2018. dec 05.

10 + 1 dolog, amit kisgyermekes anyaként átértelmezel

írta: kreatív pszichológia
10 + 1 dolog, amit kisgyermekes anyaként átértelmezel

 1_13.jpgAz anyává válás gyökeres fordulatot jelent minden nő életében, amely egyúttal egy folyamatos tanulást, tanulva fejlődést is elindít. Hogy ez a tanulás, illetve fejlődés kinél milyen irányú és milyen területeket érint, az egyénenként igen eltérő lehet; csöppet se csüggedjünk azonban, ha ezt  néhanapján inkább „visszafejlődésként” éljük meg. Következzen néhány dolog (a teljesség igénye nélkül), amit pici gyermek(ek) mellett sokan kicsit esetleg másképp értelmezhetnek:

 1) Az idő fogalma

Szülés után maradéktalanul megélhetjük a nap teljességét: közvetlenül megtapasztalhatjuk, hogy egy nap az valóban 24 órából áll (nem pedig a 7-8 órás alvással csökkentett időből), folyamatos, 3 műszakos „készenléti ügyelettel”. Cserébe ugyanakkor részletesen nyomon követhetjük a holdfázisokat, továbbá annyi csodás színezetű hajnali égboltot és napfelkeltét csodálhatunk meg, mint még soha azelőtt. 

2) Pihenés

Ezzel összefüggésben a pihenés fogalma is új jelentést nyerhet, amikor pl. éjjel félálomban, szoptatás közben, kezedben a babával arra koncentrálsz, nehogy elaludj (már ha nem fekve szoptatsz, hanem ülve), napközben pedig nemcsak ülve, hanem akár állva is el tudnál szundítani. Már nem vágysz arra, hogy feltett lábbal olvasgass, miközben a háttérben andalító muzsika szól; bőven megelégszel annyival, ha el tudod hallgattatni háborgó lelkiismeretedet, amikor esetleg  ledőlsz egy kicsit, amíg a gyermek alszik (ahelyett, hogy a házimunka következő adagjának elvégzésére összpontosítanád a már-már negatív tartományba átcsapó energiáidat).

3) Én-idő, szabadidő jelentése

Ha esetleg adódik egy „gyerekmentes” szabad órád, annyira új számodra ez a helyzet, hogy hirtelen nem is tudod, mihez kezdj vele. Észreveszed ugyanakkor azt, hogy az esti tisztálkodási rutinod egyre több időt vesz igénybe, majd az okok után kutatva rájössz arra, hogy ez mennyire értékes én-időszak! Hiszen a fürdőszobában végre elcsendesedik körülötted a tér és elmerülhetsz ilyen-olyan (pozitív vagy negatív) gondolataidban – kivéve persze, ha épp akkor kell a gyermeknek kakilni, amire van némi esély (főleg, ha előtte vacsoráztatok). Hétvégén pedig a „Kicsi Gesztenye Show” közben (amit a gyermek egyébként borzasztóan élvez) azon mélázol, milyen lehetett előző este néhány kilométerrel odébb  Sting koncertje... 

4) A nyugodt étkezés fogalma

Amikor egy meghitt, a pároddal kettesben elköltött gyertyafényes vacsora – a Sting-koncerthez hasonlóan – fényéves távlatokba helyeződik, helyette pedig egyik kezeddel az egyik gyermeket, a másikkal pedig a másikat/harmadikat eteted (vagy épp feltörlöd a kiömlött/leesett vizet/ételt), komolyan elgondolkodsz azon, hogyan lehetne a nyugodt családi étkezések reményében harmadik (negyedik, sokadik...) kezet növeszteni. Végül felcsipegeted a maradékokat a gyerekek tányérjáról (mert persze sajnálod kidobni épp a legfinomabb falatokat) és rájössz arra, hogy igazándiból már nem is vagy éhes. Nesze neked nyugodt, kiegyensúlyozott étkezés (hogy a reggel többször újra melegített kávéról már ne is beszéljünk...). 

