egyszerű kis ötletekkel is, nem minden pénz kérdése. Nem kell ahhoz elutazni messzire, hogy rálássunk magunkra, hogy lássuk a fától az erdőt, hogy kicsit több élményt megengedhessünk magunknak.

Ha ez kevés, menjünk coachoz, pszichológushoz, vagy ha erre még nem vagyunk készek, akkor olvassunk hozzá szakirodalmat. Sőt, irodalmat!

Vagy ne csináljunk semmit. Szuverén jogunk. De akkor nem lesz jobb, nem oldódik meg. Hacsak nem elmúlik… mert olyan is van. Ha szerencsénk van. Az idő is sokszor csodákra képes.

 

Jó nyaralást, jó lazulásokat, jó élményeket, hangulatokat, érintéseket, közegeket, vizeket és erdőket, kellemes érzéseket!!

Mindehhez pedig jó társaságot! Sőt! Legyünk mi a legjobb társaság magunknak és másoknak egyaránt!

 

Koskovics Éva

coach

www.kokart.hu

Szólj hozzá

érzelem életmód önfejlesztés coach co