2019. feb 09.

Feltételezett, vagy kiérdemelt bizalom

írta: Éva28
Feltételezett, vagy kiérdemelt bizalom

Tekintélyelvűség a segítő szakmában

49735167_131860094422069_6422694579769704448_n.jpg

Nehéz élethelyzetbe bármikor kerülhetünk. És amikor olyan problémát tapasztalunk, hogy valamit nem tudunk egyedül megoldani, kívülről keresünk megoldást.

Bizalmat adunk egy szakembernek, hogy segítsen rajtunk. E bizalom tisztelete, a felelősség megfelelő kezelése építheti, rossz esetben pedig rombolhatja hitelét.

 

Gyógyítás mindenek felett

 

Klasszikus példa az orvoslás: fehér köpeny, latin kifejezések és magázódás, megszokott pillanatkép a rendelőben. A vizsgáló kezelőorvos hűvösen távolságtartó, rutinos mozdulatokkal keresi testünkön a probléma forrását. Kérdései pontosak, célja, hogy a lehető leghatékonyabban diagnosztizáljon. Óriási tudást és dedikációt igénylő hivatás ez, ami minden nap hatalmas felelősséggel jár. A gyógyítás fókuszában azonban már kérdéses, hogy mindezt, mint érző ember, hogyan éljük meg.

 

A pszichológia a klasszikus gyógyító szakma táptalajából született. Az alkalmazott pszichológia sok esetben hasonlóan problémaközpontú (beteg - orvos) gondolkodás szerin jár el: a szakember megfigyeli a panaszt és anamnézist állít, kezelést ajánl.

 

A tudás, mint hatalom

 

Ez egy klasszikus alá-fölé rendelt kapcsolat, melyben a bizalom nem felépült, hanem feltételezett. Az effajta autoritással való kapcsolatunk forrása messzire nyúlhat vissza. Eredete már az iskolában megtapasztalt oktatási, nevelési módszerekben is leledzhet. Ennek hatása is lehet, hogy kiszolgáltatott helyzetben sokkal könnyebben adjuk át a kontrollt a szakember akaratának, esetleg meg sem kérdőjelezzük döntéseinek hátterét. Feltételezzük, hogy a legjobb megoldást kapjuk problémánkra.

De mi van akkor, ha kétségünk támad, esetleg kérdést tennénk fel?

 

A dominancián túl

 

A változáshoz (az igények és a szemléletmód alakulásának következtében) szükséges, logikus volt, hogy megszülessen a segítő szakma egy új irányzata. Napjainkra már elérhető több lehetőség: a pozitív pszichológiát gyakorló terapeuta, mentálhigiéniás szakember, szociális munkás, gondozó és a coach is, akik egyenjogú kapcsolatban, bírálat nélküli figyelemmel támogatnak a hozott témában. Ezek a - nem klinikai esetekre specializálódott - szakemberek jelentik a hidat a civil emberek számára, hogy a pszichológia eszköztárából merítve kapjanak segítséget. Segítséget, melynek alapja a partneri kapcsolat, az elfogadás és a biztonság.

 

Szégyen nélkül kapcsolódni

 

Napjaink mentális terheltsége mellett a pozitív pszichológiát alkalmazó segítőkre igény és szükség van. A felgyorsult városi élet, a nagy stresszel járó munka, vagy a magánéleti nehézségek - amennyiben időben elég figyelmet kapnak -, akár egy idültebb problémát is megelőzhetnek e szakemberek segítségével. Bizalommal, értő figyelemmel és elfogadással kiérdemelve a bizalmat, egyszerre támogatjuk a klienset és építjük a segítő szakma jövőjét is.

 

 

Szabó Gergely

Integrál szemléletű coach

www.goalandbarrier.com

Szólj hozzá

pszichológia coaching coach co