5) Nyugodt esték

Ha – az újabb és újabb időhúzási technikák bevetését követően – esetleg időben el is alszik a gyermek (és Te nem alszol el vele együtt), nagy valószínűséggel már nem lesz energiád olvasgatni, vagy mondjuk megnézni egy jó filmet. Tornázni meg aztán főképp nem. A nyugodt este központi elemévé immár a mielőbbi alvás lehetősége lép elő. 

6) Rend és tisztaság

Nap mint nap hálát adsz azért, amiért a morzsaporszívó néhány éve szerves része lett a család életének. Mivel azonban ennek lehetőségei korlátozottak, erősen gondolkodsz egy hólapát beszerzésén is, hogy utat törj magadnak a padlón szétszórt játékok között (amikbe ugye igen fájdalmas belelépni). Aztán rövid idő után rájössz arra, hogy tulajdonképpen teljesen felesleges lenne ilyesmire költeni, mert már egy jókora hólapát  sem tudná felvenni a harcot az entrópia ezen fokával. Rájössz ugyanakkor arra is, hogy míg a nedves popsitörlő igen hatékony a járólapra színes ceruzával (esetleg filctollal) felvitt „alkotásokkal” szemben, addig a radír holmi keveset ér a grafit ceruza elleni „küzdelemben” – már ha az nem egy papírlapon, hanem épp a nappali falán lett kipróbálva.

7) Türelem

Nem kell túl sok időnek eltelni ahhoz, hogy felismerd: bőven van még hová fejlődnöd ezen téren. A gyerek(ek) mellett minden nap „csiszolod” e képességedet – még akkor is, ha korábban azt hitted, nálad  aztán kevesebb türelmesebb ember  létezik a Földön. S amikor már azt gondolod, tökélyre fejlesztetted a türelmet, beköszönt a dackorszak...

8) Aggódás

Új dimenziót kap életedben a másokért való aggódás, és nem csak a gyermekedért: a párod és saját magad egészségi állapota felett is hajlamos leszel többet aggodalmaskodni, hiszen még fel kell nevelni őt/őket. Aztán ott vannak még azok a kérdések, vajon „megfelelő” ütemben halad-e a kicsi mozgás- és beszédfejlődése; elég gyümölcsöt/zöldséget eszik-e; belázasodik-e (és mennyire) a védőoltás után; nem túl vékony/vastag-e a sapka, amit ráadtál; mikor csukja rá az ajtót figyelmetlenségből a nagyobb a kisebbik ujjára; a kisebbik mit vág épp a nagyobbik fejéhez (a kisautót vagy a dömpert); hogyan fog majd menni a bölcsis/ovis beszoktatás – és úgy tűnhet, a sor soha nem ér véget...

9) A felelősség fogalma

Kicsit talán megijeszt, amikor először, elemi erővel „szakad rád” az a felismerés, hogy immár nem csak saját magadért vagy felelős – ráadásul innen kezdve magadért még nagyobb felelősséggel tartozol, hiszen rád lett bízva egy másik, csöppnyi, védtelen emberi élet. Ráadásul az, hogy mivé cseperedik majd ez a kis élet, igen jelentős részben rajtad is múlik. Nincs kibúvó, nincs magyarázkodás vagy mellébeszélés – már nem csak magad miatt kell felelős és egészséges életvitelt folytatnod. Ez a felelősség egyúttal azonban óriási erőket és energiákat is mozgósít benned, amelyek létezéséről korábban sejtelmed sem volt.

10) Szeretet 

Úgy érzed, most értetted meg igazán, mit is jelent valójában a feltétel nélküli, őszinte, önzetlen szeretet.

+ 1) Az élet értelme: amihez pedig már nem is kell semmit hozzáfűzni, hiszen minden édesanya pontosan tudja és érzi, mit is jelent ez.

Széll Natália

Közgazdász, blogger trainee

Elindult az Elég jó anya weboldal, csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szólj hozzá

gyereknevelés gyermek életmód