2019. jan 29.

Így építheted a karriered GYES alatt!

írta: kreatív pszichológia
Így építheted a karriered GYES alatt!

 stickies-2852375_1920.jpg

Előző írásomban felsoroltam pár szempontot, amiért érdemes a GYES alatt foglalkozni a karrierépítéssel. (Akinek a karrierépítés szótól a hideg futkos a hátán, olvassa el korábbi írásomat, hátha változik a véleménye!)

Most néhány egyszerű ötletet is javasolnék, melyeket még azok az édesanyák is kipróbálhatnak, akiknek segítség hiányában korlátozott a rendelkezésre álló szabadideje.

  1. Kapcsolattartás a korábbi munkahellyel

Érdemes rendszeres időközönként felkeresni korábbi munkahelyünket, babával, kisgyermekkel együtt is. Jellemzően sok cég meg is hívja egyes eseményekre, ünnepségekre szülési szabadságukat töltő munkatársait. Miért jó ez? Vélhetően szeretettel fognak fogadni és egy kis változatosságot hoz a „melegítőalsós”  mindennapokba egy jó beszélgetés! Ami ennél is fontosabb, hogy folyamatosan tájékozódhatsz a cég változásairól, fejlődéséről, időben tudomásodra jutnak fontos információk. Segíteni fogja a visszatérésedet is, ha „élő” kapcsolati hálód van, ráadásul a munkáltató, vezető is érzékelheti elkötelezettségedet, motiváltságodat!

  1. Kapcsolat építés

Természetesen nem csupán karrierépítés okán – de azért is – hasznos lehet megismerkedni a környék hasonló helyzetű anyukáival a játszótéren, vagy épp bölcsiben, óvodában.  Ez elsősorban akkor jelenthet segítséget, ha a beszélgetések nem korlátozódnak a gyerektémára, hanem egymás felnőtt énjével is beszélgettek. Könnyen lehet, hogy más is örömmel mesél korábbi munkájáról, jövőbeli terveiről.  Az anyukák alkotta informális háló elképesztően nagy segítséget jelenthet az élet sok területén, rengeteg hasznos információhoz juthatsz, és persze te is segíthetsz másoknak.  A környék álláslehetőségeiről is értesülhetsz, melyek talán hivatalos formában nem is kerülnek meghirdetésre!

  1. Érzelmi intelligencia fejlesztése

Ma már tudjuk, hogy  a siker (nem csak a munka terén) nem feltétlen IQ, hanem sokkal inkább EQ, azaz érzelmi intelligencia kérdése. Ha javul az önismereted, akkor könnyebben tudsz majd dönteni akár a munkavállalást érintő kérdésekről is, de az új körülményekhez való alkalmazkodásodat (anyaként leszel munkavállaló) is jelentősen segíteni fogja, ha nő a magabiztosságod, tisztában vagy céljaiddal, képességeiddel, és tudatosan figyelsz az értékrendre, fontossági sorrendre. Természetesen az EQ-nak része a konfliktuskezelés, vagy a megküzdési képességek, melyek szintén garantáltan szükségesek és fontosak lesznek majd a következő években! Ma már sok érdekes és színvonala könyv elérhető a témában,  melyek segíthetik fejlődésedet!

  1. Önképzés

Én személyesen nagyon hiszek az önképzésben, szeretek belemélyedni egy-egy szakterületbe, elolvasni a fellelhető szakirodalmat a témában, átgondolni saját korábbi tapasztalataimat az új ismeretek fényében. Van, akinél az önképzés naprakészséget jelent, pl. tájékozódást a gazdasági élet változásaiban, vagy éppen a legújabb tudományos eredmények követése. Ha a munkád nem igényli az ilyen jellegű önképzést, a nyelvtanulás ma már garantáltan hasznos és megtérülő „befektetés” lehet, mindemellett kiváló agytorna is.

woman-2701154_1920_1.jpg

Ha az otthon töltött évek alatt is szánsz időt az önképzésre, az nem csak a szakmai felkészültségedet javítja, hanem az önbizalmadat is. 5-6  (de akár már 2 is) „babázással” töltött év alatt bizony sokat lehet felejteni, de tanulni is, ha fontosnak érzed a szakmád gyakorlását. Már napi 20-30 perc is rengeteg idő, ha hasznosan töltöd!

  1. Tanfolyamok, képzések

Papírt, végzettséget adó új tudás elsajátítására is alkalmas lehet  az otthon töltött néhány év, bár ez elsősorban azoknak lehet valós lehetőség, akik sok családi segítséget kapnak. Egy színvonala képzés elvégzése jelentős idő és energia (na meg pénz) befektetést igényel, mielőtt emellett döntenél, érdemes a várt eredményt, célokat pontosítani magadban. Ha azonban jelentős változás, pályamódosítás mellett döntöttél, akkor ennek előkészítését érdemes lehet már a GYES alatt elkezdeni.

 Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

További írásaimat az anyaságról, gyermeknevelésről az elegjoanya.hu weboldalon olvashatod. Csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

Szólj hozzá

gyereknevelés életmód karrierépítés